LEAN verbeteren verspillingen fabriek

Welke LEAN verspillingen komen het meest voor bij machines? Belangrijke informatie wanneer je je bezighoudt met LEAN manufacturing. Machines zijn nu eenmaal een belangrijke bron van verspillingen binnen je proces. Op basis van onze klantervaringen stelden wij de top 3 LEAN verspillingen bij bedrijven samen. 

Wat is LEAN manufacturing?

Als een machine 24 uur per dag op topsnelheid aan zou staan en er zou alleen maar topkwaliteit uit komen, dan zou na 1 week de maximale productie voor de machine behaald zijn. Dat is een prachtig streven. Niet altijd direct een haalbaar streven, maar de kennis ervan helpt je direct om te herkennen waar de grootste verspillingen binnen het bedrijf zitten. LEAN richt zich op het van boven naar beneden elimineren van de grootste verspillingen.

Laten we meteen helder zijn over de grootst mogelijke verspilling: veel bedrijven zijn niet actief bezig met verbeteren. Mensen weten wel dat het beter kan en beter moet, maar door de dagelijkse beslommeringen of een gebrek aan kennis over de verbeteraanpak wordt er maar niet daadwerkelijk gestart met continu verbeteren. Waar niet LEAN verbeterd wordt, wordt verspild!

LEAN verspillingen bij machines in hoofdcategorieën

Veel LEAN verspillingen zijn terug te voeren op de machines. Het gaat om de volgende hoofdcategorieën:

 • beschikbaarheidsverlies
 • prestatieverlies
 • kwaliteitsverlies

Verbeteren doe je vaak aan de hand van bovenstaand lijstje. Hoe vaak is een machine buiten bedrijf? Hoeveel producten rollen er van de band? Hoeveel producten daarvan zijn kwalitatief goed? De valkuil hierbij is dat je vaak alleen kijkt naar storingen en technische problemen. Maar hiermee komt niet automatisch de grootste verspilling naar boven.

Voorbeeld:
Een machine heeft 50 minuten per 24 uur storing. Dat geeft productieverlies. Echter: als er niet voldoende materiaal wordt geleverd aan een machine, dan maakt het eigenlijk niet uit dat er aan het eind van de lijn een storing optreedt van 50 minuten per 24 uur. Het is een veel grotere verspilling dat de lijn 2 uur per etmaal stilligt omdat er aan de lijn een tekort aan materiaal is.

Met OEE (Overall Equipment Effectiveness) wordt gezocht naar de achterliggende oorzaak van de verspilling en daarmee naar het grootst mogelijke verbeterpunt. Dus niet de storing in de machine verhelpen, maar ervoor zorgen dat de afdeling logistiek eerder een seintje krijgt dat een grondstof bijna op is en bijbesteld moet worden.

Top 3 van LEAN verspillingen binnen bedrijven

Dankzij de terugkoppeling van onze klanten kunnen we enkele terugkerende grote LEAN verspillingen binnen bedrijven bepalen. Wij zetten de top 3 op een rijtje.

 1. Wachten op materiaal of verkeerd materiaal.
  Onnodige materiaalproblemen als deze veroorzaken enorme verspillingen. Zonder materiaal komt een hele productielijn stil te liggen. Centrale vraag hierbij is: waarom zitten mensen te wachten? Is de bestelling te laat geplaatst, heeft de leverancier een fout gemaakt, heeft het magazijn de zaken niet op orde?
  Achterhaal de achterliggende oorzaak, bijvoorbeeld met een visgraatdiagram, en vind de daadwerkelijke verspilling van het materiaalprobleem.
 2. Verkeerde werkinstructies.
  Een belangrijke oorzaak voor een proces dat onvoorspelbaar is, is een verkeerde werkinstructie. Een machine wordt omgesteld maar de verkeerde inkt wordt gebruikt. De lijn wordt omgesteld en de vrijgavecontrole wordt niet uitgevoerd. De producten rollen van de band maar met coderingsfouten (zoals te lezen in dit interview over Budelpack). 
  Is er een standaard, is die gevolgd en klopt de standaard? Een heldere en gestroomlijnde instructie is van groot belang in een goed arbeidsproces.
 3. Overleg.
  Overleg is nodig, uiteraard. Het kan echter ook voor veel verspilling zorgen. Mensen komen te laat naar het overleg en de rest zit te wachten. Het overleg wordt niet beperkt tot de agendapunten maar er komt steeds meer bij. Een order kan niet afgemaakt worden tot er een overleg over geweest is, dat pas over 3 weken is ingepland.
  Houd de overleggen compact volgens de LEAN methode en blijf gericht op een gestroomlijnde werkwijze.

Welke verspillingen spelen er in jouw bedrijf en... wat ga je eraan doen? Lees ook onze blog Welke verspillingen zijn er in jouw arbeidsproces?. Met inzicht in de verspillingen en heldere bedrijfsdoelstellingen boek je heldere resultaten! 

Cierpa Suite

Wil jij een vrijblijvende demo van onze software?

In een korte demo legt één van onze medewerkers jou graag uit hoe onze Cierpa Suite werkt en hoe jij Cierpa Suite optimaal kunt inzetten in jouw organisatie.

Bel met ons

Wil je graag een medewerker spreken?

010 261 4171
Mail ons

Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord. (uiterlijk 2 werkdagen)

info@cierpa.nl

Vul dit formulier in, dan nemen wij contact met jou op.