Top 3 LEAN verspillingen bij bedrijven

LEAN manufacturing draait om het elimineren van de grootste verspillingen binnen bedrijven. Machines zijn daarbij een belangrijke bron van verspillingen. Welke LEAN verspillingen komen het meest voor bij machines? Op basis van onze klantervaringen stelden wij voor u een top 3 samen. 

Als een machine 24 uur per dag op topsnelheid aan zou staan en er zou alleen maar topkwaliteit uit komen, dan zou na 1 week de maximale productie voor de machine behaald zijn. Dat is een prachtig streven. Niet altijd direct een reëel streven, maar het gaat wel altijd helpen om te herkennen waar de grootste verspillingen zich binnen bedrijven bevinden.

LEAN richt zich op het van boven naar beneden elimineren van de grootste verspillingen. Laten we meteen helder zijn over de grootst mogelijke verspilling: bij veel bedrijven wordt er niet gestart met verbeteren. Bedrijven weten wel dat het beter kan en beter moet, maar door de dagelijkse beslommeringen of een gebrek aan kennis over de verbeteraanpak wordt er maar niet daadwerkelijk gestart met continu verbeteren. Waar niet LEAN verbeterd wordt, wordt verspild!

LEAN verspillingen bij machines in hoofdcategorieën

Om te beginnen zijn mogelijke LEAN verspillingen bij machines onder te verdelen in de volgende hoofdcategorieën:
• beschikbaarheidsverlies
• prestatieverlies
• kwaliteitsverlies
Verbeteren doe je vaak aan de hand van bovenstaand lijstje. Hoe vaak is een machine buiten bedrijf? Hoeveel producten rollen er van de band? Hoeveel producten daarvan zijn kwalitatief goed? De valkuil hierbij is dat je vaak alleen kijkt naar storingen en technische problemen. Maar hiermee komt niet automatisch de grootste verspilling naar boven.

Voorbeeld:
Een machine heeft 50 minuten per 24 uur storing. Dat geeft productieverlies. Echter: als er niet voldoende materiaal wordt geleverd aan een machine, dan maakt het eigenlijk niet uit dat er aan het eind van de lijn een storing optreedt van 50 minuten per 24 uur. Het is een veel grotere verspilling dat de lijn 2 uur per etmaal stilligt omdat er aan de lijn een tekort aan materiaal is.

Met OEE (Overall Equipment Effectiveness) wordt gezocht naar de achterliggende oorzaak van de verspilling en daarmee naar het grootst mogelijke verbeterpunt. Dus niet de storing in de machine verhelpen, maar ervoor zorgen dat de afdeling logistiek eerder een seintje krijgt dat een grondstof bijna op is en bijbesteld moet worden.

Top 3 van LEAN verspillingen binnen bedrijven

Teruggekoppeld van onze klanten zijn enkele grote LEAN verspillingen binnen bedrijven te bepalen. Wij zetten de top 3 op een rijtje.

1. wachten op materiaal of verkeerd materiaal.
Onnodige materiaalproblemen als deze veroorzaken enorme verspillingen. Zonder materiaal komt een hele productielijn stil te liggen. Centrale vraag hierbij is: waarom zitten mensen te wachten? Is de bestelling te laat geplaatst, heeft de leverancier een fout gemaakt, heeft het magazijn de zaken niet op orde?
Achterhaal de achterliggende oorzaak, bijvoorbeeld met een visgraatdiagram, en vind de daadwerkelijke verspilling van het materiaalprobleem.

2. verkeerde werkinstructies.
Een belangrijke oorzaak voor een proces dat onvoorspelbaar is, is een verkeerde werkinstructie. Een machine wordt omgesteld maar de verkeerde inkt wordt gebruikt. De lijn wordt omgesteld en de vrijgavecontrole wordt niet uitgevoerd. De producten rollen van de band maar met coderingsfouten (zoals te lezen in dit interview over Budelpack). 
Is er een standaard, is die gevolgd en klopt de standaard? Een heldere en gestroomlijnde instructie is van groot belang in een goed arbeidsproces.

3. overleg.
Overleg is nodig, uiteraard. Het kan echter ook voor veel verspilling zorgen. Mensen komen te laat naar het overleg en de rest zit te wachten. Het overleg wordt niet beperkt tot de agendapunten maar er komt steeds meer bij. Een order kan niet afgemaakt worden tot er een overleg over geweest is, dat pas over 3 weken is ingepland.
Houd de overleggen compact volgens de LEAN methode en blijf gericht op een gestroomlijnde werkwijze.

Welke verspillingen spelen er in uw bedrijf en net zo belangrijk: wat gaat u eraan doen? Met inzicht in de verspillingen en heldere bedrijfsdoelstellingen kan een verbeterteam of een verbeterconsultant grote resultaten boeken. Lees ook onze blog Welke verspillingen zijn er in uw arbeidsproces?.

Benieuwd hoe Cierpa Software de LEAN verspillingen binnen uw bedrijf weet te elimineren? Neem contact met ons op!

deel via

Cierpa Software maakt continu verbeteren bereikbaar voor iedere organisatie. Lean manufacturing scherpt het arbeidsproces op de werkvloer dusdanig aan dat u tot betere en snellere eindresultaten komt en verspilling in het bedrijfsproces ultiem wordt teruggedrongen. Met onze lean software voor bedrijven stuurt u dit voortdurende proces eenvoudig en snel zelf aan. Waar gewenst met ondersteuning van een van onze verbeterconsultants.

Technieken en methodes zoals 5S audit, Kaizen, OEE en het overkoepelende lean gedachtengoed staan aan de basis van onze software suite. Met Cierpa OEE, Cierpa Kaizen, Cierpa Quality, Cierpa Competence en Cierpa Assessment maakt Cierpa Software sneller verbeteren haalbaar voor ieder bedrijfsproces.

Blijf op de hoogte van nieuwe features, succesverhalen, tips & tricks
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief (verschijnt ±6 keer per jaar)

Top 3 LEAN verspillingen bij bedrijven