automatische productcontroles interview Budelpack

Wat een mijlpaal: co-packer Budelpack voert de 5-miljoenste productcontrole uit met Cierpa Quality! HSEQ Manager Wilco Krijnsen zette 10 jaar geleden de eerste stappen met Cierpa Quality. Hij vertelt wat de software in de praktijk voor het bedrijf betekent.

Wat doet Budelpack precies?

"Budelpack is een co-packer voor de Europese voedingsmiddelenindustrie. Dat houdt in dat we zelf niks produceren maar uiteenlopende foodproducten verpakken voor anderen. Van worst tot lacto-bacillen: wij verpakken alles.

Onze productlijnen zijn geheel afhankelijk van de wensen van de brand owners. We hebben in principe 32 ruimtes, die we groter of kleiner kunnen maken, meer of minder. Dat maakt het heel dynamisch."

Betekent dat dat Budelpack werkt met veel verschillende lijnen en klanten?

"In de praktijk werken we graag en vaak langdurig samen met een klant. Zo werken we zelfs nog met onze allereerste klant sinds de oprichting in 1971! Maar hoe lang een productielijn blijft staan wisselt enorm, van 6 weken tot 18 jaar. Dat hangt helemaal van de klant af."

Hoe raakte Cierpa Quality ingevoerd bij Budelpack?

"We zijn nu al zo’n 10 jaar samen bezig. Het begon ermee dat we van papieren kwaliteitscontrole naar digitale kwaliteitscontrole wilden gaan, weg van de papieren rompslomp. Digitaal was natuurlijk makkelijker en sneller, ook als je eens wat terug moest zoeken."

Hoe werkt Cierpa Quality in de praktijk?

"Het geeft overzicht en snelheid binnen kwaliteitscontroles. Zowel op de werkvloer als naar de klant toe.

De operator wordt goed begeleid in de kwaliteitscontroles. Vroeger, op papier, kon je in theorie achteraf een vergeten kruisje zetten als je de controle gemist had. Met Cierpa Quality krijg je een waarschuwing, dat je over 5 minuten je controle moet doen. En als je dat niet doet, en dus een controle mist, moet je eerst een uitgebreidere controle uitvoeren voor je door mag. De kwaliteit is dus altijd gewaarborgd.

Als je met Cierpa Quality een controle mist, moet je eerst een uitgebreidere controle uitvoeren voor je door mag. De kwaliteit is dus altijd gewaarborgd.

De traceability is ook heel groot. Je kunt het kwaliteitsproces van A tot Z volgen en met een druk op de knop aan de klant overleggen. Ideaal. Wil een klant alle audits van het afgelopen halfjaar inzien? Geen probleem. Klanten kennen de software vaak nog niet, maar met onze uitleg kunnen we ze op ieder moment een perfect inzicht in de traceability geven."

Wat zijn de grootste successen van Cierpa Quality bij Budelpack?

"We begonnen ooit met Cierpa Quality als gewoon een digitale versie van onze papieren kwaliteitscontrole. Maar toen we op een gegeven moment bijna wekelijks met elkaar om de tafel zaten om coderingsfouten op te lossen, zijn we gaan kijken of Cierpa Quality dat voor ons kon opvangen. 

Het is gelukt om de software zo in te richten dat de codering nu vooraf gecheckt wordt in Cierpa Quality. Als er een fout in zit worden meteen verschillende mensen ingeseind. We gingen van 50 coderingsfouten per jaar naar 0!

Dat uitsluiten van coderingsfouten is toch wel een van onze grootste successen. Die fouten konden namelijk enorme gevolgen hebben. Want wanneer werden ze ontdekt? Na een dag productie? Dan kon het erop uitdraaien dat je een hele dagproductie kon vernietigen of weer uitpakken. Dat waren enorme verliezen.

Het grootste succes? Het uitsluiten van coderingsfouten. Van 50 keer per jaar naar 0!

Een ander succes is het uitsluiten van labelfouten. Onze pallets zijn gelabeld en op dat label staat een code. De heftruckchauffeur moest dat handmatig intoetsen en tja, daar werd weleens een foutje in gemaakt. Met alle gevolgen vandien!

Nu staat het label klaar in Cierpa Quality. De operator print het label, het magazijn scant hem - en het probleem is uitgesloten. Zo weet je toch je foutmarge weer verder te verkleinen."

Cierpa Quality is geen statisch softwarepakket, wat wij nodig hebben kan op maat ingepast worden. Dat houdt het interessant om mee te werken!

Na 5 miljoen kwaliteitscontroles hebben jullie het systeem natuurlijk perfect in de vingers.

"Dat niet alleen: de software beweegt ook met ons mee. En dát maakt Cierpa Quality zo goed. Het is geen statisch softwarepakket, wat wij als organisatie nodig hebben kan op maat ingepast worden. En dat houdt het voor beide partijen interessant om met deze software te werken!"

 

Over Cierpa Quality

Met Cierpa Quality kun je digitaal kwaliteitscontroles uitvoeren, inclusief tracking & tracing van materiaal. Je krijgt inzicht in je materiaalbalans en grip op de kwaliteit van je productie. De kwaliteitscontroles worden daarmee onderdeel van je verbetercultuur.