Visgraatdiagram maken – met gratis sjabloon!

Een visgraatdiagram helpt je het verband tussen oorzaak en gevolg te ontdekken. Download ons gratis sjabloon en start met je eigen visgraatanalyse!

DOWNLOAD

Wat is een visgraatdiagram?

Een visgraatdiagram, ofwel Ishikawa-diagram, brengt mogelijke oorzaken van problemen in kaart met behulp van een diagram in de vorm van een vissengraat. De methode werd in 1982 ontwikkeld door de Japanner Kaoru Ishikawa.

Het visgraatdiagram leunt in de basis op 4 M’s: Mens, Machine, Materiaal, Methode. Iedere ‘graat’ heeft zijn eigen aandeel binnen het diagram:
Mens. Alle betrokken mensen bij het probleem.
Machine. Alle in de werkomgeving gebruikte machines en gereedschappen.
Methode. Alle voorgeschreven en gebruikelijke werkvoorschriften.
Materiaal. Alle benodigde grond- en hulpstoffen.

Eventueel kun je ook de M’s Metingen en Milieu toevoegen:
Metingen. Gegevens uit het proces die worden gebruikt om de kwaliteit te evalueren.
Milieu. Procesvoorwaarden, zoals werkcultuur, locatie, tijd en temperatuur.

Hoe vul je een visgraatdiagram in?

1. Download het sjabloon voor de basis van de visgraat. Wanneer je de diagram in eerste instantie met een groep invult, neem je de diagram uitvergroot over op een whiteboard. Schrijf vervolgens aan de rechterzijde van het sjabloon het probleem op. Zorg voor een heldere omschrijving van het probleem!
2. Bedenk mogelijke oorzaken door middel van brainstormen. Het doel van een brainstormsessie is de hoeveelheid van ideeën, niet de kwaliteit ervan. Oordeel nog niet, noteer alleen.
3. Beoordeel de oorzaken gezamenlijk, zodat de meest bruikbare/realistische ideeën overblijven.
4. Categoriseer de oorzaken naar de M’s en vul de visgraatdiagram in.

Van visgraatdiagram naar visgraatanalyse

Na het invullen van de visgraatdiagram is het tijd voor de volgende stap: de visgraatanalyse. Het doel van een visgraatanalyse is:
1. overzichtelijk maken welke oorzaken tot een bepaald probleem kunnen leiden
2. aangeven hoe diverse oorzaken samenhangen

Wanneer je de oorzaak kent, kun je je richten op je einddoel: het verbeteren van het proces.

Tijdens deze laatste stap ga je op zoek naar onderliggende verbanden tussen de verschillende oorzaken. Het kan heel goed zijn dat er nu verrassende oorzaken tussen staan die een geheel nieuwe blik op een mogelijke oplossing bieden. Lijkt de achterliggende oorzaak moeilijk te ontdekken? Stel 5x de vraag ‘Waarom?’ om tot de kern te komen. Wanneer je de oorzaak in beeld hebt, kun je je gaan richten op je einddoel: het verbeteren van het proces.

Je proces verbeteren met een visgraatdiagram

Een visgraatdiagram helpt je het verband tussen oorzaak en gevolg in je productieproces te ontdekken. Cierpa helpt je daar graag bij. Daarom is het visgraatdiagram onderdeel van de analysemogelijkheden die Cierpa Kaizen en Cierpa OEE ondersteunen.

 

Wil jij ook sneller en slimmer verbeteren met je team? Ontdek de digitale mogelijkheden voor het maken van een visgraatanalyse in Cierpa Kaizen!

Thumbnail
Het digitale whiteboard van Cierpa Kaizen

NAAR CIERPA KAIZEN

deel via

Cierpa Software maakt continu verbeteren bereikbaar voor iedere organisatie. Lean manufacturing scherpt het arbeidsproces op de werkvloer dusdanig aan dat u tot betere en snellere eindresultaten komt en verspilling in het bedrijfsproces ultiem wordt teruggedrongen. Met onze lean software voor bedrijven stuurt u dit voortdurende proces eenvoudig en snel zelf aan. Waar gewenst met ondersteuning van een van onze verbeterconsultants.

Technieken en methodes zoals 5S audit, Kaizen, OEE en het overkoepelende lean gedachtengoed staan aan de basis van onze software suite. Met Cierpa OEE, Cierpa Kaizen, Cierpa Quality, Cierpa Competence en Cierpa Assessment maakt Cierpa Software sneller verbeteren haalbaar voor ieder bedrijfsproces.

Blijf op de hoogte van nieuwe features, succesverhalen, tips & tricks
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief (verschijnt ±6 keer per jaar)

Visgraatdiagram maken – met gratis sjabloon!