• OEE
  • KAIZEN
  • QUALITY
  • COMPETENCE
  • ASSESSMENT
  • LEAN
  • CONTINUOUS IMPROVEMENT
  • INTERVIEW

11 augustus 2020

Klantvraag: Hoe doe je een ploegoverdracht in OEE?

Een goede ploegoverdracht is essentieel in het verbeterproces. Het biedt op vaste momenten ruimte om nieuwe verbetermogelijkheden te bespreken en lopende verbeteracties te evalueren.

Lees verder
deel via

16 juli 2020

RAVO: van Kaizen demo naar grootse besparingen

Omar Bano werkt in Alkmaar aan de continue verbetering bij RAVO, de wereldmarktleider op het gebied van veegmachines. Hij is gestart met een demo van Cierpa Kaizen.

Lees verder
deel via

14 juli 2020

Klantvraag: Kan ik foto's en opmerkingen toevoegen in Cierpa Assessment?

In Cierpa Assessment is het bij het gebruik van een tablet of iPad mogelijk geconstateerde afwijking(en) of gemaakte opmerkingen visueel te ondersteunen. Daarnaast is er de mogelijkheid om deze assessments om te zetten in een visuele actielijst.

Lees verder
deel via

23 juni 2020

Efficiënt produceren bij Novidon

Novidon maakt zetmeel van de reststroom van aardappelen. Het internationale bedrijf produceert hier verschillende producten van: grondstoffen voor hondenvoer en noedels, maar ook grondstoffen voor papier en karton.

Lees verder
deel via

16 juni 2020

Hoe kan een Kaizen-proces zichzelf financieren?

Het is vaak een drempel om een nieuw verbeterproces te starten. Want het vraagt een investering, zowel in tijd als in kosten.

Lees verder
deel via

09 juni 2020

Makigami maken – met voorbeeld

Makigami is een methode om bedrijfsprocessen gedetailleerd vast te leggen. Het maakt inzichtelijk waar zich verspillingen voordoen en hoe die ontstaan.

Lees verder
deel via

06 mei 2020

Klantvraag: Hoe meten we de uitval over meerdere orders?

Eén van onze klanten kwam met een interessante vraag: "We produceren in één batch een serie verschillende eindproducten (verpakkingen). We meten de uitval over de hele batch, niet per eindproduct.

Lees verder
deel via

21 april 2020

Kaizen van de maand

Kaizen is een fantastische methode om bottom up te verbeteren. Om met het hele bedrijf de schouders eronder te zetten en op zoek te gaan naar verbeterkansen.

Lees verder
deel via

14 april 2020

Verbeteren volgens Bart van der Linden

Met een brede ervaring bij uiteenlopende bedrijven, mogen we wel zeggen dat Bart van der Linden weet wat verbeteren is. En dat levert een helicopterview met heldere inzichten op.

Lees verder
deel via

03 april 2020

Cierpa webinars

Dirk Jan van Lente geeft handige Cierpa webinars! Voor nieuwe geïnteresseerden dé kans voor een persoonlijke virtuele tour door onze slimme verbetersoftware.

Lees verder
deel via

31 maart 2020

Het belang van Kaizen bij Dawn Foods

Dawn Foods is een internationaal bedrijf dat muffins en Amerikaanse koeken voor de levensmiddelenindustrie produceert. In Steenbergen worden met 130 medewerkers vooral afgebakken producten gemaakt.

Lees verder
deel via

30 maart 2020

Video: Hoe start je met het meten van OEE?

OEE (Overall Equipment Effectiveness) laat u zien hoe efficiënt u uw productiemiddelen gebruikt. Hoe vaak staat een machine stil en waarom?

Lees verder
deel via

25 maart 2020

Hoe neem je mensen mee in het verbeterproces?

Je wilt verbeteren, maar het kan lastig zijn de mensen mee te krijgen. Waarom is dat?

Lees verder
deel via

14 februari 2020

De kracht van autonoom onderhoud

Autonoom onderhoud of Autonomous Maintenance (AM) is een effectieve methode om het productieproces te verbeteren. Het draagt bij aan het gevoel van eigenaarschap onder medewerkers en versoepelt het productieproces.

Lees verder
deel via

10 februari 2020

Continu verbeteren met KMWE

Hoe zet je de stap van verbeteren naar continu verbeteren? Continuous Improvement Leader Joep Engels werkt bij KMWE aan een cultuuromslag.

Lees verder
deel via

04 februari 2020

Wat is Value Stream Mapping (VSM) – met voorbeeld!

Value Stream Mapping (VSM) is een waardevolle stap in het verbeterproces. Met behulp van een voorbeeld maken we inzichtelijk hoe een Value Stream Map uw productieproces kan stroomlijnen en uw verbeterdoelen helpt bereiken.

Lees verder
deel via

21 januari 2020

Een goed verbetervoorstel maken

Een goed verbetervoorstel is de basis van ieder verbetertraject. Met de juiste omschrijving van het probleem ben je een stap dichter bij de oplossing.

Lees verder
deel via

15 januari 2020

CleanLease en gestructureerd verbeteren

CleanLease is gespecialiseerd in het reinigen en verhuren van hoge kwaliteit textiel. Het verbeterproces liep spaak op een overvloed aan verbeterideeën en het ontbreken van inzicht in de meerwaarde ervan.

Lees verder
deel via

18 december 2019

Arbeidsongevalvrij werken bij Purmo Group

Purmo Group Belgium NV produceert verwarmingsoplossingen. Jaarlijks rollen er circa 600.000 radiatoren op maat uit de fabriek.

Lees verder
deel via

10 december 2019

De som van verbeteren met Cierpa Suite

De Cierpa Suite bestaat uit 5 verbetermodules, waarmee u los van elkaar al effectief verspillingen kunt elimineren en prachtige resultaten kunt boeken. Maar wat gebeurt er als alle modules gaan samenwerken?

Lees verder
deel via

27 november 2019

Kanban in de fabriek

Kanban is een slimme voorraadmethode die in uiteenlopende bedrijven wordt toegepast. Wat is het en hoe werkt kanban in een fabriek?

Lees verder
deel via

05 november 2019

Ontwikkelen met Trust Tuner

Hoe kun je het potentieel van ieder individu benutten – en daarmee als organisatie je doelen bereiken? Trust Tuner maakt gedrag tastbaar.

Lees verder
deel via

29 oktober 2019

Nolet: verbeteren in een groeiend familiebedrijf

Nolet Distillery is de trotse producent van Ketel One Vodka, Ketel One Botanical, Ketel 1 Jenever en Nolet Dry Gin. Een sterk familiebedrijf dat al ruim 325 jaar in Schiedam stookt.

Lees verder
deel via

15 oktober 2019

Ontwikkelen met Joriene Beks

Joriene Beks stáát voor wat ze doet. Met enorme bevlogenheid gaat ze voor haar missie: ontwikkelen.

Lees verder
deel via

03 oktober 2019

Succes met Kaizen

Veel bedrijven willen verbeteren, maar weten niet hoe. Kaizen is een uiterst doeltreffende methode om een succesvolle verbetercultuur te realiseren.

Lees verder
deel via

26 augustus 2019

Bakker Goedhart en de kracht van kennisoverdracht

Bakker Goedhart is in 2018 ontstaan nadat familiebedrijf Borgesius een grote bakkerijorganisatie heeft overgenomen. Bakker Goedhart bakt al 125 jaar brood en zal dit nog vele jaren met passie doen.

Lees verder
deel via

06 augustus 2019

Het verbetertraject van Hessing BV

Hessing BV richt zich met ruim 2000 medewerkers in 4 landen op innovatieve en superverse groentenverwerking. De specialist in groente en fruit levert aan supermarkten, groothandels, cateraars en restaurants.

Lees verder
deel via

24 juli 2019

Een digitaal whiteboard inzetten bij het verbeterproces

Een digitaal whiteboard is een nieuwe manier om het verbeterproces te ondersteunen. Wat zijn de voordelen ervan ten opzichte van een traditioneel whiteboard?

Lees verder
deel via

16 juli 2019

Push vs pull in productieplanning

Push of pull is een bepalende factor in de productieplanning. Hoe weet je wanneer welke materialen beschikbaar moeten zijn om te kunnen leveren volgens plan?

Lees verder
deel via

24 juni 2019

De 3 grootste valkuilen bij top-down verbeteren

Traditioneel gezien werken de meeste bedrijven vanuit een top-down benadering, met een sterk aansturende rol van het management. Wat zijn de grootste valkuilen in het verbeterproces?

Lees verder
deel via

04 juni 2019

Het verbeterklimaat bij Aviko

Aviko kennen we allemaal: het is een van de grootste aardappelverwerkende bedrijven ter wereld en totaalleverancier van verse en diepgevroren aardappelproducten. Wereldwijd mag het bedrijf zich zelfs marktleider in gekoelde frites noemen.

Lees verder
deel via

20 mei 2019

Proces verbeteren in 9 stappen

Proces verbeteren is aan de orde van de dag in uiteenlopende branches en organisaties. Verbetermethodes als LEAN, Agile en Six Sigma ondersteunen continu verbeteren in de maakindustrie, de logistiek, de bouw en vele andere bedrijfstakken.

Lees verder
deel via

11 april 2019

PREVIEW: digitale whiteboards

Benieuwd hoe onze software tot stand komt? Kijk mee met de eerste designschetsen van onze digitale whiteboards, waarmee je straks digitaal met simpele notities kunt werken!

Lees verder
deel via

11 april 2019

5 Tips voor verbeteren in een decentrale organisatie

Een decentrale organisatie bestaat doorgaans uit kleine, zelfstandige eilandjes. Hoe kunt u gezamenlijk verbeteren?

Lees verder
deel via

09 april 2019

Mission Foods: van 65% naar 78% OEE!

Het Mexicaanse Mission Foods is wereldwijd marktleider in verschillende Mexicaanse foodproducten. De vestiging in Roermond produceert tortilla’s voor de Europese markt.

Lees verder
deel via

03 april 2019

De essentie van 5S

5S invoeren is een prachtige verbetermethodiek om zelf gestructureerd te verbeteren in uw organisatie. U volgt de stappen en behaalt gegarandeerd resultaat: een opgeruimde en geordende fabriek.

Lees verder
deel via

08 maart 2019

Wat is LEAN ERP?

LEAN ERP maakt uw productie nog efficiënter. De productiviteit neemt toe, de kosten worden beter beheersbaar.

Lees verder
deel via

07 februari 2019

5 jaar Cierpa! Een interview

Cierpa Software bestaat 5 jaar! Oprichters Mathieu van Loon en Dirk Jan van Lente blikken terug op de begintijd en delen hun toekomstdromen.

Lees verder
deel via

06 februari 2019

Ondersteuning doorlooptijden in Kaizen

Bij Cierpa hebben we onze eigen software in gebruik. Alleen zo kunnen we echt uw ervaring als gebruiker begrijpen en delen: als we weten waar u tegenaan loopt, kunnen we de software beter op uw wensen laten aansluiten!

Lees verder
deel via

05 februari 2019

OEE-consultant Willem Siebers aan het woord

Willem Siebers is consultant bij WISI Consultancy en mede-oprichter van OEE-specialist.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van OEE helpt hij bedrijven op weg in het verbeterproces.

Lees verder
deel via

15 januari 2019

Korte stops verhelpen

Korte stops kunnen de efficiëntie binnen een productieproces behoorlijk belemmeren. Het oponthoud lijkt steeds ‘maar even’, maar alles bij elkaar vormen de stops vervelende vertragingen.

Lees verder
deel via

14 januari 2019

Wat is LEAN Software?

Steeds meer bedrijven maken gebruik van LEAN Software. Hoe groot is de rol van LEAN Software eigenlijk en wat doet het precies voor uw bedrijf?

Lees verder
deel via

17 december 2018

Verbeteren in de praktijk: Fred Waij

Fred Waij is een man van de praktijk. Met 25 jaar ervaring in operationele functies bij Heineken en MSD, weet hij precies hoe je verbeteren op de werkvloer voor elkaar krijgt.

Lees verder
deel via

11 december 2018

8 Slimme tips voor uw OEE-rapportage

Cierpa OEE geeft u overzicht in het productieproces. Waar liggen de verspillingen en waarom produceert u niet maximaal?

Lees verder
deel via

23 november 2018

De OEE-formule

De OEE-formule wordt gebruikt om de productiviteit van machines en productielijnen te meten. Weet u hoe u de OEE-formule moet toepassen en wat de uitkomst u vertelt?

Lees verder
deel via

19 november 2018

5 miljoen productcontroles voor Budelpack!

Wat een mijlpaal: co-packer Budelpack voert de 5-miljoenste productcontrole uit met Cierpa Quality! HSEQ Manager Wilco Krijnsen zette 10 jaar geleden de eerste stappen met Cierpa Quality.

Lees verder
deel via

23 oktober 2018

5 Vragen aan uw verbeterconsultant

Een externe verbeterconsultant kan uw verbetertraject begeleiden en zo een grote bijdrage aan uw succes leveren. Maar hoe kiest u de juiste consultant?

Lees verder
deel via

23 oktober 2018

7 Tips om efficiënt te werken met de Kaizen actielijst

De actielijst van Cierpa Kaizen brengt alle verbeterpunten binnen de organisatie in kaart. Met een helder overzicht kunt u de voortgang monitoren.

Lees verder
deel via

19 oktober 2018

Tips van de verbeterconsultant: Peter Santegoeds

Verbeterconsultants zijn de spin in het web binnen verbetertrajecten. Wij vroegen ervaren verbeteraars iets van hun kennis te delen.

Lees verder
deel via

09 oktober 2018

Welke verbetersoftware past bij uw bedrijf?

U bent al bezig met continu proces verbeteren maar doet dit nog volledig op papier, whiteboards of in Excel. Of u bent nog niet begonnen maar denkt wel na over continu verbeteren.

Lees verder
deel via

02 oktober 2018

OEE meten met kruisjeskaart – met download!

Aan de basis van OEE meten staat de kruisjeskaart. Maar hoe vul je hem in en wat vertelt de kruisjeskaart vervolgens?

Lees verder
deel via

25 september 2018

Klantverhaal Flamco: Productie van expansievaten bij Flamco: Tot 50% reductie onderhoud

Flamco is de grootste leverancier van expansievaten en montagematerialen voor expansievaten. Flamco startte in 2008 met Cierpa OEE omdat handmatige metingen niet tot een precies en zuiver inzicht in de stilstanden van de machines leidde.

Lees verder
deel via

25 september 2018

Klantverhaal Mosa: De ervaring van Royal Mosa: Tot 50% reductie stilstanden

Mosa is innovatieve Nederlandse tegelfabrikant met verkoopkantoren in de hele wereld. Mosa is begonnen met real-time OEE berekenen vanwege een duidelijke behoefte bij de operators om tijdsbesparingen door te voeren.

Lees verder
deel via

25 september 2018

Klantverhaal: Resultaat Philips Lighting: Kostenreductie en omzetstijging

Philips is wereldmarktleider in productie van starters voor TL-buizen. Philips wilde het bestaande meetsysteem – op papier noteren, in Access invoeren – vervangen en automatiseren.

Lees verder
deel via

20 september 2018

Wat mag u verwachten van een verbetercoach?

Wat mag en móet u eigenlijk verwachten van een goede verbetercoach? 5 Tips vanuit onze ervaring, zodat uw verbetertraject direct een goede start maakt.

Lees verder
deel via

13 september 2018

13 stappen voor de OEE verbetercoach

De OEE verbetercoach staat aan de basis van het verbeterproces en zorgt ervoor dat organisaties verder kunnen. Welke 13 stappen doorloopt hij/zij in dit verbetertraject?

Lees verder
deel via

21 augustus 2018

Succesvol verbeteren in de praktijk: Zeelandia

Al meer dan 100 jaar levert familiebedrijf Zeelandia bakkerijgrondstoffen voor brood en banket. Met 3100 medewerkers over de hele wereld op 23 productielocaties, van Kenia tot Rusland, is Zeelandia uitgegroeid tot een grote internationale speler.

Lees verder
deel via

21 augustus 2018

Visgraatdiagram maken – met gratis sjabloon!

Een visgraatdiagram helpt u het verband tussen oorzaak en gevolg te ontdekken. Download ons gratis sjabloon en start met uw eigen visgraatanalyse!

Lees verder
deel via

31 juli 2018

Een goede OEE-berekening maken

Een goede OEE-berekening maken is een essentiële stap in het verbeterproces. Maar hoe doet u dat?

Lees verder
deel via

31 juli 2018

Top 3 verbeterpunten productie efficiency

Verbeterpunten in productie efficiency zijn de sleutel tot lean werken. Efficiënt werken staat boven aan ieders prioriteitenlijstje en ieder bedrijf dat streeft naar een verhoogde productiviteit zoekt naar mogelijke verbeterpunten.

Lees verder
deel via

26 juli 2018

Lean werken in 4 stappen

Lean werken streeft naar verspillingsvrij werken. Wat is de optimale productie als de processen 24 uur per dag, 7 dagen per week zonder oponthoud door kunnen gaan?

Lees verder
deel via

10 juli 2018

5 tips voor een goede eenpuntsles

Eenpuntslessen zijn een goede stimulans om in teamverband te werken en van elkaar te leren. Ook helpen ze om nieuwe medewerkers snel in te werken en in korte tijd veel kennis over te dragen.

Lees verder
deel via

26 juni 2018

Cierpa vs Excel

Cierpa Software versus Excel: wat zijn de verschillen en waarom zou Cierpa Software beter zijn? Wie begint met continu verbeteren, begint meestal in Excel.

Lees verder
deel via

25 juni 2018

In 4 stappen van verbeterkans naar verbeteractiviteit

Verbeteren begint met het verzamelen van verbeterkansen. Beter gezegd: met het in kaart brengen van verspillingen en het aanwijzen van verbeterkansen.

Lees verder
deel via

06 juni 2018

Succesvol verbeteren in de praktijk: Vetipak

Vetipak is een grote speler op de verpakkingsmarkt. Het bedrijf is actief op verschillende locaties in Nederland en levert schaalbare en superieure co-packings diensten.

Lees verder
deel via

06 juni 2018

De implementatieroute van Cierpa OEE

Cierpa OEE wordt door uiteenlopende bedrijven met succes gebruikt in het verbeterproces. Bedrijven van food tot assemblage en metaalverwerking tot chemie werken met onze OEE-software.

Lees verder
deel via

31 mei 2018

Hoe introduceert u een nieuwe werkwijze op de werkvloer?

Bij een verbetertraject hoort onafwendbaar een nieuwe werkwijze op de werkvloer. Medewerkers zijn echter gewend om op een bepaalde manier te werken, vaak jarenlang.

Lees verder
deel via

18 mei 2018

Gestructureerd 5S invoeren met een 5S audit

Gestructureerd 5S invoeren in uw organisatie is hét antwoord om snel zelf te verbeteren in uw organisatie. 5s is een basisconditie voor uw verbetercultuur.

Lees verder
deel via

17 mei 2018

5 Tips voor de overdracht van de ploegendienst

In fabrieken is de overdracht tussen ploegendiensten aan de orde van de dag. De ochtendploeg wisselt de middagploeg af, iedereen wil snel naar huis of aan de slag.

Lees verder
deel via

30 april 2018

Grootse resultaten na 5000x Speedy Kaizen!

Onlangs was de 5000e Speedy Kaizen van Cierpa een feit. We zijn razend trots op de maar liefst 200 miljoen euro die onze klanten aan jaarlijkse besparingen weten te ontdekken met Speedy Kaizen!

Lees verder
deel via

17 april 2018

OEE meten in een productielijn

OEE (Overall Equipment Effectiveness) meten in een productielijn is cruciaal in procesverbetering. Zonder goede meting bij aanvang en tijdens het verbetertraject is het onmogelijk verspillingen op te sporen en verbeteringen uit te voeren.

Lees verder
deel via

11 april 2018

5s lean checklist voor uw eigen audit

Lean management is een onmisbare tool in bedrijven die streven naar de toppen van hun kunnen. Maar hoe lean werkt uw productie eigenlijk?

Lees verder
deel via

26 maart 2018

Hoeveel stappen kent uw verbetercyclus?

De onmisbare stappen in uw verbetercyclus zijn helder: Plan – Do – Check – Act. Maar de ene verbetercyclus is eenvoudiger dan de ander.

Lees verder
deel via

18 maart 2018

Succesvol verbeteren in de praktijk: Essentra

Essentra is een multinational in onder meer kunststof producten en is beursgenoteerd in London. Op haar locatie in Buitenpost, Friesland, produceert het bedrijf met 50 productlijnen een scala aan kunststof profielen.

Lees verder
deel via

18 maart 2018

Top 3 LEAN verspillingen bij bedrijven

LEAN manufacturing draait om het elimineren van de grootste verspillingen binnen bedrijven. Machines zijn daarbij een belangrijke bron van verspillingen.

Lees verder
deel via

16 maart 2018

Klantvraag: Wat is de planningsfactor in OEE?

In Cierpa OEE is in het standaardrapport (via Meer details) de planningsfactor zichtbaar. Maar waar staat dit cijfer voor en wat kun je ermee doen?

Lees verder
deel via

16 februari 2018

Welke verspillingen zijn er in uw productieproces?

Echte topbedrijven zijn die bedrijven die erin geslaagd zijn de verspillingen uit hun productieproces te verwijderen. Bijna elk bedrijf of organisatie wil wel ‘de top’ zijn op zijn of haar vakgebied.

Lees verder
deel via

01 februari 2018

Peter Santegoeds over het gebruik van Cierpa Software

Verbeterconsultant Peter Santegoeds werkt al jaren met veel plezier én resultaat met Cierpa Software. “Het unieke aan Cierpa Software is de eenvoud, het gebruiksgemak.

Lees verder
deel via

30 augustus 2017

We zijn trots op onze support

94% van klanten geeft onze support een voldoende. 25% is zelfs uiterst tevreden.Ons mantra als LEAN fanaten is natuurlijk “always put the customer first”.

Lees verder
deel via

Blog