een man met een gitaar en een andere man met een microfoon

Hoe helpt TPM Software jou je productie optimaliseren? Voor Cierpa is TPM een essentieel onderdeel van je verbeterproces. Op een gebruiksvriendelijke manier inzicht creëren en ideeën omzetten in resultaten, dat is het hart van onze TPM Software. Ontdek hier welke kansen Cierpa Software biedt voor jouw TPM traject!

Eerst even: wat is TPM?

TPM staat voor Total Productive Maintenance. Het is een verbetermethode voor fabrieken, oorspronkelijk ontwikkeld in Japan. De focus ligt op maximale machinebeschikbaarheid en productiviteit.

TPM richt zich op 8 pilaren:

 1. Gericht verbeteren
 2. Autonoom onderhoud
 3. Gepland onderhoud
 4. Ontwikkelmanagement
 5. Opleiding en training
 6. Kwaliteitsmanagement
 7. Veiligheid, gezondheid en milieu
 8. TPM op kantoor 

Met TPM probeer je optimale condities te creëren voor alle aspecten van de machine en voor iedere levensduurfase. Zo verhoog je de veiligheid, productiviteit en kwaliteit in je proces. 

Met een maximale machinebeschikbaarheid benut je je productiviteit optimaal.

TPM in 5 stappen

Met TPM richt je je in 5 stappen op je einddoel: het verhogen van de productiviteit op je productielijnen.

 1. Bepaal welke productielijnen en machines je gaat onderzoeken. Je kunt kiezen voor de quick wins (laaghangend fruit), bekende bottlenecks of lijnen met de meeste dagelijke problemen (en dus irritaties) op de werkvloer.
 2. Breng je machine(s) in de beste basisconditie. Voer onderhoud uit en stel een 5S-plan op dat je regelmatig controleert met een 5S audit. Zorg dat je operators weten hoe ze de machine(s) in de best mogelijke conditie houden.
 3. Start met het meten van je OEE of Overall Equipment Effectiveness. Digitaal, realtime of met een kruisjeskaart verzamel je alle gegevens over je productie. Lees hier alles over OEE meten in een productielijn.
 4. Aan je OEE-gegevens kun je zien waar je verliezen zitten. Natuurlijk begin je met je grootste verliezen aan te pakken. Je stelt een verbeterteam op, een verbetermethode, een planning, en gaat aan de slag.
 5. Verbeter je onderhoud en pluk de vruchten! Dankzij het inzicht in je lijn weet je precies hoe en waar je downtime kunt voorkomen met autonoom onderhoud en gepland onderhoud.

Wil je meer weten over TPM als werkmethode? Lees dan onze blog Wat is TPM?

Waarom heb je TPM Software nodig?

TPM Software begeleidt jou in een compleet verbetertraject. Je maakt een gestructureerde vertaalslag van onderhoud verbeteren naar optimaliseren van de productie. OEE is een onmisbaar onderdeel daarbij, net als een resultaatgericht verbeterplan.

TPM Software geeft je een duidelijke focus. Je kijkt niet naar 1 machine of 1 afdeling, je kijkt naar het geheel. De cijfers zijn helder, niet alleen aan de start van het traject, maar je ziet ook wat het project je gaat opleveren. TPM Software maakt het zo heel eenvoudig je doelen te stellen – en je resultaten werkelijk te behalen!

Je optimaliseert je productie werkelijk met een structureel verbetertraject, niet met het verbeteren van een machine of lijn. 

Inzicht met TPM Software

TPM Software begeleidt jou door alle stappen van je verbeterproces. Eerst door inzicht te krijgen in de prestaties van je machines. Waar zitten je verspillingen? En als je die wegneemt, welke kansen ontstaan er dan?

Met Cierpa OEE meet je wat er gebeurt. Je kunt werken met een real-time sensormeting, gekoppeld aan PLC/OPC. Of een kruisjeskaart (papier/digitaal) gebruiken. De software is enorm gebruiksvriendelijk, zowel voor de operator aan de lijn als het management.

Cierpa OEE bundelt al je verzamelde gegevens en zet deze gegevens om in inzichten. Je ziet niet alleen waar en wanneer er uitval of snelheidsverlies is, maar ook waarom. Zo ziet iedereen waar de focus in het verbeterproces moet liggen om optimaal te produceren.

Waar, wanneer en waarom heb je stilstanden? TPM Software geeft je alle informatie om echt te verbeteren.

Onze klanten over inzicht met onze TPM Software:

Sipke Brandsma is productieleider bij Aviko Steenderen en bevlogen verbeteraar.

“Total Productive Maintenance focust zich op het verbeteren van de machines, het wegnemen van verliezen en het in hun kracht zetten van de mensen. Ons streven is toekomstige storingen weg te nemen door gericht onderhoud te plegen. Daarbij wordt ook gekeken wat operators zelf kunnen doen aan hun eigen machines, met eerstelijnsonderhoud als schoonmaken of smeren kunnen zij het aantal storingen vaak al verminderen.

Waar de eerste insteek was het makkelijk en eenduidig bijhouden van feiten en data met verschillende afdelingen, zijn we nu op zoek naar trends. We zoeken dezelfde storingen, terugkerende stilstanden, het voorkomen van kwaliteitsverliezen. Kan ik het verlies zien aankomen en voorkomen? Daar hebben we een verbeterslag in gemaakt. We kunnen met operators, ploegleiders en kwaliteitscontroleurs het proces vastleggen in Cierpa OEE, en daarmee ook zien waar de oplossingen en trends zitten.”

Lees het hele interview hier.

Structureel verbeteren met TPM Software

De volgende stap in het verbetertraject is je inzichten omzetten in resultaten. Cierpa OEE laat je zien wat er te winnen valt, hoe breng je dat in de praktijk? Onze TPM Software voorziet ook in deze stap.

Cierpa Kaizen zet een idee om in een actiepunt. De impact van het verbeterpunt is direct duidelijk en helpt jouw teams zo prioriteren. Het actiepunt wordt toegewezen aan een eigenaar en gemonitord van idee tot realisatie, in een overzichtelijke en realtime PDCA-lijst.

De software is erop gericht verbeteren makkelijk te maken. Daarom is de software makkelijk te bedienen, maar ook eenvoudig in te passen in de werkwijze die binnen jouw organisatie past. Er zijn verschillende verbetertemplates geïntegreerd voor gebruikers (o.a. visgraatanalyses, 5W1H en makigami) en voor verbeterteams (denk aan SMED, Speedy Kaizen, 15 stappen, DMAIC). En de mobiele app is ideaal op de werkvloer: je maakt een foto van het probleem, tikt er een regeltje bij en je verbeteractie is aangemaakt. Zo gaat geen verbeterpunt nog verloren.

Cierpa Kaizen helpt je organisatie actiegericht te denken en zo werkelijk resultaten te boeken.

Onze klanten over structureel verbeteren met onze TPM Software:

TPM Facilitator Eugene van der Linden werkt bij Novidon aan een zo efficiënt mogelijk productieproces waarin werkelijk niets weggegooid wordt.

“Total Productive Maintenance is een methode om onze werkwijze makkelijker te maken voor de werknemers. Ik probeer het productieproces zo efficiënt mogelijk te ordenen. We hebben bij Novidon gelukkig veel Willie Wortels aan boord die daarbij helpen. Samen met een consulent en een projectmanager richten we ons op pilaren als Opleiding en veiligheid, Technische dienst en Productie. Cierpa Kaizen is een mooi hulpmiddel daarbij.”

Lees het hele interview hier.

Samen verbeteren en resultaten boeken, daar helpt goede TPM Software je mee.

En wat kan onze TPM Software nog meer?

Inzicht creëren en ideeën omzetten in resultaten, dat is het hart van onze TPM Software. Maar Cierpa Software biedt nog veel meer kansen voor jouw TPM traject:

Cierpa OEE registreert de storingen en meet hoeveel draaiuren een machine maakt, wat de mogelijkheid biedt bij te houden wanneer weer onderhoud ingepland moet worden.

Cierpa Quality maakt van een verplichte kwaliteitscontrole een instrument om je organisatie te verbeteren. De software versnelt het controleproces en leidt gelijktijdig tot minder defecten.

Cierpa Kaizen kan incidenten escaleren, waarna correctief en preventief opgetreden kan worden. Kaizen kan daarnaast periodiek onderhoud inplannen en managen binnen het proces. Met de onderhoudsmodule kun je gepland onderhoud beheren. Je kunt onderhoudschema’s opstellen op basis van kalenderdagen of draaiuren. Vervolgacties naar aanleiding van het onderhoud kun je direct inplannen in Cierpa Kaizen.

Cierpa Competence biedt de mogelijkheid nieuwe standaarden te beschrijven en te implementeren. Je kunt het kennisniveau in de organisatie op peil brengen middels een online leeromgeving met theorie- en praktijktoetsen én de kennis in de organisatie borgen. 

Cierpa Assessment kan inspecties beheren. Zie het als een een korte inspectie in de organisatie van de status quo: ga je bergopwaarts of blijf je hangen?

Cierpa Software is volledig ontworpen om de verbetercyclus eenvoudig, gemotiveerd en effectief aan te jagen. Samen verbeteren en resultaten boeken, dáár gaat het om!

Cierpa Suite

Wil jij een vrijblijvende demo van onze software?

In een korte demo legt één van onze medewerkers jou graag uit hoe onze Cierpa Suite werkt en hoe jij Cierpa Suite optimaal kunt inzetten in jouw organisatie.

Bel met ons

Wil je graag een medewerker spreken?

010 261 4171
Mail ons

Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord. (uiterlijk 2 werkdagen)

info@cierpa.nl

Vul dit formulier in, dan nemen wij contact met jou op.