Kostprijsverlagen

Hoe houd je de kostprijs van je product laag? Die vraag is relevanter dan ooit in een tijd waarin alle kosten lijken te stijgen. Grondstoffen, energie, brandstof: de prijzen blijven structureel toenemen. OEE biedt je de kans je kostprijs in de hand te houden.

 

Verbeteren met OEE

OEE gaat op zoek naar de gemiste kansen in de productie. Als een lijn 24 uur per dag draait, perfecte kwaliteit aflevert en op de hoogste snelheid produceert, dan bereik je de ideale productie op een lijn. Met OEE zet je de ideale productie af tegen de werkelijke productie en onderzoek je waar de verschillen tussen deze cijfers zitten. Je verbeterkansen liggen daarmee in het identificeren van je verspillingen en de achterliggende oorzaken daarvan.

 

De kostprijs verlagen met OEE

Met OEE kun je je traject optimaliseren en je kostprijs verlagen. Want een hogere OEE leidt tot lagere directe en indirecte kosten. Natuurlijk moet je daarbij wel de balans van de investering en de opbrengst in het oog houden om werkelijk resultaat te boeken. Een technicus 24/7 bij de lijn voorkomt wellicht down-time, maar dat is zelden een lucratieve oplossing. Iedere situatie kent echter passende verbeterkansen om je kostprijs te verlagen. De truc is om de beste kans(en) voor jouw organisatie te ontdekken.

 

Verbeterkansen voor jouw OEE

Dus: benut je verbeterkansen en verlaag zo de kostprijs. Om de lijn optimaal te benutten, richten we ons op 3 mogelijke verbeterpunten: beschikbaarheid, prestatie en kwaliteit. Ieder verbeterpunt heeft een positief effect op de kosten.

1.     Hogere beschikbaarheid van de machine

  • Storingen vereisen per definitie tijd en aandacht die niet op voorhand was gepland – en verstoort dus de agenda van het betrokken personeel. Het kost geld als je personeel niet optimaal kan functioneren.
  • Wanneer de machine minder uren draait, kun je de kosten verlagen door arbeidsreductie (afhankelijk van flexibiliteit van contracten), minder stroomgebruik en minder slijtage van machines.

2.     Hogere prestatie

  • Meer output in dezelfde productietijd brengt de kosten per product omlaag.
  • Minder korte stops leiden tot langere niet-onderbroken periodes, waardoor de operator effectiever kan werken of meerdere machines kan beheren.
  • Minder afval aan de lijn zorgt voor lagere inkoopkosten.

3.     Hogere kwaliteit van de producten

  • Minder afkeur geeft een aanzienlijke besparing, want de grondstof heeft veel (zo niet alle) bewerkingsstappen doorlopen met bijbehorende arbeids-, machine- en energiekosten.
  • Minder herbewerking verlaagt de verwerkingskosten van het product op de betrokken machine.
  • Een hogere betrouwbaarheid verlaagt de controlekosten. Met een voorspelbaarder productieproces kun je mogelijk zelfs volstaan met een lagere controlefrequentie.

 

Aan de slag met Cierpa Software

Wil jij jouw proces ook optimaliseren? Cierpa Software laat je precies zien waar de verspillingen zitten. De metingen van Cierpa OEE vertellen je alles over de prestaties en mogelijkheden van jouw lijn.