The Six Big Losses vormen een verspillingsmodel uit de wereld van Total Productive Maintenance. Ze zijn direct te koppelen aan de 3 bepalende factoren in je OEE, namelijk beschikbaarheid, prestatie en kwaliteit. In dit artikel leggen we je uit hoe jij The Six Big Losses gebruikt om jouw OEE te verbeteren!
Waar heb je OEE voor nodig?
Eerst maar even dit. Als jij je productieproces wilt verbeteren en tot de top van jouw vakgebied wilt behoren, dan kun je eenvoudigweg niet zonder Overall Equipment Effectiveness, ofwel OEE. OEE vertelt je welke verspillingen in je productieproces het grootste zijn. Door deze verspillingen stap voor stap te reduceren of zelfs elimineren, kun je je proces werkelijk verbeteren.
Wat zijn dan verspillingen in het productieproces?
Verspillingen zijn kort gezegd die activiteiten die in de ogen van de klant geen waarde toevoegen aan het eindproduct of dienst. We spreken vaak van groene en rode activiteiten, waarbij de groene activiteiten wel, en de rode geen waarde toevoegen. Topbedrijven weten groen te optimaliseren en rood te elimineren of minimaliseren.
Welke activiteiten nu precies groen zijn, hangt af van een groot aantal bedrijfs- en branchespecifieke factoren. De rode activiteiten daarentegen zijn voor ieder bedrijf identiek, maar niet allemaal even relevant. Belangrijker is het om vast te stellen welke activiteiten wel en niet bijdragen aan het behalen van jouw bedrijfsdoelen.
Welke activiteiten dragen wel bij aan jouw bedrijfsdoelen en welke niet?
Wat is je doel en wat betekent dat voor de verspillingen?
Streef je ernaar om ‘de snelste’ te zijn in de branche, dan zijn alle activiteiten die de doorlooptijd verlengen, zoals wachten, opslag, transport en handling, overproductie e.d. storende rode activiteiten – oftewel: verspillingen in de doorlooptijd.
Wil je juist op kwaliteit scoren, dan zijn alle defecten uit den boze. Met methodes als TQM en Six Sigma richt je je op de (externe en interne) faalkosten en de kosten van inspectie en preventie.
Wil je de goedkoopste zijn en zo effectief mogelijk produceren, dan wil je bijvoorbeeld zo min mogelijk machinestilstanden, omsteltijden, snelheidsverliezen en uitval. Daar speelt OEE een glanzende hoofdrol.
Op welke verspillingen is OEE gericht?
OEE richt zich op de verspillingen in de productieprocessen. Daarbij spelen 3 vragen een rol:
1. Draait de machine? Ofwel: wat is de beschikbaarheid?
2. Als hij draait, hoe hard draait hij dan? Ofwel: hoe is de prestatie?
3. En: kunnen we verkopen wat de machine maakt? Ofwel: wat is de kwaliteit?
Wat meet OEE precies?
Wat is de werkelijke output van een machine en wat veroorzaakt het verschil met de theoretisch maximaal haalbare output? Dat kun je ontdekken met OEE.
Als een productielijn 24 uur per dag draait, op de hoogste snelheid produceert en perfecte kwaliteit aflevert, dan weet je wat de maximaal haalbare output van een lijn is. Wanneer je dit afzet tegen de werkelijke output, ontdek je hoe effectief je je productiemiddelen gebruikt én je ziet waar de belangrijkste verspillingen liggen.
Je OEE en The Six Big Losses
Wanneer je je OEE wilt verbeteren, is het dus zaak om te kijken naar het waarom van je verliezen. Het verband tussen The Six Big Losses en de factoren in je OEE is dan van groot belang.
The Six Big Losses komen voort uit het gedachtegoed van TPM, Total Productive Maintenance. TPM is gericht op het verbeteren van de beschikbaarheid van machines. The Six Big Losses geven dan ook een goede basis om gerichte verbeteracties te plannen.
The Six Big Losses per OEE factor zijn:
Beschikbaarheid
1. Geplande stilstand: hoe groot is de planmatige stilstand (denk aan onderhoud, opleiding van de mensen) en de routinematige stilstand (bijvoorbeeld schoonmaken, desinfectie, smeertijd, omstellen, productiewissels, materiaal bijvullen)
2. Ongeplande stilstand: welke stilstanden langer dan 5 minuten zijn er (geen aan- of afvoer naar de machine of verstoring in de productie)?
Prestatie
3. Korte stops: welke stilstanden korter dan 5 minuten zijn er (onoplettendheid operator, materiaal wordt te laat aangevuld, etc)?
4. Snelheidsverlies: welke geplande en ongeplande snelheidsverliezen zijn er (op snelheid komen van de machine, de machine werkt tijdelijk langzamer door een klein probleem)?
Kwaliteit
5. Afwijzingen in productie: hoeveel afkeur is er tijdens een stabiele productie en wat is daarmee de effectieve productietijd?
6. Afwijzingen door opstart: hoeveel afkeur is er tijdens de opstart van de machines?
De kracht van OEE-software
OEE-software geeft een waardevol inzicht in de verspillingen in je productieproces door handmatige, digitale of real-time gegevens te verzamelen en te analyseren. Zo ontdek je waar niet optimaal geproduceerd wordt – en kun je doorpakken met verbeteracties die gericht zijn op The Six Big Losses.
Je zult merken dat je alleen al door te meten direct 3-5% outputverbetering kunt realiseren. Want als je je bewust wordt van je proces ga je al dingen anders aanpakken. Vervolgens ga je nog verbeterinitiatieven en verbetertechnieken inzetten om de verspillingen in je productieproces te minimaliseren of elimineren – en dan zul je nog veel grotere resultaten boeken.
We vertellen je graag meer over
Cierpa OEE. Wil je effectief starten? Een van de deskundige consultants uit ons netwerk helpt je graag op weg! Neem even contact op.