Interviewerikmisset S

Arte Groep maakt keukenbladen van topkwaliteit. Maar ook wastafels, tafelbladen, balies en gevelbekleding: Arte Groep maakt alle bladen van graniet, composiet, keramiek en Dekton geheel naar wens. Vanuit Helmond werken 70 medewerkers iedere dag aan maatwerkprojecten.

Erik Misset richt zich als eerste vaste verbetercoach op verbeteren binnen het bedrijf. Buiten de eigen bedrijfskaders zet Arte zich daarnaast met volle overtuiging in voor een bijzonder project in India. 

Erik, hoe ben jij verbetercoach bij Arte geworden?

“Ik ben 5 jaar geleden bij Arte binnengekomen als Hoofd Bedrijfsbureau. Een brede functie waarin je te maken hebt met allerlei verschillende afdelingen. Er was behoefte aan iemand die continu bezig is met het verbeteren van de kwaliteit. Er werden her en der wel pogingen tot verbeteren gedaan, maar die strandden in de waan van de dag. Uit eerdere functies heb ik ervaring met verbeteren, LEAN en Kaizen. Een jaar geleden werd ik gevraagd verbetercoach te worden. Een mooie rol waarin ik echt blijvend impact kan maken op het proces.”

Als verbetercoach wil je dat mensen echt gaan nadenken over het proces en hun eigen werkwijze.

Hoe ben je van start gegaan?

“Aandacht is een belangrijk onderdeel van verbeteren. Je moet aanwezig zijn op de werkvloer, praten over het proces. Je wilt dat mensen echt gaan nadenken over het proces en hun eigen werkwijze, niet meer klakkeloos knopjes indrukken. Waarom is het nu zoals het nu is? Laat de mensen maar vertellen. Vanachter een bureau verbeteringen verzinnen gaat nooit werken.

In het begin dachten collega’s nog weleens: ‘Wie denk je wel dat je bent, dat je mij gaat vertellen hoe ik mijn werk moet doen?’ Maar het vertrouwen is er nu wel dat we samen met kleine stapjes steeds slimmer kunnen gaan werken.”

Hoe ziet het productieproces eruit?

“Al onze projecten zijn maatwerk. Maar we doorlopen wel een vast proces. Er wordt een opstelling getekend. We kopen het materiaal in, doen een controle op scheurtjes en fouten in het materiaal en we nesten de order in het materiaal – ofwel we bekijken hoe de bladen in de platen passen. Dan wordt het blad uitgesneden met een zaag of waterjet, afhankelijk van het materiaal. Vervolgens volgt een proces van lijmen (bij opdikken), polijsten, facetranden, maken van uitsparingen met CNC-machines. Na de eindcontrole worden de producten geleverd.”

Verbeteren hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Je moet er wél ruimte voor maken.

Waar liggen jullie verbeterkansen?

“We kijken naar allerlei vlakken. We willen de werkvloer overzichtelijker maken. En minder handwerk realiseren, bijvoorbeeld met andere freesmethodes. Terugkerende problemen aanpakken. Zo hadden we geregeld last van open lijmnaden. Daar hebben we een verbeterteam op gezet. Nu we lijmen in een andere hoek, komt het probleem niet meer voor.

Je merkt dat verbeteren helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Je moet er wél ruimte voor maken. Aandacht aan blijven besteden en je realiseren dat je procesblind kunt worden als je al jaren op een bepaalde manier werkt.”

Cierpa Kaizen motiveert. Als mensen nu iets melden in een vergadering, weten ze dat er ook echt iets mee gedaan wordt.

Hoe helpt Cierpa Kaizen jullie bij het verbeterproces?

“Niks verdwijnt meer. In het overleg gebruiken we de Post-its in de whiteboards en vervolgens schakelen we ze als acties verder naar de teams. Zo blijft geen enkel idee liggen. En alle verbeterteams worden op dezelfde manier ingericht, dat geeft structuur en vertrouwen.

Het motiveert dat mensen weten dat als ze iets melden in een vergadering, dat er nu ook echt iets mee gedaan wordt.”

Met het A.R.T.E. project proberen wij niet alleen onszelf te verbeteren maar ook verbetering te brengen aan anderen. 

Wat zie je als jullie grote verbetersuccessen?

“De borging van ideeën en de structuur in onze verbetermethode zijn heel belangrijke stappen. We hebben daardoor in korte tijd al aanzienlijke besparingen geboekt.

Maar verbeteren gebeurt bij ons ook niet alleen intern. Een belangrijke verbetering voor ons ligt in India, waar we een deel van ons materiaal inkopen. Helaas vindt in India veel kinderarbeid plaats. Weinig kinderen gaan naar school. Met het project Arte Right To Education (A.R.T.E.) proberen wij samen met enkele bedrijven en de lokale Indiase overheid kinderen een beter leven te bieden. We proberen kinderen naar school te krijgen, ze les en eten te geven. Je ziet dat onze aanpak daar goed wordt ontvangen, de Indiase overheid heeft zelfs gevraagd om het project uit te breiden. Een prachtig project waar wij veel voldoening uit halen.”

Draag jij het A.R.T.E. project een warm hart toe?

Help Arte Right To Education werken aan een betere toekomst. Een donatie als particulier of met je bedrijf doe je via de website.

A.R.T.E Project 4 Sca