Consultant Philip Stevenije over de kracht van laagdrempelig verbeteren
Philip Stevenije van PS Advies gelooft in laagdrempelig verbeteren, net als wij.
Bij een verbetertraject hoort onafwendbaar een nieuwe werkwijze op de werkvloer. Medewerkers zijn echter gewend om op een bepaalde manier te werken, vaak jarenlang. Verbeteren - en daarmee dus veranderen - is daarom niet altijd eenvoudig. Hoe introduceer je een nieuwe werkwijze op de werkvloer?
1. Vraag medewerkers om mee te denken.
Meedenken levert niet alleen goede praktische ideeën op, maar zorgt ook voor betrokkenheid bij de medewerkers. Houd whiteboard meetings waarin ruimte is om te brainstormen over verbeteringen. Medewerkers weten vaak heel goed wat er beter kan, maar hebben niet altijd een goede plek om dat te uiten. Door deze verbeterideeën mee te nemen en de juiste mensen verantwoordelijk te maken voor de uitvoering, merken medewerkers dat ze invloed hebben op hun omgeving. Deze aanpak was een grote bijdrage in het verbeterproces van Mission Foods, vertelt Dennis Meder in dit interview.
2. Maak de verspilling zichtbaar.
Wat kost een klein foutje in een productieroute eigenlijk? Hoeveel kost een bak grondstof en wat kost het dus als daar niet efficiënt mee omgesprongen wordt? Een ludieke en tegelijkertijd zinvolle manier om de verspilling zichtbaar te maken is om letterlijk een bordje met de waarde op die bak grondstof te plaatsen.
3. Maak het proces tastbaar.
Wordt een nieuwe techniek in gebruik genomen, zoals OEE meten? Kijk of het mogelijk is op papier te beginnen, met een kruisjeskaart, om de techniek letterlijk in de vingers te krijgen. Zorg dat men eerst gevoel krijgt voor het proces voor er gedigitaliseerd wordt.
4. Ga voor een quick win en vier het resultaat.
In het begin levert puur een andere werkwijze al snel resultaat op. Dat motiveert enorm! Vier publiekelijk met het hele team jullie gezamenlijke succes.
Als je de werkvloer op constructieve wijze betrekt bij de nieuwe werkwijze, heb je een belangrijke eerste stap gezet. Daarmee ben je er echter nog niet. Als een verbetering in de manier van werken namelijk niet wordt geborgd door middel van een nieuwe standaard, dan zullen medewerkers snel weer vervallen in de oude manier van werken. Dus is het zaak om standaarden vast te leggen en de kwaliteit ervan te bewaken. Dit kan met de juiste software. Daarnaast zal goede software ook inzicht verschaffen in de competenties van de medewerkers: wie beschikt over welke kennis en vaardigheden en waar zitten nog hiaten?
Cierpa Software geeft dit inzicht. Met Cierpa Competence kun je de laatste kennis en standaarden binnen de organisatie bundelen en toegankelijk voor iedereen maken. Cierpa Assessment brengt de voortgang van de organisatie in kaart.
In een korte demo legt één van onze medewerkers jou graag uit hoe onze Cierpa Suite werkt en hoe jij Cierpa Suite optimaal kunt inzetten in jouw organisatie.