kruisjeskaart OEE productie invullen en begrijpen

Aan de basis van OEE meten staat de kruisjeskaart. Maar hoe vul je hem in en wat vertelt de kruisjeskaart vervolgens? Ga direct aan de slag met onze OEE kruisjeskaart!

Download nu!
Cierpa OEE Kruisjeskaart

Wat is OEE precies?

OEE (Overall Equipment Effectiveness) laat zien hoe efficiëntie je productiemiddelen gebruikt. Met OEE krijg je antwoord op vragen als: Hoe vaak staat een machine stil en waarom? Hoeveel procent van de maximale snelheid van de machine draai je eigenlijk? En als je draait op topsnelheid, produceer je dan veel uitval? De kracht van OEE is om de belangrijkste verspillingen duidelijk naar boven te halen en de kruisjeskaart helpt je hierbij.

De OEE kruisjeskaart geeft je inzicht in jouw verspillingen.

Wat meet OEE?

OEE meet de verschillen tussen de ideale productie en de werkelijke productie. Als een productielijn 24 uur per dag draait, op de hoogste snelheid produceert en perfecte kwaliteit aflevert, dan weet je wat de ideale productie van een lijn is. Wat de werkelijke productie is en wat de verschillen veroorzaakt kun je ontdekken met OEE.

OEE-registratie

Je kunt je OEE op verschillende manieren registreren: handmatig, semi-geautomatiseerd of volledig geautomatiseerd. Handmatig werkt men met een papieren kruisjeskaart. Semi-geautomatiseerd is een online in te vullen kruisjeskaart. Geautomatiseerd houdt in volledig automatisch realtime meten. Met name de operators merken een groot verschil in de bewerkelijkheid van deze methodes, en degene die de kruisjeskaart invult in het systeem.

De papieren kruisjeskaart is een mooie methode om OEE in de vingers te krijgen.

De papieren kruisjeskaart is weliswaar de meest arbeidsintensieve meetmethode, maar toch wordt deze methode vaak gebruikt. Het is laagdrempelig en vraagt geen kosteninvestering. Een mooie instapmethode dus. En voor het team een goede manier om de OEE letterlijk in de vingers te krijgen en een mogelijke opstap naar geautomatiseerde OEE-registratie.

Hoe ziet een OEE kruisjeskaart eruit?

De OEE kruisjeskaart bevat alle gegevens van een dag of dienst, in tijdblokken. De operator kan op de kruisjeskaart alle gegevens van zijn shift invullen en zo inzicht krijgen in de OEE. 

Wat vertelt de kruisjeskaart?

De kruisjeskaart geeft een helder overzicht van het productieverloop binnen een bepaalde periode, zoals een shift van 8 uur. Van de productie, van de stilstand, van de kwaliteit, van de stops. Wanneer de cijfers van de werkelijke productietijd, werkelijke output en goede productie in percentages bekend zijn, kun je de OEE berekenen en gaan verbeteren.

OEE software maakt analyses en grafieken waarmee je duidelijk kunt ontdekken waar de trends en verspillingen zitten

Meerdere kruisjeskaarten laten duidelijk trends en verspillingen zien wanneer deze worden geanalyseerd en uitgewerkt tot grafieken. De software van Cierpa OEE doet dit overigens geheel automatisch voor je! 

Dennis Meder van Mission Foods vertelt in dit interview hoe het ontdekken van trends en elimineren van verspillingen heeft geleid tot een OEE-verbetering van 65% naar maar liefst 78%. Indrukwekkend!

OEE kruisjeskaart downloaden

Klaar om aan de slag te gaan? Download dan nu onze OEE kruisjeskaart en lees de uitleg om meteen van start te gaan!

Download nu!
Cierpa OEE Kruisjeskaart

Te zien op de OEE kruisjeskaart

3 tabs: 3 ploegendiensten
5-minuten-blokken: wanneer was de machine in productie en wanneer stond hij stil – en waarom? Indien gewenst kunt u de tijdvakken aanpassen
productieorders: ordercode van de productie
stilstandcodes: code voor stops langer dan 5 minuten
korte stops: omschrijving van stops korter dan 5 minuten
productietabel: overzichtstabel in het midden van de kruisjeskaart met overzicht van het dienstverloop van de machine

Invullen van de kruisjeskaart

  1. Vul altijd eerst de datum, naam van de operator en de machine in.
  2. Vul gedurende de dienst de kruisjeskaart in.
    • In de groene balk een kruisje als de machine draait, met daaronder het ordernummer. Bij langdurig draaien van de machine voldoet een groter kruis of een streep over de betreffende periode.
    • In de oranje balk een kruisje als de machine langer dan 5 minuten stilstaat, met daarbij de stilstandcode.
    • Korte stops (korter dan 5 minuten) kunnen omschreven worden in de kolom rechtsonder en vervolgens geturfd worden.
  3. Vul aan het einde van de order of dienst de productietabel in. Ingevuld wordt order, soort product, aantal geproduceerd, aantal goed en aantal afgekeurd, draaisnelheid (takts/u). De opmerkingenvelden zijn essentieel om in te vullen: zo ontdek je oorzaken en trends!

Kruisjeskaarten en OEE-software

De gegevens uit de kruisjeskaart kun je invullen in OEE-software. De meet- en analysemodule zet alle data om in heldere verbeterinzichten én je ontdekt de verspillingen en trends in je productie.

Cierpa OEE bundelt gegevens uit handmatige of digitale kruisjeskaarten, maar kan ook real-time gegevens verzamelen. Alleen al door te meten zul je je bewust worden van je verspillingen. Die blik zal je zo 3-5% outputverbetering opleveren. En met de verbeterinitiatieven en verbetertechnieken die je vervolgens inzet, kun je actief gaan werken aan het minimaliseren of elimineren van verspillingen uit je productieproces – en nog veel grotere resultaten boeken.

Bereken direct jouw verbeterpotentieel

 

Onze klanten besparen makkelijk honderdduizenden euro's met Cierpa OEE.

Produceer meer output in dezelfde tijd! Of produceer dezelfde output in minder tijd.

Bereken direct wat Cierpa OEE jou oplevert!

Naar de OEE calculator
Bannercalculator

Cierpa OEE

Wil jij een vrijblijvende demo van onze software?

In een korte demo legt één van onze medewerkers jou graag uit hoe Cierpa OEE werkt en hoe jij Cierpa OEE optimaal kunt inzetten in jouw organisatie.

Bel met ons

Wil je graag een medewerker spreken?

010 261 4171
Mail ons

Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord. (uiterlijk 2 werkdagen)

info@cierpa.nl

Vul dit formulier in, dan nemen wij contact met jou op.