De implementatieroute van Cierpa OEE

Cierpa OEE wordt door uiteenlopende bedrijven met succes gebruikt in het verbeterproces. Bedrijven van food tot assemblage en metaalverwerking tot chemie werken met onze OEE-software. De implementatieroute is echter voor iedereen gelijk en heel overzichtelijk. Volg het proces en ontdek hoe Cierpa OEE uw bedrijf kan helpen verbeteren.

Wat doet Cierpa OEE?

Cierpa OEE kijkt naar de achterliggende reden van verspilling. Zo ziet u waarom er niet maximaal wordt geproduceerd. En dit gaat op voor een machine, maar ook voor een hele productielijn. Uitgebreide analysetools zetten uw data moeiteloos om in heldere inzichten.
Met Cierpa OEE wordt duidelijk wat de terugkerende belemmeringen zijn om optimaal te functioneren en produceren. Zo neemt de productie-efficiëntie toe en belandt het verbeterproces in een stroomversnelling.

Wie zijn er betrokken bij de introductie van OEE op de werkvloer?

OEE werkt door in alle lagen van het bedrijf. Denk aan:
 de verbetercoach: een interne of externe OEE expert die de kneepjes van OEE bijbrengt aan het team
 de ploegleiders en productiemanagers: zij begeleiden de opvolging van het verbeterproces en de dagelijkse werkzaamheden
 de mensen op de werkvloer: zij gaan leren verspillingen te zien en inzichten uit de OEE te gebruiken voor verbeteringen in het dagelijkse werk
 de technische dienst: kan nodig zijn als er een scherm bij de lijn geplaatst moet worden, voor realtime meting/sensoren
Cierpa staat met het hele team en de Cierpa knowledge base klaar om ondersteuning te bieden op afstand of desgewenst op locatie.

De implementatieroute van Cierpa OEE

Wanneer de keuze voor Cierpa OEE gemaakt is, kan de implementatie beginnen.
De route kent de volgende stappen:

Scope bepalen
Bij aanvang van de implementatieroute wordt door het management bepaald welke machine(s) wordt gemonitord, wat het huidige kennisniveau is en hoe groot de trainingsbehoefte is. Er wordt, samen met het team, een lijst opgesteld van beschikbaarheidsverliezen (omstellen), prestatieverliezen (korte stops) en kwaliteitsverliezen (product te dik, te groot). Ook wordt een procesmap opgesteld, een schematische weergave van het productieproces dat gemeten moet worden. Wilt u een productielijn monitoren? Lees dan onze blog OEE meten in een productielijn.

Vervolgens wordt een scope oftewel een doel vastgesteld. In deze stap wordt ook gekozen voor de best passende meetmethode, van zeer eenvoudig tot geavanceerd:
– kruisjeskaart
– digitale kruisjeskaart
– realtime automatisch meten
Alle meetmethodes kunnen gecombineerd worden met Cierpa OEE.

Verspillingen herkennen op de werkvloer
Het team dat op de werkvloer aan de slag gaat met Cierpa OEE, krijgt een workshop. Het team moet verspillingen leren zien en begrijpen hoe OEE naar verspillingen kijkt. Eerst wordt daarom een korte uitleg over OEE gegeven.

Configuratie OEE
Het middelmanagement of de verbetercoach zet vervolgens een gepersonaliseerde basis van Cierpa OEE neer. De stamgegevens worden ingevuld en bij realtime metingen worden de sensoren aangesloten. Het team van Cierpa kan u helpen om de eerste stamgegevens in te laden.

OEE meten
Dan is het tijd om daadwerkelijk te gaan meten. Als de werkvloer al heeft geleerd om verspillingen te zien, spreekt de software van Cierpa OEE voor zich. De software is zeer goed toegankelijk en eenvoudig in gebruik, wat van groot belang is om metingen efficiënt te laten verlopen.

Inzichten uit de OEE

De inzichten uit de OEE gaat u vervolgens op 2 manieren gebruiken:

1. Dienstterugblik 
Iedereen kan na een dienst de Cierpa OEE rapportage inzien en overleg plegen met de werkvloer. Deze stap is essentieel om structurele verbeterkansen te signaleren. Directe terugkoppeling borgt ook goede datakwaliteit.
Lees ook onze blog 5 Tips voor de overdracht van de ploegendienst.

2. Inzicht uit trendanalyse
Naast de structurele inzichten uit de dienstterugblik wil je ook op zoek naar trends. Daar kunnen de verbetercoach en productiemanager grote slagen maken.
Hier kun je zien hoe een goede dag van een slechte verschilt. Daarbij speelt als hoofdvraag: hoe maak je van elke dag een goede dag? Deze verbeterpunten kunnen structureel doorgevoerd worden op de werkvloer.

En dan… doorpakken!

Bij aanvang van OEE begint het vaak simpel: op papier of handmatig digitaal bijhouden van de metingen. Na een aantal weken of maanden is het goed om door te pakken en naar realtime metingen te kijken. Na de eerste quick wins ontstaat de behoefte aan fijner inzicht voor vervolgstappen. De realtime metingen bieden deze mogelijkheid. Doordat data automatisch worden gemeten, wordt daarnaast ook de werkvloer weer ontlast. Cierpa OEE is ontworpen om naadloos mee te groeien in uw OEE proces.

Met Cierpa OEE ontdekt u wat de belemmeringen zijn om optimaal te functioneren en produceren. Iedereen, van operator tot plant manager, ziet waar de focus moet liggen. Zo ziet u waar de verbeterkansen in uw bedrijf liggen en maakt u echt lean werken mogelijk. 

Dennis Meder van Mission Foods vertelt in dit interview hoe Cierpa OEE ervoor zorgde dat de OEE van het bedrijf van 65% naar 78% kon groeien.

Cierpa OEE in 3 minuten

Thumbnail
Cierpa OEE in 3 minuten

NAAR CIERPA OEE

Meer over Cierpa OEE in uw bedrijf

Meer weten over de implementatie van Cierpa OEE bij uw bedrijf? Neem dan contact op, zodat wij u een passend advies kunnen geven!

deel via

Cierpa Software maakt continu verbeteren bereikbaar voor iedere organisatie. Lean manufacturing scherpt het arbeidsproces op de werkvloer dusdanig aan dat u tot betere en snellere eindresultaten komt en verspilling in het bedrijfsproces ultiem wordt teruggedrongen. Met onze lean software voor bedrijven stuurt u dit voortdurende proces eenvoudig en snel zelf aan. Waar gewenst met ondersteuning van een van onze verbeterconsultants.

Technieken en methodes zoals 5S audit, Kaizen, OEE en het overkoepelende lean gedachtengoed staan aan de basis van onze software suite. Met Cierpa OEE, Cierpa Kaizen, Cierpa Quality, Cierpa Competence en Cierpa Assessment maakt Cierpa Software sneller verbeteren haalbaar voor ieder bedrijfsproces.

Blijf op de hoogte van nieuwe features, succesverhalen, tips & tricks
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief (verschijnt ±6 keer per jaar)

De implementatieroute van Cierpa OEE