implementatie OEE software

Cierpa OEE wordt door uiteenlopende bedrijven ingezet in het verbeterproces. Bedrijven van food tot assemblage en metaalverwerking tot chemie werken met onze OEE-software. De implementatieroute is echter voor iedereen gelijk en heel overzichtelijk. Volg het proces en ontdek hoe Cierpa OEE jouw bedrijf kan helpen verbeteren!

Download nu!
OEE Implementatieplan

Wat doet Cierpa OEE?

Cierpa OEE laat je zien waar er niet maximaal geproduceerd wordt. En dit gaat op voor een machine, maar ook voor een hele productielijn. Uitgebreide analysetools zetten data moeiteloos om in heldere inzichten. Zo wordt duidelijk wat de terugkerende belemmeringen zijn om optimaal te functioneren en produceren en kun je gericht gaan verbeteren. De productie-efficiëntie neemt toe en het verbeterproces belandt in een stroomversnelling.

Cierpa OEE zet data om in inzichten. De beste start voor ieder verbeterproces!

Wie zijn er betrokken bij de introductie van OEE op de werkvloer?

OEE werkt door in alle lagen van het bedrijf. Denk aan:

– de verbetercoach: een interne of externe OEE expert die de kneepjes van OEE bijbrengt aan het team
– de ploegleiders en productiemanagers: zij begeleiden de opvolging van het verbeterproces en de dagelijkse werkzaamheden
– de mensen op de werkvloer: zij gaan leren verspillingen te zien en inzichten uit de OEE te gebruiken voor verbeteringen in het dagelijkse werk
– de technische dienst: kan nodig zijn als er een scherm bij de lijn geplaatst moet worden, voor realtime meting/sensoren

Daarnaast staat Cierpa met het hele team en een club ervaren consultants klaar om ondersteuning te bieden op afstand of op locatie.

De implementatieroute van Cierpa OEE

Wanneer je de keuze voor Cierpa OEE hebt gemaakt, kan de implementatie beginnen.
De route kent de volgende stappen:

1. Scope bepalen
Bij aanvang van de implementatieroute bepaalt het management welke machine(s) wordt gemonitord, wat het huidige kennisniveau is en hoe groot de trainingsbehoefte is. Samen met het team stelt het management een lijst op van beschikbaarheidsverliezen (omstellen), prestatieverliezen (korte stops) en kwaliteitsverliezen (product te dik, te groot). In een procesmap maak je een schematische weergave van het te meten productieproces.

Benieuwd hoe je een productielijn kunt monitoren? Lees onze blog OEE meten in een productielijn.

Vervolgens bepaal je je scope oftewel doel. Je kiest de best passende meetmethode, van zeer eenvoudig tot geavanceerd:
– kruisjeskaart
– digitale kruisjeskaart
– realtime automatisch meten
Alle meetmethodes kunnen gecombineerd worden met Cierpa OEE.

2. Verspillingen herkennen op de werkvloer
Het team dat op de werkvloer aan de slag gaat met Cierpa OEE, krijgt een workshop met een uitleg over OEE. Het team moet verspillingen leren zien en begrijpen hoe OEE naar verspillingen kijkt. 

3. Configuratie OEE
Het middelmanagement of de verbetercoach zet vervolgens een gepersonaliseerde basis van Cierpa OEE neer. De stamgegevens worden ingevuld en bij realtime metingen worden de sensoren aangesloten. Het team van Cierpa kan je helpen om de eerste stamgegevens in te laden.

4. OEE meten
Dan is het tijd om daadwerkelijk te gaan meten. Als de werkvloer al heeft geleerd om verspillingen te zien, spreekt de software van Cierpa OEE eigenlijk voor zich. De software is heel toegankelijk en eenvoudig in gebruik, wat van groot belang is om metingen efficiënt te laten verlopen.

 

Inzichten uit de OEE

De inzichten uit de OEE kun je vervolgens op 2 manieren gebruiken:

1. Dienstterugblik 
Iedereen kan na een dienst de Cierpa OEE rapportage inzien en overleg plegen met de werkvloer. Deze stap is essentieel om structurele verbeterkansen te signaleren. Directe terugkoppeling borgt ook goede datakwaliteit.

Lees hierover ook onze blog 5 Tips voor de overdracht van de ploegendienst.

2. Inzicht uit trendanalyse
Naast de structurele inzichten uit de dienstterugblik wil je ook op zoek naar trends. Want dáár kunnen de verbetercoach en productiemanager grote slagen maken.
Hier kun je zien hoe een goede dag van een slechte verschilt. Daarbij speelt als hoofdvraag: hoe maak je van elke dag een goede dag? Deze verbeterpunten kunnen structureel doorgevoerd worden op de werkvloer.

Welke meetmethode je ook kiest: Cierpa OEE beweegt naadloos met je mee. Zo kun je optimaal functioneren en produceren!

En dan… doorpakken!

Starten met OEE begint vaak simpel: op papier of handmatig digitaal bijhouden van de metingen. Na een aantal weken of maanden is het goed om door te pakken en naar realtime metingen te kijken. Na de eerste quick wins ontstaat de behoefte aan gedetailleerder inzicht voor vervolgstappen. Automatische realtime metingen bieden deze mogelijkheid en ontlasten de werkvloer weer. Cierpa OEE is ontworpen om naadloos mee te groeien in iedere stap in het OEE proces en je precies die tools te bieden die jij nodig hebt om optimaal te functioneren en produceren. 

Dennis Meder van Mission Foods geeft in dit interview een prachtig voorbeeld wat Cierpa OEE voor je bedrijf kan betekenen. De OEE van het bedrijf groeide van 65% naar 78%! 

Download nu!
OEE Implementatieplan