overdracht ploegendienst fabriek

In fabrieken is de overdracht tussen ploegendiensten aan de orde van de dag. De ochtendploeg wisselt de middagploeg af, iedereen wil snel naar huis of aan de slag. Maar hoe zorg je ervoor dat er toch altijd een succesvolle overdracht van de ploegendienst plaatsvindt?

Doelen bij de overdracht van de ploegendienst

Bij een ploegenwissel worden de werkzaamheden van de ene ploeg zo efficiënt mogelijk overgedragen aan de andere. Daarbij zijn van belang:– de werkplek moet netjes overgedragen worden
– bijzonderheden of problemen moeten gesignaleerd en vermeld worden
– de nieuwe ploeg moet zonder of met zo min mogelijk tijdverlies de dienst kunnen starten

Een goede overdracht van de ploegendienst geeft rust en overzicht voor de ploegen én het management.

5 Tips voor een goede ploegwissel

Met deze 5 tips zorg je voor een succesvolle overdracht van de ploegendienst.

Tip 1: Leg vast hoe een werkplek overgedragen dient te worden.

Zonder standaard is er geen houvast, dus leg vast hoe de werkplek eruit dient te zien om de volgende ploeg een goede start van de dienst te geven.

Tip 2: Richt een vaste locatie in voor de overdracht van de ploegendienst.

Zoek naar de optimale opzet voor een goede overdracht van de ploegendienst. Waar en met wie erbij? Onderzoek wat het beste past binnen de ploegen en de fabriek. Vaak is de conclusie aan de lijn, met de complete ploegen erbij.

Tip 3: Zorg voor een gestructureerde en korte overdracht.

Maak een vast stramien, een vaste agenda waarin alle facetten van de dienst kort aan bod komen. Houd de vaart erin en zorg dat zo alle lopende zaken besproken worden.

Tip 4: Leg de communicatie van de overdracht vast.

Doel van de overdracht is niet alleen om de overdracht zelf goed te laten verlopen en de volgende ploegendienst goed te instrueren, een ander doel is om over de ploegendiensten heen een beeld te krijgen van lopende zaken. Ook het management moet dus weten wat er speelt bij een overdracht.

Tip 5: Voer verbeteringen in de dienst of de overdracht door.

Zodra het management inzicht heeft in issues die de ploegen tijdens hun dienst tegenkomen of de problemen die spelen bij de overdracht, kunnen ook structurele problemen worden aangepakt. Zo kunnen verbeterpunten worden doorgevoerd in de werkzaamheden van de ploeg zelf of in de overdracht van de dienst.

Hoe maakt Cierpa de overdracht van de ploegendienst eenvoudig?

De software van Cierpa werkt met overzichtelijke schermen om alle informatie van de dienst op een rij te zetten.  Zo ontwierp Cierpa voor Essentra een dashboard waarop meerdere productielijnen tegelijk te zien zijn. In dit interview vertelt Jeffrey van Dodewaard welk verschil dat maakt voor de ploegoverdracht. 

 

Doordat de producten van Cierpa goed samenwerken, wordt de overdracht van de ploegendienst zo eenvoudig mogelijk:
• Met Cierpa Competence kun je makkelijk standaarden vastleggen en aanbieden.
• Met Cierpa OEE richt je een eigen dienstrapportage in, die je met 1 druk op de knop tevoorschijn haalt. Duidelijk en snel! 
• Met Cierpa Kaizen leg je eenvoudig verbeteringen vast en borg je de opvolging ervan.