Lean5ssysteem Site

Download nu!
5s LEAN vragenlijst

Een 5s systeem voorkomt op structurele wijze verspilling binnen je organisatie. Ontdek hoe je met een slim systeem slimmer produceert!

Wat is 5S?

5S is een van oorsprong Japanse methode die orde en netheid op de werkplek nastreeft. Kort samengevat verwijder je al het overbodige uit de werkomgeving en orden je de rest. 5S is onderdeel van de LEAN-verbetermethodiek.

5S speelt zich grotendeels af op de werkvloer en is daarmee uitermate geschikt om je productie bottom up, van de werkvloer omhoog, te verbeteren.

Met 5S kun je er in de eerste plaats voor zorgen dat medewerkers de ruimte en het overzicht hebben om hun werk goed te kunnen doen en geen tijd verliezen met het zoeken naar materiaal of grondstof. Maar een geordende werkplek nodigt ook uit om de lat blijvend hoog te leggen. Als je niveau wilt leveren, moet de werkvloer dat ook uitstralen. Je geeft ook een signaal hoe belangrijk de werkvloer daarbij is.

 

Hoe creëert 5S orde en overzicht op de werkvloer?

5S bestaat uit 5 achtereenvolgende stappen, alle beginnend met de letter S. Wanneer je de stappen van 5S structureel doorloopt, behaal je gegarandeerd resultaat: een altijd opgeruimde en geordende fabriek waarin je LEAN kunt werken.

 

5S staat voor:

Seiri – Scheiden. Weg met overbodigheid

Seton – Schikken. Geef alles een eigen vaste plaats

Seiso – Schoonmaken. Schoonmaken = inspecteren

Seiketsu – Standaardiseren. Vastleggen en herkennen

Shitsuke – Stimuleren/Standhouden. Houd de werkplek verspillingvrij!

 

Hoe helpt een 5S systeem je slimmer produceren? 

Een 5S systeem is software waarmee je 5S integreert in je dagelijkse manier van werken en zo structureel onderdeel maakt van je verbeterproces. Cierpa Software is gebaseerd op technieken en methodes als 5S, LEAN, continu verbeteren en Kaizen en is erop gericht de verspilling en de verbeterpunten in jouw organisatie tastbaar te maken. Niet alleen in een productielijn, maar ook in de kwaliteitscontrole en kennisbank. Je verbetert structureel en produceert optimaler.

 

Verbeteracties opnemen in een 5S systeem

Wil jij beginnen met 5S? Start dan met het inventariseren van de huidige kwaliteit van je werkplek. Dat gaat vaak het makkelijkst als je begint met een zogenaamde clean out.

 

Clean out van de werkomgeving:

* kies een rustig moment, bijvoorbeeld een zaterdag

* neem een camera en loop een rondje over de werkvloer

* maak een foto van alle troep die je tegenkomt (een paar honderd foto’s kun je zo aan komen)

* ken een verbeteractie toe aan iedere situatie en zie erop toe dat alle acties worden opgepakt.

 

Wil jij je verbeteracties overzichtelijk borgen en de voortgang volgen? Je kunt ze plaatsen in een digitaal takensysteem. Idealiter importeer je de foto’s van je clean out of van situaties die verbetering behoeven. Cierpa Kaizen geeft de mogelijkheid aan iedere foto een actie, deadline en verantwoordelijke toe te voegen en de voortgang van de actie middels PDCA te monitoren. Zo weet je zeker dat geen actie meer verdwijnt! Met de handige Cierpa Kaizen app maak je de foto zelfs gewoon op de werkvloer en maak je de actie ter plekke aan.

 

Audits in je 5S systeem

Audits worden in de basis gedaan om te beoordelen of de productie op het juiste niveau wordt uitgevoerd. Je kunt ze echter ook inzetten om te bepalen of de ingezette verbeteracties vruchten afwerpen en geborgd zijn.

Onze 5S audit checklist vertelt je aan de hand van de 5S principes hoe goed, veilig en efficiënt je werkplekken en medewerkers functioneren. De audit laat direct zien waar je productie niet efficiënt is en helpt je zo om het werkproces efficiënter te laten verlopen. Een goede start van ieder verbeterproces!

Download onze 5s audit checklist en doe direct je eigen audit!

Download nu!
5s LEAN vragenlijst

 

Een 5s checklist in pdf is een prima manier om een eenvoudige audit te doen. Wil je meer overzicht en meer mogelijkheden? Dan kun je beter uit de voeten met Cierpa Assessment. Niet alleen kun je digitale audits uitvoeren, je kunt de uitkomsten ook makkelijk vergelijken met andere afdelingen of organisaties. Met Cierpa Kaizen pak je de verbeterpunten aan en door de vragenlijsten voor de audits aan te passen zorg je ervoor dat de verbeteringen geaudit worden.

 

Een 5S systeem als tool om continu te verbeteren

Door met regelmaat 5S audits uit te voeren kun je verbeteringen signaleren en zo het beste uit je productie of organisatie halen. Dat maakt ze een waardevolle tool in je verbeterproces. Wanneer dit idee echt landt binnen je organisatie, kan iedereen de audits zien als een motiverend moment met volop ruimte om gezamenlijke successen te tonen en te vieren. Een 5S systeem vormt zo de basis voor een verbetercultuur en een optimale productie.

Cierpa Suite

Wil jij een vrijblijvende demo van onze software?

In een korte demo legt één van onze medewerkers jou graag uit hoe onze Cierpa Suite werkt en hoe jij Cierpa Suite optimaal kunt inzetten in jouw organisatie

Bel met ons

Wil je graag een medewerker spreken?

010 261 4171
Mail ons

Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord. (uiterlijk 2 werkdagen)

info@cierpa.nl

Vul dit formulier in, dan nemen wij contact met jou op.