5S invoeren machines verbeteren software

5S invoeren is een prachtige verbetermethodiek om zelf gestructureerd te verbeteren in je organisatie. Je volgt de stappen en behaalt gegarandeerd resultaat: een opgeruimde en geordende fabriek. Is dat ook de essentie van 5S?

5S als verbetermethode

5s methode is een verbetermethode die orde en netheid op de werkplek nastreeft. Kort gezegd: al het overbodige eruit en de rest ordenen. Dat streven realiseer je in 5 stappen, alle beginnend met de letter S:

Seiri – Scheiden – Weg met overbodigheid

Seton – Schikken – Alles op zijn plaats, een plaats voor alles

Seiso – Schoonmaken – Schoonmaken = inspecteren

Seiketsu – Standaardiseren – Vastlegging en herkenning

Shitsuke – Stimuleren/Standhouden – Voor altijd een verspillingvrije werkplek!

Als je de stappen van de eerste tot de laatste S volgt, krijg je vanzelf goed geordende en altijd opgeruimde werkplekken. Maar dat is nog niet de essentie van 5S. 

Een goed geordende en opgeruimde werkplek hoort zeker bij 5S. Maar het is niet de essentie van de verbetermethode!

Download nu!
5s LEAN vragenlijst

De essentie van 5S

5S is veel meer dan je werkplek opruimen en ordenen, het vormt de basis voor een verbetercultuur. 5S leert je:

  1. Bottom up verbeteren
  2. Verbeteren moet een gezamenlijke inspanning zijn waar iedereen bij betrokken is, met name de werkvloer. 5S speelt zich grotendeels af op de werkvloer en is daarmee uitermate geschikt om bottom up, van de werkvloer omhoog, te leren verbeteren.
  3. Volgens een gestructureerde en bewezen verbeterroute werken
    Er zijn talloze verbetertools, -methodieken en -routes beschikbaar. Allemaal in de basis stappenplannen. Met 5S leer je vertrouwen op de stappen van methodes. Zo wordt het makkelijker ook andere bewezen verbetermethodes te volgen.
  4. Met standaarden werken
    Stap 4 van 5S gaat over het vastleggen van de gemaakte afspraken in standaarden en stap 5 leert de organisatie om dit ook gedisciplineerd na te leven. Dat is vaak een hele cultuuromslag en een zeer essentiële stap voor verbeteren. Standaarden zijn de basis om verbeteringen te borgen en het vertrekpunt voor de volgende verbetering.

    In dit interview vertelt Han van Helvoort van Zeelandia hoe het borgen van standaarden de basis van het verbeterproces bij Zeelandia vormde.

En daarmee draait een 5S-traject dus niet alleen om het verkrijgen van  een opgeruimde en geordende werkvloer. Het gaat vooral om het schenken van vertrouwen. Vertrouw op de kracht van de werkvloer, op de kracht van verbetermethodes en op de kracht van standaarden. Daarmee is het fundament gelegd voor succesvol continu verbeteren en de weg naar wereldklasse ingeslagen!

Het fundament voor succesvol continu verbeteren ligt in 5S.

Je eigen 5S audit uitvoeren

Ben je er klaar voor om zelf gestructureerd 5S in te voeren? Begin met een 5s audit en onderzoek je waar je staat. Download onze 5s LEAN checklist en doe direct je eigen audit!

Een digitale 5s audit

Een 5s checklist in pdf is een prima manier om een eenvoudige audit te doen. Wil je meer overzicht en meer mogelijkheden? Meerdere auditors, verschillende plekken binnen het bedrijf, wellicht zelfs op geheel verschillende locaties? Dan kun je beter uit de voeten met een digitale 5s checklist. Kies dan voor Cierpa Assessment!

Download nu!
5s LEAN vragenlijst

Cierpa Assessment

Wil jij een vrijblijvende demo van onze software?

In een korte demo legt één van onze medewerkers jou graag uit hoe onze Cierpa Assessment werkt en hoe jij Cierpa Assessment optimaal kunt inzetten in jouw organisatie.

Bel met ons

Wil je graag een medewerker spreken?

010 261 4171
Mail ons

Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord. (uiterlijk 2 werkdagen)

info@cierpa.nl

Vul dit formulier in, dan nemen wij contact met jou op.