Klantvraag: Wat is de planningsfactor in OEE?

In Cierpa OEE is in het standaardrapport (via Meer details) de planningsfactor zichtbaar. Maar waar staat dit cijfer voor en wat kun je ermee doen?

Wat zegt de planningsfactor?

De planningsfactor laat zien hoeveel tijd de fabriek dicht was, ofwel uitgepland. Van een machine kun je zien: hoeveel uur is hij in theorie beschikbaar en hoeveel uur is hij netto beschikbaar geweest, dus daadwerkelijk gebruikt.
Het zou bijvoorbeeld kunnen dat een machine in de nacht niet gebruikt wordt, waardoor de totale beschikbare tijd 24 uur is en de netto beschikbare tijd 16 uur. De verhouding tussen deze cijfers geeft de planningsfactor. Deze factor wordt uitgedrukt in een percentage, in dit geval 66%.

De OEE rekent met de netto beschikbare tijd, niet met de totale beschikbaarheid. OEE laat de uitgeplande tijd buiten beschouwing. Er wordt gekeken hoe de gedraaide productie verbeterd kan worden.
Dus is het nu zo dat de OEE niet verder verbeterd kan worden en de productie toch verder omhoog moet? Dan is het zaak te kijken naar de planningsfactor.

Hoe verhoog je de planningsfactor?

Stel nu dat de planningsfactor 66% is. De machine is 2/3 van de beschikbare tijd ingepland geweest. Wil je de productie verhogen? Dan is het mogelijk de arbeidstijd te verhogen en zo de planningsfactor te verhogen.

Meer vragen? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met u mee!
Klanten van Cierpa kunnen in onze online leeromgeving ook een filmpje bekijken over de planningsfactor. Meld u aan bij Support voor toegang!

Nog niet bekend met Cierpa OEE?

Ontdek de mogelijkheden van Cierpa OEE voor uw bedrijf, wij geven u graag advies of een demo!

Cierpa OEE in 3 minuten

Thumbnail
Cierpa OEE in 3 minuten

 NAAR CIERPA OEE

deel via

Cierpa Software maakt continu verbeteren bereikbaar voor iedere organisatie. Lean manufacturing scherpt het arbeidsproces op de werkvloer dusdanig aan dat u tot betere en snellere eindresultaten komt en verspilling in het bedrijfsproces ultiem wordt teruggedrongen. Met onze lean software voor bedrijven stuurt u dit voortdurende proces eenvoudig en snel zelf aan. Waar gewenst met ondersteuning van een van onze verbeterconsultants.

Technieken en methodes zoals 5S audit, Kaizen, OEE en het overkoepelende lean gedachtengoed staan aan de basis van onze software suite. Met Cierpa OEE, Cierpa Kaizen, Cierpa Quality, Cierpa Competence en Cierpa Assessment maakt Cierpa Software sneller verbeteren haalbaar voor ieder bedrijfsproces.

Blijf op de hoogte van nieuwe features, succesverhalen, tips & tricks
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief (verschijnt ±6 keer per jaar)

Klantvraag: Wat is de planningsfactor in OEE?