IOT of OPC OEE meting software

IOT en OPC worden beide ingezet om de OEE-meting in je fabrieksproces te ondersteunen. Waar kies je voor en wanneer start je ermee? Cierpa Certified Consultant Willem Siebers werkt met beide systemen en geeft advies.

Download nu!
IOT vs OPC

Optimaliseer je machinepark met OEE

Vaak begint OEE met een onderbuikgevoel in de fabriek: we kunnen meer uit de fabriek halen dan we nu doen. Het machinepark kan meer aan. Maar hoe? En waar? OEE (Overall Equipment Effectiveness) maakt het productieproces meetbaar en maakt zichtbaar waar ruimte voor verbetering ligt. Het is geschikt voor alle producerende industrieën.

Starten met je OEE-meting

Wanneer je begint met OEE, start je vaak met een handmatige meting van je machineprestaties. Een prima manier om de methode in de vingers te krijgen. Je noteert de resultaten in Excel, Access of andere software die daar niet speciaal voor bedoeld is. Na verloop van tijd zie je de minpunten van deze werkwijze: er is maar 1 iemand die zicht heeft op dat document (wat als hij ziek is of weggaat?) of er zijn verschillende versies van het document in omloop (met welke versie moet je nu verder?). Kortom: de continuïteit is niet gewaarborgd. Dat is het moment waarop mensen verder gaan kijken naar specifieke OEE-software.

Werken met een geautomatiseerde realtime OEE-meting

OEE-software als Cierpa OEE maakt het makkelijker als bedrijf te groeien in het OEE-proces. Zo worden de OEE-data altijd live bijgewerkt en is de up-to-date-versie vanaf verschillende locaties toegankelijk middels een webapplicatie. Er is geen onderhoud meer nodig aan het oude Excel- of Access-systeem. Iedereen werkt voortaan met de laatste en juiste versie.

OEE-software maakt het makkelijker als bedrijf te groeien in het OEE-proces.

Ook biedt OEE-software de mogelijkheid een geautomatiseerde realtime OEE-meting te introduceren. En daar kun je grote stappen mee zetten. De operator hoeft veel minder te registreren en tegelijkertijd ontstaat er meer detailinzicht in storingen voor machines. Minder werk en meer inzicht dus.

Automatiseren met IOT of OPC?

Wanneer je kiest voor een geautomatiseerde realtime OEE-meting, kun je kiezen voor IOT of OPC als  automatiseringssysteem.

OPC

Wat is OPC?

OPC = Open Platform Communications

OPC is een standaard voor gegevensuitwisseling tussen industriële automatiseringssystemen. Het is een manier om PLC’s (Programmable Logic Controllers) te laten communiceren met pc’s. Simpel gezegd spreekt ieder merk PLC een eigen taal, met behulp van OPC zet je deze om naar een universele taal die de pc begrijpt.

OPC in de praktijk

De besturing van een machine bevat in veel gevallen een PLC die kan worden aangesloten op het netwerk. Via OPC kunnen de data van de PLC afgelezen worden. Zo kun je tot op de seconde nauwkeurig bekijken wanneer de machine draait, stilstaat, of wat de storing is. Vaak is ook af te lezen of de machine draait op de snelheid die je verwacht (prestatiegraad) en of de producten goed of slecht zijn (kwaliteitsgraad).

Wanneer gebruik je OPC?

OPC is geschikt voor nieuwe machines en complexe metingen.

Wat zijn de voordelen van OPC?

OPC levert veel gedetailleerde informatie over de beschikbaarheid van de machine, vaak ook over prestatie- en kwaliteitsverliezen.

Wat zijn de nadelen van OPC?

Een machine kan heel veel storingen bevatten, op heel veel verschillende plekken. Zeker op een lijn die 50 of 100 meter lang is en veel losse onderdelen bevat. Welke storing heeft nou voor stilstand van de lijn gezorgd? Daarnaast duurt het inrichten van het systeem langer dan bij IOT omdat het complexer is.

IOT

Wat is IOT?

IOT = Internet of Things

IOT bestaat uit kleine devices die overal geplaatst kunnen worden en een specifieke taak hebben, zoals de temperatuur meten, de lichtsterkte meten, aantallen tellen. De apparaatjes zijn verbonden met internet en sturen de resultaten door naar de server. In het dagelijks leven zijn talloze toepassingen van IOT te vinden in bijvoorbeeld auto’s, huishoudelijke apparaten tot zelfs lantaarnpalen aan toe.

IOT in de praktijk

Bij IOT op de lijn plaats je 1 sensormodule op de bottleneck. Deze sensormodule telt de producten die voorbijkomen. Op basis van die uitkomst kan de OEE-software bepalen of een machine draait of stilstaat. Wanneer de machine stilstaat, is het aan de operator om te bepalen waarom de machine stilstaat. Dat is weliswaar meer werk voor de operator dan bij OPC, maar het geeft wel duidelijkheid over de oorzaak van de stilstand en zorgt ervoor dat de operator verbonden blijft met het proces.

Wanneer gebruik je IOT?

IOT is geschikt wanneer de mensen op de werkvloer al gewend zijn OEE (handmatig) te meten, maar de machines nog geen PLC-netwerk hebben.

Wat zijn de voordelen van IOT?

IOT is makkelijk en snel te installeren. Het is een korter proces dan OPC. Doordat de operator een belangrijke rol blijft spelen bij de dataverzameling is er daarnaast vaak meer draagvlak op de werkvloer.

Wat zijn de nadelen van IOT?

Bij IOT lees je weinig tot geen geautomatiseerde storingen af. Vaak wordt alleen de beschikbaarheid van de machine gemeten. De operator is iets meer tijd kwijt aan de dataverzameling dan bij OPC.

Met IOT kun je snel van start met een slimme realtime OEE-meting in je fabriek!

Een vliegende start met IOT

Haal ook een snelle, goedkope realtime OEE-meting in huis met IOT! De implementatie is eenvoudig en het is voor de meeste fabrieken de perfecte manier om inzicht te krijgen in het OEE-proces. Willem Siebers (OEE-specialist.nl) biedt je de kans om een vliegende start te maken met IOT. Met een bottleneckanalyse bepalen we waar je gaat meten en een potentie-analysescan laat zien wat je eruit kunt halen. Cierpa Certified Consultant Willem Siebers helpt je met de implementatie en het borgen van de OEE-meting binnen de organisatie. Ga direct van start!

Download nu!
IOT vs OPC