LEAN software verbeterproces verspillingen zoeken

LEAN software speelt een grote rol bij veel bedrijven. Wat doet LEAN software eigenlijk precies en hoe helpt het jouw bedrijf in het verbeterproces?

Het doel van LEAN werken

LEAN werken streeft naar verspillingsvrij werken. Wat is de optimale productie als de processen 24 uur per dag, 7 dagen per week zonder oponthoud door kunnen gaan? Dat is het ultieme doel. Om dit te bereiken is de LEAN denkwijze gericht op het continu verbeteren van bedrijfsprocessen. Elimineer verspillingen en stel de klant centraal. Zo verbetert de kwaliteit, neemt de doorlooptijd af en dalen de kosten. De klant wordt tevredener en de processen verlopen soepeler.

LEAN verbeteren in 4 stappen

Een LEAN verbeterproces bestaat uit de volgende pijlers:

1. Meten

Lean werken begint met het verzamelen van verbeterkansen. Beter gezegd: met het in kaart brengen van verspillingen en het aanwijzen van verbeterkansen.

2. Verbeteren

Het aanpakken van het probleem of de verspilling valt onder de stap verbeteren.

3. Standaardiseren

Is het beoogde resultaat in de pilotfase waargemaakt? Mooi. De vervolgstap is om het resultaat te standaardiseren in de hele productie.

4. Borgen/audits

Borgen zorgt ervoor dat de (nieuwe) processen en activiteiten worden geïntegreerd in de werkprocessen en gekend worden door de werknemers. Met audits controleer je of het resultaat blijft.

Wanneer LEAN Software?

Over het algemeen wordt het verbeterproces begeleid door een (interne of externe) verbetercoach en/of verbeterteam. Je begint met de middelen die je beschikbaar hebt: Excel, een kruisjeskaart. Dat is vaak ook een goede manier om het proces in de vingers te krijgen. Echter, je loopt al snel tegen beperkingen aan: 

- samenwerken is lastig, er zijn allerlei verschillende versies en opzetten van Excel in omloop

- het overzicht is ver te zoeken

- er wordt steeds meer toegevoegd en uiteindelijk begrijpt niemand het meer

- kruisjeskaarten worden vaak apart van de Excels (op papier) bewaard 

- er is geen duidelijk beeld van de voortgang van het verbeterproces

- enzovoorts

Vaak is dan het moment aangebroken om te kijken naar de mogelijkheden van LEAN software. Met verbetersoftware kun je perfect meten, sneller analyseren en het bedrijf begeleiden op weg naar een verspillingsvrij werkproces. Je kunt op efficiënte wijze verspillingen terugbrengen, de kwaliteit borgen en grote besparingen realiseren. Met slimme software verbeter je je verbeterproces aanzienlijk!

LEAN Software van Cierpa

Cierpa maakt laagdrempelige, slimme software voor bedrijven die willen verbeteren. De software van Cierpa is gebruikersvriendelijk: direct te implementeren via de browser en makkelijk in gebruik voor iedereen binnen de organisatie, van manager tot de mensen aan de lijn. Onze software kan ingezet worden op 1 of meerdere verbeterfases. Gezamenlijk én los van elkaar tillen de diverse softwaremodules je organisatie naar een volgend niveau! 

De LEAN verbetersoftware van Cierpa is opgedeeld in 5 modules, die alle verbeterpijlers bestrijken:

1. Cierpa OEE: meten van data

Cierpa OEE laat zien waar de bottleneck binnen je productie zit en hoe de verspillingen daar ontstaan. Je kunt handmatig of digitaal een kruisjeskaart invoeren, of kiezen voor sensoren in de lijn, waarbij je realtime OEE-data ontvangt. De meet- en analysemodule van Cierpa OEE zet alle data om in heldere verbeterinzichten.

2. Cierpa Quality: meten van kwaliteitscontroles

Cierpa Quality is een verlengstuk van Cierpa OEE. Met deze module kun je digitaal kwaliteitscontroles uitvoeren, inclusief tracking & tracing van materiaal. Je krijgt inzicht in je materiaalbalans en hebt grip op de kwaliteit van je productie. Kwaliteitscontroles worden onderdeel van je verbetercultuur en audits worden mijlpalen!

3. Cierpa Kaizen: verbeteren

In eerste instantie is Cierpa Kaizen een simpele takenlijst, gebaseerd op Demings Plan-Do-Check-Act. Perfect voor kleine (snelle) verbeteringen. In tweede instantie is Cierpa Kaizen echter een multidisciplinair verbeterinstrument, waarmee je over de hele breedte van het bedrijf kunt groeien en verbeteren. Daarnaast kun je Cierpa Kaizen inzetten tijdens 5S en 5S audits, wat vaak vele kleine verbeteracties oplevert met een gezamenlijk groot verbeterpotentieel.

4. Cierpa Competence: standaardiseren

Als je een groot, terugkerend verlies hebt gesignaleerd, zoek je een manier om dit voortaan te voorkomen. Deze manier wordt genoteerd als nieuwe standaard. Cierpa Competence helpt je een stap verder. Je kunt namelijk niet alleen nieuwe standaarden creëren, maar ze ook verspreiden binnen het bedrijf en opnemen in je trainingsprogramma. Zo ben je er zeker van dat de nieuwe standaarden altijd zichtbaar en vindbaar zijn voor de juiste personen in het bedrijf.

5. Cierpa Assessment: borgen/audits

Cierpa Assessment geeft overzicht in je audits en assessments. Dankzij aansprekende grafieken en weergaves ziet iedereen direct duidelijk wat er beter kan en wat de progressie is. Eventuele verbeterpunten kunnen direct door naar Cierpa Kaizen. Cierpa Assessment is standaard uitgerust met een 5S audit checklist en ondersteunt ook je eigen vragenlijsten. 

Van start met onze LEAN Software

Met Cierpa Software kun je snel van start. De software is web-based dus eenvoudig te implementeren. En wanneer je wilt kunnen wij je in contact brengen met een ervaren verbeterconsultant. Met onze software verbeter je de kostenbesparing, kwaliteit en productiviteit binnen jouw organisatie. Zo haal je het beste uit je organisatie!

Cierpa Suite

Wil jij een vrijblijvende demo van onze software?

In een korte demo legt één van onze medewerkers jou graag uit hoe onze Cierpa Suite werkt en hoe jij Cierpa Suite optimaal kunt inzetten in jouw organisatie.

Bel met ons

Wil je graag een medewerker spreken?

010 261 4171
Mail ons

Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord. (uiterlijk 2 werkdagen)

info@cierpa.nl

Vul dit formulier in, dan nemen wij contact met jou op.