LEAN ERP software efficiente productie

LEAN ERP maakt de productie nog efficiënter. De productiviteit neemt toe, de kosten worden beter beheersbaar. Maar hoe dan? Wij leggen uit wat LEAN werken is, wat ERP inhoudt en wat LEAN ERP gecombineerd voor jouw productie kan betekenen!

LEAN werken

LEAN werken streeft naar verspillingsvrij werken. Wat is de optimale productie als de processen 24 uur per dag, 7 dagen per week zonder oponthoud door kunnen gaan? Dat is het ultieme doel van LEAN werken.

Om dit te bereiken is de LEAN denkwijze gericht op het continu verbeteren van bedrijfsprocessen. Elimineer verspillingen en stel de klant centraal. Zo verbetert de kwaliteit, neemt de doorlooptijd af en dalen de kosten. De klant wordt tevredener en de processen verlopen soepeler.

ERP-systemen

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Door logistieke, financiële en administratieve taken aan elkaar te koppelen, ontstaat een slim en overzichtelijk informatiesysteem, geschikt voor kleine en grote bedrijven, van productie tot dienstverlening.

Een ERP-systeem geeft je inzicht in doorlooptijden, inkoop, orders, productie, voorraad en meer. Hierdoor kun je sneller beslissingen nemen.  

LEAN en ERP lijken op het eerste gezicht tegenpolen. Toch kan een ERP-systeem het LEAN-proces perfect ondersteunen en de resultaten aanzienlijk verbeteren. 

De combinatie van LEAN en ERP

LEAN en ERP lijken op het eerste gezicht tegenpolen. ERP gaat uit van de voorspelde vraag, LEAN van de actuele vraag. ERP stuurt bij naar aanleiding van geregistreerde gegevens, LEAN probeert in de productie bij voorbaat iedere mogelijke verspilling uit te sluiten (waaronder iedere mogelijk overbodige registratie van gegevens).

Het is niet altijd eenvoudig de verbinding te vinden tussen de grote, krachtige ERP-systemen en de gestroomlijnde LEAN-processen. Toch kun je hier grote stappen mee zetten. Goed uitgevoerd zal een ERP-systeem het LEAN-proces namelijk perfect ondersteunen en de resultaten aanzienlijk verbeteren! 

LEAN ERP in de praktijk

LEAN ERP draait om de wisselwerking tussen leveranciers, office, het proces en de klant. Voor iedere hoeksteen  zijn er voordelen aan deze samenwerking.

Een voorbeeld:

Voordeel klant: Bij invoer van de klantorder kun je direct aan de klant communiceren wat de actuele productie- en levertijd is.

Voordeel proces en leveranciers: Als de klantorder is ingevoerd, kun je direct doorrekenen wat de gevolgen voor de werklast zijn, en voor de grondstoffenvraag aan leveranciers. Zo kun je de planning en inkoop perfect afstemmen op de vraag.

Voordeel office: Je kunt automatisch factureren bij levering. Er is geen aparte rapportage of melding meer nodig over de voortgang van de productie.

Een bedrijfsbreed productie- en administratiesysteem maakt het zo mogelijk perfect LEAN te werken en de productie af te stemmen op de vraag. En zo zijn er nog veel meer situaties waarin je met LEAN ERP verspillingen in je productieproces van vraag tot levering kunt elimineren.

LEAN ERP biedt voordelen voor leveranciers, office, het proces en vooral ook de klant.

LEAN ERP op maat

In ieder productiebedrijf kun je LEAN ERP toepassen. Want in de basis is het productieproces van vraag tot levering per bedrijf niet anders. Maar de uitvoering per bedrijf is wel heel anders! Bij Cierpa brengen we daarom eerst je proces perfect in kaart en komen we dan met een LEAN ERP-oplossing op maat.

Cierpa Suite

Wil jij een vrijblijvende demo van onze software?

In een korte demo legt één van onze medewerkers jou graag uit hoe onze Cierpa Suite werkt en hoe jij Cierpa Suite optimaal kunt inzetten in jouw organisatie.

Bel met ons

Wil je graag een medewerker spreken?

010 261 4171
Mail ons

Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord. (uiterlijk 2 werkdagen)

info@cierpa.nl

Vul dit formulier in, dan nemen wij contact met jou op.