Wat is LEAN ERP?

LEAN ERP maakt uw productie nog efficiënter. De productiviteit neemt toe, de kosten worden beter beheersbaar. Maar hoe dan? Wij leggen uit wat LEAN werken is, wat ERP inhoudt en wat LEAN ERP gecombineerd voor uw productie kan betekenen.

 

LEAN werken

LEAN werken streeft naar verspillingsvrij werken. Wat is de optimale productie als de processen 24 uur per dag, 7 dagen per week zonder oponthoud door kunnen gaan? Dat is het ultieme doel van LEAN werken.

Om dit te bereiken is de LEAN denkwijze gericht op het continu verbeteren van bedrijfsprocessen. Elimineer verspillingen en stel de klant centraal. Zo verbetert de kwaliteit, neemt de doorlooptijd af en dalen de kosten. De klant wordt tevredener en de processen verlopen soepeler.

ERP-systemen

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Door logistieke, financiële en administratieve taken aan elkaar te koppelen, ontstaat een slim en overzichtelijk informatiesysteem, geschikt voor kleine en grote bedrijven, van productie tot dienstverlening.

Een ERP-systeem geeft u inzicht in doorlooptijden, inkoop, orders, productie, voorraad en meer. Dit geeft u de mogelijkheid sneller beslissingen te nemen. 

De combinatie van LEAN en ERP

LEAN en ERP lijken op het eerste gezicht tegenpolen. ERP gaat uit van de voorspelde vraag, LEAN van de actuele vraag. ERP stuurt bij naar aanleiding van geregistreerde gegevens, LEAN probeert in de productie bij voorbaat iedere mogelijke verspilling uit te sluiten (waaronder iedere mogelijk overbodige registratie van gegevens).

Het is niet altijd eenvoudig de verbinding te vinden tussen de grote, krachtige ERP-systemen en de gestroomlijnde LEAN-processen. Toch kunt u hier grote stappen mee zetten. Goed uitgevoerd zal een ERP-systeem het LEAN-proces namelijk perfect ondersteunen en de resultaten aanzienlijk verbeteren. 

LEAN ERP in de praktijk

LEAN ERP draait om de wisselwerking tussen leveranciers, office, het proces en de klant. Voor iedere hoeksteen in deze wisselwerking zijn er voordelen aan deze samenwerking.

Een voorbeeld:

Voordeel klant: Bij invoer van de klantorder kan direct aan de klant worden gecommuniceerd wat de actuele productie- en levertijd is.

Voordeel proces en leveranciers: Als de klantorder is ingevoerd, kan direct worden doorgerekend wat de gevolgen voor de werklast zijn, en voor de grondstoffenvraag aan leveranciers. Zo kunt u de planning en inkoop perfect afstemmen op de vraag.

Voordeel office: Er kan automatisch gefactureerd worden bij levering. Er is geen aparte rapportage of melding meer nodig over de voortgang van de productie.

In dit voorbeeld maakt een bedrijfsbreed productie- en administratiesysteem het mogelijk perfect LEAN te werken en de productie af te stemmen op de vraag. En zo zijn er nog veel meer situaties waarin LEAN ERP het mogelijk maakt om verspillingen in uw productieproces van vraag tot levering te elimineren.

LEAN ERP op maat

In de basis is het productieproces van vraag tot levering per bedrijf niet anders, maar de uitvoering is wel degelijk heel anders per bedrijf. Bij Cierpa zijn we in staat uw proces perfect in kaart te brengen en te vertalen naar een LEAN ERP-oplossing op maat. Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee over de mogelijkheden voor uw bedrijf! 

deel via

Cierpa Software maakt continu verbeteren bereikbaar voor iedere organisatie. Lean manufacturing scherpt het arbeidsproces op de werkvloer dusdanig aan dat u tot betere en snellere eindresultaten komt en verspilling in het bedrijfsproces ultiem wordt teruggedrongen. Met onze lean software voor bedrijven stuurt u dit voortdurende proces eenvoudig en snel zelf aan. Waar gewenst met ondersteuning van een van onze verbeterconsultants.

Technieken en methodes zoals 5S audit, Kaizen, OEE en het overkoepelende lean gedachtengoed staan aan de basis van onze software suite. Met Cierpa OEE, Cierpa Kaizen, Cierpa Quality, Cierpa Competence en Cierpa Assessment maakt Cierpa Software sneller verbeteren haalbaar voor ieder bedrijfsproces.

Blijf op de hoogte van nieuwe features, succesverhalen, tips & tricks
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief (verschijnt ±6 keer per jaar)

Wat is LEAN ERP?