LEAN software verbeterproces verspillingen zoeken

Een LEAN systeem helpt jou het beste uit jouw organisatie te halen. Door je processen en productie te optimaliseren, kun jij goedkoper, beter of sneller produceren. Ontdek hoe jij de top behaalt binnen jouw branche!

 

Een LEAN systeem in de basis

LEAN is een verbetermethode die in de jaren 90 in Japan is ontwikkeld. Letterlijk betekent het ‘slank’, figuurlijk staat het voor ‘de perfecte organisatie’. Bij deze methode is iedereen betrokken: de hele onderneming, leveranciers en klanten.

LEAN is erop gericht je bedrijfsprocessen slanker te maken. Wat is de optimale productie als de processen 24 uur per dag, 7 dagen per week zonder oponthoud door kunnen gaan? Zo identificeer je de verspillingen en ga je ze elimineren.

Het LEAN systeem is ontstaan in de supply chain, met 2 oorspronkelijke doelen:

 • Verliezen (in geld en tijd) minimaliseren
 • Pull in plaats van push in de supply chain

Wat LEAN werken anders maakt is de bedrijfsbrede blik. Veel bedrijven pakken de oorzaak van een verspilling lokaal en tijdelijk aan door bijvoorbeeld de storing in een machine te verhelpen. Wanneer je LEAN werkt kijk je verder. Je achterhaalt het verlies, zoekt de achterliggende oorzaak en zorgt voor een blijvende oplossing. Door ervoor te zorgen dat de afdeling logistiek eerder een seintje krijgt dat een grondstof bijna op is en bijbesteld moet worden wellicht. Zo ben je bezig storingen te voorkomen in plaats van te verhelpen.

 

Een LEAN systeem in je organisatie

LEAN is een breed begrip dat je op allerlei manieren kunt toepassen binnen je organisatie. De methode draait altijd om 4 stappen:

 1. Meten

Het in kaart brengen van verspillingen en het aanwijzen van verbeterkansen.

 1. Verbeteren

Het aanpakken van het probleem of de verspilling.

 1. Standaardiseren

Is het beoogde resultaat in de pilotfase waargemaakt? Mooi. Vervolgens wil je het resultaat standaardiseren in de hele productie.

 1. Borgen/audits

Tot slot zorg je ervoor dat de (nieuwe) processen en activiteiten worden geïntegreerd in de werkprocessen en bekend zijn bij de werknemers. Met audits controleer je of het resultaat blijft.

 

Wat je kunt bereiken met een LEAN systeem

Een LEAN systeem helpt jou die doelen bereiken die de branche van je vraagt. Dat kan zijn de kwaliteit verbeteren, de doorlooptijd verkorten of de kosten beperken. Zo zorg je ervoor dat de klant tevredener wordt en de processen soepeler verlopen. Dat doe je door de verspillingen te identificeren – en te elimineren.

Bij onze klanten zien we enkele vaak terugkerende verspillingen die voorkomen kunnen worden met een LEAN systeem:

 1. Onnodige materiaalproblemen

Zonder materiaal komt een hele productielijn stil te liggen. Dus wachten op materiaal of verkeerd materiaal zijn grote verspillingen die voorkomen kunnen worden wanneer je op zoek gaat naar de oorzaak: is de bestelling te laat geplaatst, heeft de leverancier een fout gemaakt, heeft het magazijn de zaken niet op orde?

 1. Verkeerde werkinstructies

Een heldere en gestroomlijnde instructie is essentieel voor een voorspelbaar productieproces. Is er een standaard, is die gevolgd en klopt de standaard? Met de juiste werkinstructies voorkom je allerhande problemen: een machine wordt omgesteld maar de verkeerde inkt wordt gebruikt, of de vrijgavecontrole wordt niet uitgevoerd of de producten rollen van de band maar met coderingsfouten.

 1. Een inefficiënte wijze van overleg

Overleg kan ook voor veel verspilling zorgen. Mensen komen te laat en de rest zit te wachten. Een overleg wordt niet beperkt tot de agendapunten maar er komt steeds meer bij. Een order kan pas afgemaakt worden tot er een overleg over geweest is, dat pas over 3 weken is ingepland. Houd de overleggen compact volgens de LEAN methode en blijf gericht op een gestroomlijnde werkwijze.

Zo zie je dat LEAN de hele organisatie beslaat. Complex? Dat valt mee. Als je een systeem gebruikt dat je begeleidt en stap voor stap meeneemt kun je fantastische resultaten boeken!

 

Dat zien we terug bij onze klanten. Wat denk je van:

 • Levertijden van 12 weken terug naar 3 weken
 • Aantal klachten met 50% reduceren
 • Van 25 recalls per jaar naar 1
 • Met inzet van OEE zoveel efficiënter werken dat de hele nachtploeg eruit kan

Prachtige, blijvende verbeterresultaten!

 

Werken met ons LEAN systeem

Cierpa Software is al jaren bezig met het ontwikkelen van slimme LEAN software voor bedrijven die willen verbeteren. Met de beste verbeterconsultants hebben we de software geoptimaliseerd tot een pakket dat je als het ware door het proces heen trekt. Zo maken wij het makkelijk om met de hele organisatie LEAN te werken.

Met verschillende modules kun je alle facetten van je verbetertraject bedienen. Je kunt ze afzonderlijk gebruiken of in samenwerking hun potentieel laten versterken. De software zelf is gebruikersvriendelijk, visueel ingesteld en makkelijk te bedienen én implementeren.

Cierpa Software is opgedeeld in 5 modules, die alle verbeterpijlers bestrijken:

 1. Cierpa OEE: meten van data

Cierpa OEE laat zien waar de bottleneck binnen je productie zit en hoe de verspillingen daar ontstaan. Je kunt handmatig of digitaal een kruisjeskaart invoeren, of kiezen voor sensoren in de lijn, waarbij je realtime OEE-data ontvangt. De meet- en analysemodule van Cierpa OEE zet alle data om in heldere verbeterinzichten.

 1. Cierpa Quality: meten van kwaliteitscontroles

Cierpa Quality is een verlengstuk van Cierpa OEE. Met deze module kun je digitaal kwaliteitscontroles uitvoeren, inclusief tracking & tracing van materiaal. Je krijgt inzicht in je materiaalbalans en hebt grip op de kwaliteit van je productie.

 1. Cierpa Kaizen: verbeteren

In eerste instantie is Cierpa Kaizen een simpele maar slimme takenlijst, gebaseerd op Demings Plan-Do-Check-Act. Perfect voor kleine (snelle) verbeteringen. In tweede instantie is Cierpa Kaizen een multidisciplinair verbeterinstrument, waarmee je over de hele breedte van het bedrijf kunt groeien en verbeteren. Ook inzetbaar bij 5S en 5S audits!

 1. Cierpa Competence: standaardiseren

Als je een groot, terugkerend verlies hebt gesignaleerd, wil je dit voortaan voorkomen met een nieuwe standaard. Met Cierpa Competence kun je nieuwe standaarden creëren, ze verspreiden binnen het bedrijf en opnemen in je trainingsprogramma. Zo weet je zeker dat de nieuwe standaarden altijd zichtbaar en vindbaar zijn voor de juiste personen.

 1. Cierpa Assessment: borgen/audits

Cierpa Assessment geeft overzicht in je audits en assessments. Dankzij aansprekende grafieken en weergaves ziet iedereen direct duidelijk wat er beter kan en wat de progressie is. Eventuele verbeterpunten kunnen direct door naar Cierpa Kaizen.

 

Wil jij sneller, beter of goedkoper werken? Onze verbeterconsultants hebben je graag jouw LEAN systeem optimaal in te richten!

Cierpa Suite

Wil jij een vrijblijvende demo van onze software?

In een korte demo legt één van onze medewerkers jou graag uit hoe onze Cierpa Suite werkt en hoe jij Cierpa Suite optimaal kunt inzetten in jouw organisatie

Bel met ons

Wil je graag een medewerker spreken?

010 261 4171
Mail ons

Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord. (uiterlijk 2 werkdagen)

info@cierpa.nl

Vul dit formulier in, dan nemen wij contact met jou op.