TIMWOODK Site

Hoe voeg je waarde toe aan je product of dienst? Je kunt niet altijd innoveren of upgraden waardoor je klant meer wil betalen. Meestal ligt het antwoord dan ook in het elimineren of minimaliseren van verspillingen die je waarde in de weg staan. Oftewel het optimaliseren van je waardetoevoegende activiteiten. Dat is verbeteren met TIMWOOD-K – of TIM WOODS.

 

Inzicht in het proces

Het zal je verbazen hoeveel organisaties niet precies in beeld hebben hoe hun eigen proces tot in detail verloopt. Om te begrijpen welke verspillingen je waarde belemmeren moet je het proces echter helder voor ogen hebben. Welke stappen vinden er nu precies plaats? Technieken als VSM (Value Stream Mapping) of Makigami helpen je om elke processtap vast te leggen.

Topbedrijven weten waardetoevoegende activiteiten te optimaliseren en verspillingen te minimaliseren of elimineren.

Verspillingen in het proces

Verspillingen zijn kort gezegd die activiteiten die in de ogen van de klant geen waarde toevoegen aan het eindproduct of dienst. We spreken vaak van groene en rode activiteiten, waarbij de groene activiteiten wel, en de rode geen waarde toevoegen. Topbedrijven weten groen te optimaliseren en rood te elimineren.

De rode activiteiten draaien om de materiaalstroom en de processen. De groene activiteiten liggen in de waardetoevoegketen.

 

De 8 verspillingen van TIMWOOD-K

TIMWOOD-K draait om de effectiviteit van je processtappen. Door deze processtappen te optimaliseren kun je direct waarde toevoegen voor de klant.

 

TIMWOOD-K staat voor:

 

Transport

Voor de klant is transport een noodzakelijk kwaad waar hij over het algemeen niet voor wil betalen. Ieder transport draagt echter bij aan de doorberekende kosten. Iedere (onnodige) verplaatsing, of het nu gaat om goederen die intern in de weg staan of om een schriftelijke aanvraag die langs verschillende afdelingen moet, drukt op de transportkosten.

Inventory

Inventory of voorraad kan fysiek veel ruimte in beslag nemen in de vorm van materialen of halffabricaten,. Maar inventory kan ook voorkomen in de vorm van onbehandelde offerteaanvragen. Of een rij wachtende klanten aan de telefoon of bij de balie. In alle gevallen kun je inventory zien als werk dat nog niet af is maar wel geld kost.

Motion

Motion of beweging staat voor alle stappen die nodig zijn om tot een resultaat te komen. Bijvoorbeeld het lopen naar het magazijn voor een benodigd onderdeel. Maar ook het navragen van een bepaalde procedure bij een collega omdat nergens is vastgelegd wat de standaard is. Daar kunnen overbodige stappen in zitten.

Waiting

Waiting of wachten spreekt voor zich. Wachten op een levering, wachten aan de telefoon, wachten op een offerte: een vervelende vertraging in het proces die niemand iets brengt – en de klant al helemaal niet.

Overproduction

Overproduction staat voor meer maken dan gevraagd wordt. Omdat je al rekening houdt met afkeur later in het proces of vast een voorraad wilt aanleggen. Het voegt geen directe waarde toe voor de klant. 

Overprocessing

Overprocessing betekent meer doen dan gevraagd wordt. Het product of de dienst onnodig uitbreiden naar iets wat de klant niet nodig heeft. Maar ook onnodig extra werk doen tijdens de productie ervan. Te veel vergaderingen, te veel mails aan te veel mensen. Het zijn kosten die voor de klant niets toevoegen.

Defects

Defects staan voor hobbels in het proces die zorgen voor productie die verloren gaat, bijvoorbeeld incomplete gegevens waardoor een bestelling niet direct uitgeleverd kan worden en terug moet naar de afdeling sales. Er is al tijd in geïnvesteerd en iedere herbewerking die nodig is om het proces op te pakken is een verspilling.

Knowledge

Benut je de knowledge of kennis van de medewerkers optimaal - en andersom: hebben je medewerkers de kennis die ze nodig hebben om het proces optimaal te begeleiden? Zo kun je de meeste waarde toevoegen. 

 

TIM WOODS is ook een veelgebruikte afkorting, waarbij de S voor Skills staat – een andere omschrijving voor de pilaar Knowledge.

 

TIMWOOD-K aanpakken met verbetersoftware

Structureel waarde toevoegen vraagt om een pull based strategie. Dankzij een ordergestuurde planning bereik jij een optimaal voorraadbeheer, effectieve productie en gestroomlijnde levering. En je biedt je klant ook nog eens oneindig veel meer mogelijkheden.

Daarom hebben wij Cierpa ERPull ontwikkeld. We geven je graag een demo van onze software. De deskundige verbeterconsultants uit ons netwerk helpen je daarnaast graag met het ontwikkelen van een structureel verbetertraject rondom TIMWOOD-K.

Cierpa Suite

Wil jij een vrijblijvende demo van onze software?

In een korte demo legt één van onze medewerkers jou graag uit hoe onze Cierpa Suite werkt en hoe jij Cierpa Suite optimaal kunt inzetten in jouw organisatie

Bel met ons

Wil je graag een medewerker spreken?

010 261 4171
Mail ons

Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord. (uiterlijk 2 werkdagen)

info@cierpa.nl

Vul dit formulier in, dan nemen wij contact met jou op.