Een goede OEE-berekening maken

Een goede OEE-berekening maken is een essentiële stap in het verbeterproces. Maar hoe doet u dat?

Wat is OEE?

Laten we bij het begin beginnen: wat is OEE? OEE (Overall Equipment Effectiveness) laat u zien hoe efficiënt u uw productiemiddelen gebruikt. Hoe vaak staat een machine stil? En waarom staat hij dan stil? Hoeveel procent van de maximale snelheid van de machine draait u eigenlijk? En als u non-stop draait op topsnelheid, produceert u dan veel uitval? De kracht van OEE is dat de belangrijkste verspillingen duidelijk naar boven komen.

Wat meet OEE precies?

OEE meet de verschillen tussen de ideale productie en de werkelijke productie.
Als een productielijn 24 uur per dag draait, op de hoogste snelheid produceert en perfecte kwaliteit aflevert, dan hebben we een beeld van de ideale productie van een lijn. Maar wat is de werkelijke productie en wat veroorzaakt de verschillen? OEE concentreert zich rond 3 punten:
1. de beschikbaarheid van de machine
2. de prestatiegraad
3. de kwaliteit van de producten

Een goede OEE-berekening

Een goede OEE-berekening maakt duidelijk waar de verspillingen in het proces zitten. Een onmisbare stap om te kunnen verbeteren!

Om te beginnen moet er geïnventariseerd worden.
1. Wat is de werkelijke productie van een machine? Houd rekening met beschikbaarheid, prestatieverliezen en kwaliteitsverliezen.
2. Inventariseer nu de mogelijke prestatieverliezen, bijvoorbeeld korte stops doordat de machine af en toe hapert of een product lastig doorloopt. Zo wordt zichtbaar wat de werkelijke output van een machine is.
3. Inventariseer tot slot de mogelijke kwaliteitsverliezen, ofwel mogelijke redenen tot afkeur, van te dik tot te klein tot de verkeerde kleur. Hoeveel goede producten blijven over?

Wanneer de cijfers van de werkelijke productietijd, werkelijke output en goede productie in percentages bekend zijn, kunt u de OEE berekenen.

Beschikbaarheid x Snelheid x Kwaliteit = OEE

Het verlies of de verspilling is daarna ook eenvoudig te berekenen:

100% – OEE = Verspilling

De waarde van de OEE-berekening

De OEE-berekening is geen doel maar een middel; met alleen de OEE-berekening komt u niet veel verder. Echter: wanneer de OEE bekend is, bent u in staat om echt te gaan verbeteren en de verbeteringen meetbaar te maken. En dat is van grote waarde in het verbeterproces! Dat blijkt wel in dit interview, waarin Mission Foods uitlegt hoe het lukt om de OEE van 65% naar maar liefst 78% te laten stijgen.

OEE-software

OEE-software geeft direct inzicht in verspilling in het productieproces – en toont meteen de achterliggende reden ervan. Waarom wordt er niet maximaal geproduceerd? Cierpa OEE bundelt handmatige, digitale of real-time verzamelde gegevens en zet ze om in inzichten. En met die inzichten kunt u direct al 3-5% outputverbetering verwachten!

Cierpa OEE in 3 minuten

Thumbnail
Cierpa OEE in 3 minuten

NAAR CIERPA OEE

Meer over Cierpa OEE in uw bedrijf

Benieuwd wat Cierpa OEE voor u zou kunnen betekenen? Wij denken graag met u mee! Neem contact op voor gratis advies of een online demo.

deel via

Cierpa Software maakt continu verbeteren bereikbaar voor iedere organisatie. Lean manufacturing scherpt het arbeidsproces op de werkvloer dusdanig aan dat u tot betere en snellere eindresultaten komt en verspilling in het bedrijfsproces ultiem wordt teruggedrongen. Met onze lean software voor bedrijven stuurt u dit voortdurende proces eenvoudig en snel zelf aan. Waar gewenst met ondersteuning van een van onze verbeterconsultants.

Technieken en methodes zoals 5S audit, Kaizen, OEE en het overkoepelende lean gedachtengoed staan aan de basis van onze software suite. Met Cierpa OEE, Cierpa Kaizen, Cierpa Quality, Cierpa Competence en Cierpa Assessment maakt Cierpa Software sneller verbeteren haalbaar voor ieder bedrijfsproces.

Blijf op de hoogte van nieuwe features, succesverhalen, tips & tricks
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief (verschijnt ±6 keer per jaar)

Een goede OEE-berekening maken