OEE berekenen verbeterproces fabriek

Een OEE-berekening maken is een essentiële stap in het verbeterproces. Hoe maak je een goede berekening en ontdek je je belangrijkste verspillingen met OEE?

Wat is OEE?

Laten we bij het begin beginnen: wat is OEE? OEE (Overall Equipment Effectiveness) laat zien hoe efficiënt je je productiemiddelen gebruikt. Hoe vaak staat een machine stil? En waarom staat hij dan stil? Hoeveel procent van de maximale snelheid van de machine draai je eigenlijk? En als je non-stop draait op topsnelheid, produceer je dan veel uitval? De kracht van OEE is dat de belangrijkste verspillingen naar boven komen.

OEE laat zien waar de verspillingen zitten. Pas dan kun je beginnen met verbeteren. 

Wat meet OEE precies?

OEE meet de verschillen tussen de ideale productie en de werkelijke productie.Als een productielijn 24 uur per dag draait, op de hoogste snelheid produceert en perfecte kwaliteit aflevert, dan heb je een beeld van de ideale productie van een lijn. Maar wat is de werkelijke productie en wat veroorzaakt de verschillen? OEE concentreert zich rond 3 punten:

  1. de beschikbaarheid van de machine
  2. de prestatiegraad
  3. de kwaliteit van de producten

Een goede OEE-berekening laat duidelijk zien waar de verspillingen in deze processtappen zitten. Onmisbare kennis om te kunnen verbeteren!

Hoe maak je een goede OEE-berekening?

Om te beginnen moet er geïnventariseerd worden.

  1. Wat is de werkelijke productie van een machine? Houd rekening met beschikbaarheid, prestatieverliezen en kwaliteitsverliezen.
  2. Inventariseer nu de mogelijke prestatieverliezen, bijvoorbeeld korte stops doordat de machine af en toe hapert of een product lastig doorloopt. Zo wordt zichtbaar wat de werkelijke output van een machine is.
  3. Inventariseer tot slot de mogelijke kwaliteitsverliezen, ofwel mogelijke redenen tot afkeur, van te dik tot te klein tot de verkeerde kleur. Hoeveel goede producten blijven over?

Wanneer de cijfers van de werkelijke productietijd, werkelijke output en goede productie in percentages bekend zijn, kun je de OEE berekenen.

Beschikbaarheid x Snelheid x Kwaliteit = OEE

Het verlies of de verspilling is daarna ook eenvoudig te berekenen:

100% – OEE = Verspilling

De waarde van de OEE-berekening

De OEE-berekening is geen doel maar een middel; met alleen de OEE-berekening kom je niet veel verder. Echter: wanneer de OEE bekend is, kun je wel echt gaan verbeteren en verbeteringen meetbaar maken. En dat is van grote waarde in het verbeterproces! Dat blijkt wel in dit interview, waarin Mission Foods uitlegt hoe het lukt om de OEE van 65% naar maar liefst 78% te laten stijgen.

Met OEE maak je verbeteringen inzichtelijk - en meetbaar!

Je OEE berekenen en bewaken met OEE software

Cierpa OEE laat je zien waar er niet maximaal geproduceerd wordt en zet handmatige, digitale of real-time verzamelde gegevens om in inzichten. Alleen al door te meten zul je je bewust worden van je verspillingen. Die blik zal je zo 3-5% outputverbetering opleveren. En met de verbeterinitiatieven en verbetertechnieken die je vervolgens inzet, kun je actief gaan werken aan het minimaliseren of elimineren van verspillingen uit je productieproces – en nog veel grotere resultaten boeken.

Bereken direct jouw verbeterpotentieel

 

Onze klanten besparen makkelijk honderdduizenden euro's met Cierpa OEE.

Produceer meer output in dezelfde tijd! Of produceer dezelfde output in minder tijd.

Bereken direct wat Cierpa OEE jou oplevert!

Naar de OEE calculator
Bannercalculator

Cierpa OEE

Wil jij een vrijblijvende demo van onze software?

In een korte demo legt één van onze medewerkers jou graag uit hoe Cierpa OEE werkt en hoe jij Cierpa OEE optimaal kunt inzetten in jouw organisatie.

Bel met ons

Wil je graag een medewerker spreken?

010 261 4171
Mail ons

Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord. (uiterlijk 2 werkdagen)

info@cierpa.nl

Vul dit formulier in, dan nemen wij contact met jou op.