Het verschil tussen OEE, OOE en TEEP
Welke ratio pas je wanneer toe?
Innovatie is een voorwaarde voor een optimaal productieproces. Daarmee springen we direct in op wensen vanuit de markt, veranderende kwaliteitseisen, andere grondstoffen of machines. Maar los van het verbeteren van de delen in het proces, is de vraag: hoe kunnen zij samenwerken en met elkaar het geheel versterken? Dat stukje innovatie heeft Cierpa gerealiseerd met Flow. Flow brengt verschillende systemen uit logistiek, onderhoud, voorraad etcetera bij elkaar, waarbij robots de optimale volgende stap uitvoeren. Een unieke integratie!
Cierpa richt zich met gebruiksvriendelijke software op het continu verbeteren van het productieproces. Cierpa Suite omvat alle aspecten van het verbeterproces, waarbij we niet alleen verspillingen en verbeterpunten hanteerbaar maken, maar ook kwaliteitscontroles en training van medewerkers.
Daarnaast ontwikkelen we graag innovatieve oplossingen voor en met klanten. De voortdurende uitdaging, de drang tot vernieuwing, de wens tot het benutten van het volledige potentieel, het samenspel met de wensen van de klant: dat is een essentieel stukje van het ontwikkelproces voor Cierpa. Het liefst werken we aan projecten die passen bij onze software en ontwikkelvisie. Want zo kunnen we een duurzame samenwerking en ondersteuning garanderen.
High-tech componentenproducent Vitrite is al jaren klant van Cierpa: Cierpa OEE is een belangrijk en vertrouwd onderdeel van het verbeterproces. Een van de verbeteringen die Vitrite wilde uitvoeren, lag op het vlak van logistiek en vroeg een technische innovatie in de systemen.
Vitrite wilde een nieuw productieproces logistiek beter ondersteunen door de implementatie van een kant-en-klaar robotsysteem. Daarmee zou de efficiency in de fabriek verbeteren en de kosten en beschikbaarheid van personeel geminimaliseerd worden. Tenminste: wanneer het ook zou lukken om de robots uit te leggen wat ze wanneer moeten doen.
The next level vraag werd dan ook:
"Hoe moet de logistiek worden aangestuurd?"
En de vraag voor Cierpa werd vervolgens:
"Hoe leg je het robotsysteem uit wanneer, hoe vaak en waar het in beweging moet komen om een situatieafhankelijke opdracht uit te voeren?"
Je kunt een robotsysteem namelijk wel standaard van A naar B sturen, maar niet van A naar C. Of de ene keer wel naar B en de andere keer naar C. En je kunt het ook niet uitleggen wanneer het even niet in actie moet komen of de actie moet aanpassen op een verandering in de productie. Dus hoe leg je de robots uit wat ze wanneer moeten doen?
Dat maatwerk wilde Vitrite graag uitbesteden aan Cierpa. Wij kennen het productieproces van Vitrite al en hebben daar alle gegevens van beschikbaar – en Vitrite weet dat wij goede software bouwen en bovendien betrouwbaar zijn in onze service en updates. Een perfect startpunt dus. Voor Cierpa ook een prachtige kans om een breder inzetbare innovatieve toevoeging op Cierpa OEE te ontwikkelen.
Het proces verliep stap voor stap. In een vroeg stadium zijn we begonnen met te doorgronden wat de klantvraag nu precies was. Wat had Vitrite voor ogen en welke opties vraagt dat van het logistieke systeem?
De kern van de vraag was dat Flow het mogelijk moest maken om losse systemen aan elkaar te knopen tot een samenhangend, overkoepelend systeem dat precies weet wat wanneer nodig is om het productieproces optimaal te bevoorraden, aansturen en onderhouden – en dat vervolgens vertelt aan de subsystemen en robots die deze informatie nodig hebben om hun werk te verzetten.
De gegevens uit Cierpa OEE gaven daarbij al belangrijke informatie over de huidige situatie. Je kunt bijvoorbeeld automatisch goederenbeweging vastleggen en gebruikmaken van tracking & tracing. Al die gegevens en inzichten hielpen om het proces te begrijpen en een eerste vertaling te maken naar de aansturing die de robots nodig hebben.
Voor het systeem werd gekozen voor een regel gebaseerde architectuur. De essentie van Flow is dat er een gebeurtenis plaatsvindt en daar dan een actie op volgt. Bijvoorbeeld: er is een mand verschenen (of juist verdwenen), er is een order gestart, er staat al een x aantal manden op de band. En daarop volgt een gewenste actie.
Welke actie dat dan moet zijn, is een vraag die zich afpelt op meerdere niveaus:
Om het systeem toekomstbestendig te maken, hebben we ervoor gezorgd dat de regels door Vitrite zijn en blijven in te stellen. Zo kan Flow blijven meebewegen met iedere wisseling in het productieproces.
Het inrichten en bijschaven van het systeem vroeg veel tests, eerst in het laboratorium en later in de praktijk. En daarbij gaat het niet alleen om het kunnen van dit systeem, het gaat ook om de aansluiting op andere systemen die in de fabriek gebruikt worden. Inmiddels werkt Vitrite al volop met Flow.
Flow is zo stap voor stap uitgegroeid tot een waardevolle extensie op Cierpa OEE. Enkele innovatieve functies zijn:
Flow bewijst zijn waarde nu bij Vitrite op verschillende vlakken:
Dit systeem is weliswaar ontworpen voor Vitrite, maar is ook perfect inzetbaar in andere productieomgevingen. De architectuur en het concept sluiten aan op Cierpa OEE en maken deze extensie toepasbaar voor vele bedrijven.
Heb je interesse in het systeem? We leggen je graag meer uit en laten je in een online demo precies zien wat Flow kan. Ben je op zoek naar een innovatieve maatwerkoplossing voor jouw productieomgeving? Laten we met elkaar sparren over de mogelijkheden!
In een korte demo legt één van onze medewerkers jou graag uit hoe Cierpa OEE werkt en hoe jij Cierpa OEE optimaal kunt inzetten in jouw organisatie