OEEOOETEEP Site

Om in een concurrerende markt succesvol te blijven, is het belangrijk om je productieprocessen continu te optimaliseren. De beschikbaarheidsfactor is daarbij een belangrijke graadmeter. Maar die is op verschillende manieren te definiëren én te interpreteren. Dat verschil zie je terug in de ratio's OEE, OOE of TEEP. Wat meet je met welke ratio?

 

Verspillingen meten in de breedte van je productieproces

OEE (Overall Equipment Effectiveness), OOE (Overall Operations Effectiveness) en TEEP (Total Effective Equipment Performance) kunnen je helpen om je productieproces doorlopend te verbeteren, mits je deze op het juiste vraagstuk inzet.

Iedere ratio is erop gericht om te bepalen hoeveel goede producten er zijn gemaakt en hoeveel er gemaakt hadden kunnen worden in een bepaald tijdsbestek – en daarbij is de kernvraag: met welk tijdsbestek reken je?

  • Kijk je naar 365 dagen per jaar en 24 uur per dag?
  • Kijk je alleen naar de tijden waarop je een dienst had gepland?
  • Of kijk je alleen naar de tijden waarop de dienst daadwerkelijk heeft gedraaid?

Ieder tijdsbestek geeft een ander beeld op de beschikbaarheidsfactor, die voor verschillende momenten, visies en rollen binnen het verbeterproces van belang kunnen zijn. Waar voor een productieleider OEE alle relevante informatie geeft, heeft een directeur andere vragen over de verspilling in de fabriek en kan OOE belangrijker zijn. En ben je vooral bezig met de benchmarking van de afdeling of fabriek, dan is TEEP de optimale methode om te gebruiken.

 

De waarde van OEE, OOE en TEEP

OEE, OOE en TEEP zijn alle drie krachtige hulpmiddelen om de efficiëntie van de productieprocessen te monitoren en te verbeteren. Ze meten ieder een ander stukje van het proces en zijn daarmee alle drie waardevol.

Je berekent OEE, OOE en TEEP met de factoren Beschikbaarheid, Prestatie en Kwaliteit. Het verschil zit in de invulling van de factor Beschikbaarheid.

 

OEE (Overall Equipment Effectiveness)

Beschikbare tijd = geplande tijd voor productie

OEE is de meest bekende ratio en meet de daadwerkelijke productiviteit van machines door rekening te houden met beschikbaarheid, prestaties en kwaliteit. Het geeft een goed beeld van de efficiëntie van een productielijn en helpt om verspillingen te identificeren en te verminderen.

100% OEE zou betekenen dat alle tijd dat de productielijn draait perfect geproduceerd wordt.

 

OOE (Overall Operations Effectiveness)

Beschikbare tijd = alle bedrijfstijd

Deze ratio meet niet alleen de prestaties van de machines, maar die van de hele operatie. Dit omvat álle uren dat de fabriek open is, inclusief geplande stilstanden. OOE biedt een breder beeld van de effectiviteit van de werkzaamheden.

100% OOE zou betekenen dat alle uren dat de fabriek open is perfect geproduceerd wordt.

 

TEEP (Total Effective Equipment Performance)

Beschikbare tijd = alle tijd van het jaar en de dag

TEEP houdt rekening met de totale beschikbare tijd, inclusief de tijd dat een fabriek gesloten is of niet operationeel is. Dit maakt het een waardevol hulpmiddel voor benchmarking, omdat het een eerlijker vergelijkingspunt biedt tussen verschillende afdelingen of fabrieken. Wanneer je werkt met TEEP kun je immers geen verwarring hebben over welke tijd wel of niet onder de beschikbaarheid valt (zoals geplande en ongeplande stops), waardoor oneerlijke vergelijkingen ontstaan en daarmee gemiste verbeterkansen.

100% TEEP zou betekenen dat de productie het hele jaar door zonder stops en zonder fouten draaide.

 

oee ooe teep

Wanneer gebruik je welke ratio?

Bij het kiezen van de juiste ratio is het dus belangrijk om te begrijpen welke informatie je nodig hebt en voor welk doel.

  • OEE: Deze ratio is ideaal voor productieleiders die zich willen concentreren op de directe productie-efficiëntie. Het helpt bij het identificeren van verspillingen en het verbeteren van de operationele prestaties van specifieke machines of productielijnen.

Bereken direct jouw OEE met de OEE-formule

  • OOE: Gebruik OOE wanneer je een breder beeld wil krijgen van de operationele effectiviteit, inclusief geplande en ongeplande stilstanden. Dit is nuttig voor managers die verantwoordelijk zijn voor het optimaliseren van de algehele operatie en niet alleen de directe productie.
  • TEEP: TEEP is vooral nuttig voor benchmarking en strategische planning. Het houdt rekening met de totale beschikbare tijd, waardoor je een eerlijk vergelijkingspunt krijgt tussen verschillende afdelingen of fabrieken. Dit is waardevol voor directieleden en strategische planners die de bredere operationele efficiëntie willen beoordelen. Hoeveel potentieel zit er al in de productie? Is het nodig om nieuwe apparatuur te kopen om dat te behalen of is dit potentieel al te behalen met een optimale efficiëntie?

 

De winst van een brede aanpak

Met OEE, OOE en TEEP is het mogelijk de productie-efficiëntie in ieder aspect van het productieproces te maximaliseren. Elke ratio geeft andere inzichten, waardoor je je directe productiekosten onder controle kunt houden, maar ook de algemene efficiëntie van de processen en fabrieken kunt verbeteren.

Door de juiste ratio op het juiste vraagstuk toe te passen, en gebruik te maken van geavanceerde tools om je traject te meten en te monitoren, heb je altijd de benodigde informatie beschikbaar om de productie optimaal te benutten.

 

Zet alle ratio's in met Cierpa OEE

Cierpa OEE biedt een complete oplossing voor het meten, monitoren en verbeteren van je OEE. Sinds 2006 is het een bewezen tool die begrijpelijk is voor iedereen binnen je organisatie. Het voorkomt aannames en biedt realtime inzichten in je productie-efficiëntie: of je nu handmatig of met behulp van software werkt.

Met Cierpa OEE krijg je echter niet alleen inzicht in je OEE. In de rapportages van Cierpa OEE kun je namelijk ook de meetresultaten van OOE en TEEP weergeven, monitoren en analyseren. Zo kun je over de hele breedte van je proces verspillingen identificeren, kosten beheersen en continu streven naar optimale operationele efficiëntie.

Wat zeggen onze klanten over Cierpa OEE?

testimonial quote

Cierpa OEE is een zeer goede tool om verbeteringen te realiseren en monitoren!

"Hoe haal ik zoveel mogelijk friet uit 1 aardappel? Cierpa OEE helpt ons het hoogst mogelijke rendement te halen."

Sipke Brandsma, productieleider
Aviko
Aviko
testimonial quote

Ik kon mijn collega's zelf opleiden in Cierpa OEE

“Cierpa heeft mij opgeleid tot trainer. Daarna ben ik onze eigen ambassadeurs gaan trainen in Cierpa OEE. Door die train-de-trainer-aanpak blijven we onafhankelijk en houden we de kosten laag."

Floris Wiskie, WCM Facilitator
Daelmans
testimonial quote

Dankzij Cierpa OEE kunnen dingen wél anders

"Dingen die jarenlang “niet anders konden” blijken toch wél anders te kunnen."

Jeffrey van Dodewaard, process engineer
Essentra
verbeteren software fabriek Essentra
testimonial quote

Met Cierpa OEE voorkomen we stilstand op de gehele lijn

“Het hele proces is in flow, in één lijn. We hebben de lijn optimaal ingericht. Maar bij een stilstand of storing komt de gehele lijn stil te liggen. Dáár helpt Cierpa OEE ons te verbeteren.”

Dennis Meder, production manager
Mission Foods
Missionfoods
testimonial quote

Grote verbeterstappen met Cierpa OEE!

"De OEE software van Cierpa helpt ons niet alleen grote verbeterstappen te maken, maar ook te berekenen hoeveel we kunnen produceren en hoe we dit kunnen inplannen."

Mark Haster, productiemanager
Nolet

Cierpa OEE

Wil jij een vrijblijvende demo van onze software?

In een korte demo legt één van onze medewerkers jou graag uit hoe  Cierpa OEE werkt en hoe jij Cierpa OEE optimaal kunt inzetten in jouw organisatie

Bel met ons

Wil je graag een medewerker spreken?

010 261 4171
Mail ons

Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord (uiterlijk 2 werkdagen)

info@cierpa.nl

Vul dit formulier in, dan nemen wij contact met jou op.