Overstapdigitaalmeten S

Digitaal kwaliteit meten kent vele voordelen. Maar de overstap naar een andere werkwijze kan een drempel zijn om die kans te grijpen. Want dat is vast weer ingewikkeld en op papier werkt toch ook? In dit artikel leggen we uit hoe die overstap in zijn werk gaat en hoeveel het je zal opleveren. Dat geen van onze klanten na een pilot terug wil naar de oude werkwijze zegt genoeg!

 

Waarom zou je overstappen van papier naar digitaal kwaliteit meten?

In de praktijk merken we dat onze klanten vooral graag papierloos willen werken en de controles traceerbaar op een bepaalde tijd willen kunnen uitvoeren. Dat geeft veel aantoonbare zekerheid op je kwaliteit – voor klanten, auditors en het bedrijf zelf. Bovendien scheelt het heel veel tijd als je met een druk op de knop kunt terugvinden wat de resultaten van een bepaalde controle waren, tegenover een situatie waarin mensen letterlijk het bedrijf door moeten om alle gegevens te verzamelen die ze nodig hebben.

Maar er zijn nog meer voordelen. Daar schreven we onlangs de blog 8 Redenen om kwaliteit digitaal te meten over. Kort samengevat:

  1. Papierloos werken
  2. Je weet zeker dat en wanneer een meting is uitgevoerd
  3. Je kunt de formulieren centraal beheren
  4. Alle metingen zijn snel digitaal terug te vinden
  5. Meer exacte cijfers beschikbaar
  6. De mogelijkheid om trendanalyses te doen en fouten te voorkomen
  7. Tijdelijke afwijkingen op te slaan in een ander controleschema
  8. Je kunt geborgd en auditproof je controles uitvoeren

 

Hoe krijg je grip op je kwaliteitsmanagement?

Je krijgt inzicht in je kwaliteitsproces en kunt je kwaliteit doorlopend borgen door gebruik te maken van specialistische software. Met Cierpa Quality kun je controleformulieren inrichten voor de lijn die je wilt bewaken. De benodigde controles verschijnen vervolgens realtime aan de lijn. De operator vult de cijfers digitaal in en de cijfers zijn beschikbaar en geborgd. Het controleproces gaat sneller, je elimineert de papieren logistiek en vereenvoudigt de meting voor de operator.

 

Het overstaptraject

Veel van onze klanten meten OEE al digitaal. De kwaliteit digitaal meten is dan een passende volgende stap. Die overstap maken we graag in fases. We beginnen met een pilot van een maand op 1 lijn. We brengen in kaart welke metingen benodigd zijn om de wettelijke normen en eisen van de klant te kunnen garanderen, denk aan gewichtscontroles of metaalcontroles.

Onze consultants zetten de pilot en de eerste controleformulieren over het algemeen in een dag klaar. Ook geven ze aan de kwaliteitsmanager(s) uitleg hoe de schermen werken en hoe ze operators kunnen instrueren. De bediening is heel eenvoudig, de operators hebben daar weinig training voor nodig.

In de pilotfase blijkt de overstap vaak heel makkelijk te maken.

In de maand van de pilot hebben we regelmatig contact en evalueren we wekelijks. Indien nodig stellen we de formulieren voor de betreffende lijn bij. Na die maand besluiten we of we doorgaan en eventueel uitbreiden naar andere lijnen in de productie. Dan volgt ook een aanvullende training waarbij we verder ingaan op het beheer van de metingen en alle achterliggende mogelijkheden van de software, zoals trendanalyse.

In de pilotfase blijkt de overstap vaak heel makkelijk te maken. Operators hebben er over het algemeen geen moeite mee omdat de software makkelijk te bedienen is én omdat het hun werk gewoon makkelijker maakt. De operator kan niets meer vergeten en de hele organisatie profiteert van meer grip op de kwaliteit, van tijdbesparing in het verzamelen van gegevens tot minder problemen bij audits of levering.

Wie de pilot doet, gaat ook door met de software. Het levert gewoon heel veel voordeel op.

 

Het traject in beeld

 

 

Consultant Willem Siebers over het overstaptraject:

“In de praktijk merk ik dat wie de pilot doet, ook doorgaat met de software. Het levert gewoon heel veel voordeel op. Er zijn genoeg bedrijven waar iemand 2 uur bezig is om alle gegevens te verzamelen: naar de kast waar de kwaliteitsgegevens worden verzameld. Zoeken naar de juiste dag, in detail zoeken naar de juiste order en product-combinatie en dan hopen dat de controles op de juiste manier en leesbaar zijn ingevuld. Met de digitale meting heb je letterlijk binnen 30 seconden al je gegevens beschikbaar en kun je realtime SPC-grafieken opvragen van de controles die op dat moment lopen.

Wanneer je het traject stap voor stap aanpakt, blijft het behapbaar. Ook voor de operators. En omdat het resultaat zo duidelijk is, merk je ook dat er geen enkele weerstand is wanneer je het traject verder uitrolt: iedereen weet waar hij het voor doet.”