interview verbeteren Purmo Group Claude d'Hondt

Purmo Group Belgium NV produceert verwarmingsoplossingen. Jaarlijks rollen er circa 600.000 radiatoren op maat uit de fabriek. Claude D'Hondt is behalve Process Engineer ook Milieucoördinator en Preventieadviseur. 2019 is het eerste jaar dat het bedrijf geheel arbeidsongevalvrij gewerkt zal hebben. Een prestatie om absoluut trots op te zijn!

Wat doet Purmo Group Belgium?

“Purmo Group Belgium is ooit gestart als Radson. De eerste radiatoren werden al in 1966 geproduceerd. Later zijn we toegetreden tot de Rettig ICC-groep.

Nu opereren we met circa 250 mensen vanaf onze locatie in Zonhoven als Purmo Group Belgium NV. We zijn totaalaanbieder van verwarmingsoplossingen, dat betekent dat wij uiteenlopende producten kunnen leveren: paneelradiatoren, plintradiatoren, designradiatoren, kolomradiatoren, trendy badkamerradiatoren, elektrische radiatoren, ventilo-convectoren, warmtepompen en innovatieve vloerverwarmingssystemen.”

 

Hoe profileert Purmo Group Belgium zich binnen een internationaal bedrijf als Purmo Group?

“We werken binnen de Purmo Group met zo’n 3300 werknemers over verscheidene productieplants in diverse landen; ook in landen als Polen, Hongarije en China. Wij hebben ten opzichte van deze locaties natuurlijk een loonhandicap, wij kunnen niet op tegen hun lage lonen. 

Daarom moeten wij onze huidige positie handhaven en verstevigen door innovatief en efficiënt te produceren. Dit kunnen we voornamelijk realiseren door volop te automatiseren en ons te focussen op de high level-producten. En dat lukt heel goed: onze productiviteit uitgedrukt in kg/FTE is aanzienlijk hoger dan bij de zusterbedrijven in het buitenland.”

 Onze productiviteit is aanzienlijk hoger dan bij zusterbedrijven in het buitenland.

Hoe ziet de productie eruit bij Purmo Group Belgium?

“Kort gezegd lassen wij de diverse losse radiatorstaalonderdelen samen in de gewenste samenstelling (type en bouwhoogte) en maatvoering (lengte).

Er wordt gecontroleerd of het samenstel (ofwel de radiator) lekdicht is. Vervolgens wordt deze voorzien van laklagen. Uiteindelijk is er een visuele controle op het eindproduct. Pas dan mag het product verpakt worden en kan het opgeslagen worden in het magazijn. Het is een geautomatiseerd proces, met veel controlemomenten.”

Welke controles worden uitgevoerd?

“Uiteraard zijn er controles op de technische kwaliteit van de producten. Voldoen ze aan de opgelegde specificaties? Zijn ze lekdicht? Drukbestendig? Om de kwaliteit van onze radiatoren te kunnen garanderen en standaardiseren werken we conform de normen van een managementzorgsysteem als ISO 9001 (QC).

Aandacht voor milieu, (arbeids)veiligheid en welzijn van onze medewerkers spelen hiernaast ook een zeer grote rol bij ons. Purmo Group Belgium NV behoort tot de groep van Klasse 1 – GPBV-bedrijven (milieu) en Groep A-bedrijven (veiligheid), dat wil zeggen een bedrijf met zware risico's. Om aan de diverse regels en verplichtingen te kunnen voldoen en te kunnen borgen werken we ook conform de managementzorgsystemen ISO 14001 (Milieu) en ISO 45001 (Veiligheid – Welzijn).”

 

Hoe verloopt het verbeterproces?

“Het is een langdurig proces. We hebben veel werknemers die al lang voor het bedrijf werken (gemiddelde meer dan 20 jaar). Wanneer mensen al lange tijd gewend zijn het werk op een bepaalde manier te doen, kan verandering op weerstand stuiten. Niet alleen omdat mensen moeilijk te overtuigen zijn van de noodzaak van de verbetering, maar ook om te wennen aan een daadwerkelijke verandering. Mensen functioneren namelijk vooral vanuit het onbewustzijn. 

Essentieel bij dit proces is mensen daadwerkelijk te betrekken in het verbeter/veranderproces. Waarom is de verandering nodig? Communicatie, participatie en openmindedness zijn daarbij de essentiële bouwstenen. Zelf kom ik vanuit de productie, dat geeft me het voordeel dat ik weet wat er ‘leeft’ op de werkvloer. Nieuwkomers proberen we dan ook mee te krijgen in deze werkwijze. Mijn credo is: ‘Zeg wat je doet en doe wat je zegt.’ Zo bereik je samen het beste resultaat.”

Zeg wat je doet en doe wat je zegt.

Op welke manier zetten jullie Cierpa Software daarbij in?

“Wij werken met de Kaizen Cockpit. We hebben allerlei proces- en kwaliteitscontroles, verder nog verplichtingen op het gebied van milieu en (arbeids)veiligheid. In de Kaizen Cockpit kunnen we deze diverse taken ordenen, plannen, systematisch beheren en monitoren. Ook kunnen we de resultaten van interne en externe audits en verbetervoorstellen communiceren en vervolgens inplannen. Het systeem is voor iedereen toegankelijk en overzichtelijk. De losse Excelletjes en actielijsten zijn verleden tijd.” 

Wat is jullie mooiste resultaat?

“Absoluut de reeds 400 dagen arbeidsongevalvrij. In 1991 hadden we nog 106 arbeidsongevallen in één jaar tijd. Dat we onder meer door het continu verbeteren van ons veiligheidsbewustzijn (onder andere door het scheppen van een pro-actieve preventiecultuur) en het juiste beheer van onze acties in Kaizen nu het eerste kalenderjaar zonder arbeidsongeval hebben beleefd, is een prestatie waar we allen terecht zeer trots op zijn.” 

Cierpa Kaizen

Wil jij een vrijblijvende demo van onze software?

In een korte demo legt één van onze medewerkers jou graag uit hoe onze Cierpa Kaizen werkt en hoe jij Cierpa Kaizen optimaal kunt inzetten in jouw organisatie.

Bel met ons

Wil je graag een medewerker spreken?

010 261 4171
Mail ons

Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord. (uiterlijk 2 werkdagen)

info@cierpa.nl

Vul dit formulier in, dan nemen wij contact met jou op.