eenpuntsles fabriek software

Eenpuntslessen zijn een goede stimulans om in teamverband te werken en van elkaar te leren. Ook helpen ze om nieuwe medewerkers snel in te werken en in korte tijd veel kennis over te dragen. Eenpuntslessen zijn daarmee een belangrijk onderdeel van het trainings- en werkproces. Maar weet je eigenlijk hoe je een goede EPL opstelt?

Wat is een eenpuntsles?

Een eenpuntsles (EPL) is een visueel uitgevoerde werkinstructie op 1 A4’tje. De EPL lost een probleem op of verbetert de manier van werken, bijvoorbeeld bij een proces of machine. Je kunt de beschreven handeling in korte tijd leren aan een ander. Een heel proces kan daarom meerdere eenpuntslessen omvatten. De les maakt onderdeel uit van proces verbeteren en het werken met standaarden binnen de LEAN methode.

Een eenpuntsles is helder, overzichtelijk en begrijpelijk voor iedereen. De les helpt kennis over te dragen aan een team. De EPL wordt gemaakt door een gebruiker, die de les zelf overbrengt aan collega’s. Het is handig om de les op een centrale plek te tonen, bijvoorbeeld tijdens een whiteboard meeting, op intranet of op de werkplek. Houd bij of alle collega’s de les gezien hebben.

Een goede eenpuntsles is simpel. To the point en meteen te begrijpen.

5 tips voor het opstellen van een goede eenpuntsles

1. Bepaal wie de proceseigenaar of praktijkbegeleider van de eenpuntsles is. Deze collega stelt de EPL op en is inhoudelijk verantwoordelijk.
2. Denk van tevoren de omvang van de les uit. Zijn er meerdere stappen bij het proces betrokken? Maak dan meerdere eenpuntslessen. Denk de structuur van de stappen uit en bouw de lessen modulair op. Hoe beter je hier van tevoren over nadenkt, hoe beter de EPL’s worden.
3. Houd het simpel. Chronologisch tekst + foto; tekst + foto etc. Geen poespas, maar to the point.
4. Laat de EPL lezen door iemand die het proces niet kent en check of het werkt. De proceseigenaar mag geen extra toelichting geven (behalve bij gevaar). Iedere benodigde toelichting betekent dat de les nog niet goed is!
5. Maak de EPL onderdeel van de skillsmatrix (of onderdeel van een skills set in die matrix). Borg nascholing naar aanleiding van gerelateerde incidenten en verspillingen en bij wijzigingen in de standaard.

Voorbeelden van goede eenpuntslessen

Dat een heldere eenpuntsles direct de boodschap overbrengt, is goed te zien in deze voorbeelden van goede eenpuntslessen:Eenpuntslessen en Cierpa Software

Binnen Cierpa Competence kun je heel eenvoudig eenpuntslessen opstellen en bewaren. De EPL’s zijn makkelijk uit te printen. Eventuele aanpassingen zijn eenvoudig te maken. En de EPL’s zijn op een centrale plek te vinden.

Cierpa Competence

Wil jij een vrijblijvende demo van onze software?

In een korte demo legt één van onze medewerkers jou graag uit hoe Cierpa Competence werkt en hoe jij Cierpa Competence optimaal kunt inzetten in jouw organisatie.

Bel met ons

Wil je graag een medewerker spreken?

010 261 4171
Mail ons

Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord. (uiterlijk 2 werkdagen)

info@cierpa.nl

Vul dit formulier in, dan nemen wij contact met jou op.