5 tips voor een goede eenpuntsles

Eenpuntslessen zijn een goede stimulans om in teamverband te werken en van elkaar te leren. Ook helpen ze om nieuwe medewerkers snel in te werken en in korte tijd veel kennis over te dragen. Eenpuntslessen zijn dan ook een belangrijk onderdeel van het trainings- en werkproces. Maar weet u eigenlijk hoe u een goede EPL opstelt?

Wat is een eenpuntsles?

Een eenpuntsles (EPL) is een visueel uitgevoerde werkinstructie op 1 A4’tje. De EPL lost een probleem op of verbetert de manier van werken, bijvoorbeeld bij een proces of machine. De beschreven handeling kan in korte tijd worden geleerd aan een ander. Een heel proces kan daarom meerdere eenpuntslessen omvatten. De les maakt onderdeel uit van proces verbeteren en het werken met standaarden binnen de LEAN methode.

De eenpuntsles is helder, overzichtelijk en begrijpelijk voor iedereen. De les helpt kennis over te dragen aan een team. De EPL wordt gemaakt door een gebruiker, die de les zelf overbrengt aan collega’s. Het is handig om de les op een centrale plek te tonen, bijvoorbeeld tijdens een whiteboard meeting, op intranet of op de werkplek. Houd bij of alle collega’s de les gezien hebben.

5 tips voor het opstellen van een goede eenpuntsles

1. Bepaal wie de proceseigenaar of praktijkbegeleider van de eenpuntsles is. Deze collega stelt de EPL op en is inhoudelijk verantwoordelijk.
2. Denk van tevoren de omvang van de les uit. Zijn er meerdere stappen bij het proces betrokken? Maak dan meerdere eenpuntslessen. Denk de structuur van de stappen uit en bouw de lessen modulair op. Hoe beter je hier van tevoren over nadenkt, hoe beter de EPL’s worden.
3. Houd het simpel. Chronologisch tekst + foto; tekst + foto etc. Geen poespas, maar to the point.
4. Laat de EPL lezen door iemand die het proces niet kent en check of het werkt. De proceseigenaar mag geen extra toelichting geven (behalve bij gevaar). Iedere benodigde toelichting betekent dat de les nog niet goed is!
5. Maak de EPL onderdeel van de skillsmatrix (of onderdeel van een skills set in die matrix). Borg nascholing naar aanleiding van gerelateerde incidenten en verspillingen en bij wijzigingen in de standaard.

Voorbeelden van goede eenpuntslessen

Dat een heldere eenpuntsles direct de boodschap overbrengt, is goed te zien in deze voorbeelden van goede eenpuntslessen:


Eenpuntslessen en Cierpa Software

Cierpa Software biedt de mogelijkheid om de eenpuntslessen in Cierpa Competence op te stellen en te bewaren. De EPL’s zijn zo makkelijk op te stellen en uit te printen. Eventuele aanpassingen zijn eenvoudig te maken. Ook zijn de EPL’s zo op een centrale plek te vinden.

Benieuwd of Cierpa Competence geschikt is voor uw bedrijf? Neem contact op voor advies of een online demonstratie.

deel via

Cierpa Software maakt continu verbeteren bereikbaar voor iedere organisatie. Lean manufacturing scherpt het arbeidsproces op de werkvloer dusdanig aan dat u tot betere en snellere eindresultaten komt en verspilling in het bedrijfsproces ultiem wordt teruggedrongen. Met onze lean software voor bedrijven stuurt u dit voortdurende proces eenvoudig en snel zelf aan. Waar gewenst met ondersteuning van een van onze verbeterconsultants.

Technieken en methodes zoals 5S audit, Kaizen, OEE en het overkoepelende lean gedachtengoed staan aan de basis van onze software suite. Met Cierpa OEE, Cierpa Kaizen, Cierpa Quality, Cierpa Competence en Cierpa Assessment maakt Cierpa Software sneller verbeteren haalbaar voor ieder bedrijfsproces.

Blijf op de hoogte van nieuwe features, succesverhalen, tips & tricks
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief (verschijnt ±6 keer per jaar)

5 tips voor een goede eenpuntsles