verbeterpunten productie efficiency

Verbeterpunten in productie efficiency zijn de sleutel tot LEAN werken. Efficiënt werken staat boven aan ieders prioriteitenlijstje en ieder bedrijf dat streeft naar een verhoogde productiviteit zoekt naar mogelijke verbeterpunten. De 3 meest voorkomende verbeterpunten op een rijtje!

Wat is productie efficiency eigenlijk?

Productie efficiency draait om de productietijd van een machine (of machines). Hoeveel tijd produceert de machine niet of niet goed, wat is daar de oorzaak van en hoe verbeteren we de situatie? Een verbeterde productie efficiency staat voor hogere productie, betere kwaliteit en meer opbrengst.

Wanneer je de verspillingen elimineert, ben je op weg naar een efficiënt productieproces.

Hoe bepaal je of er efficiënt gewerkt wordt?

Wie LEAN werkt is dagelijks bezig met het ontdekken – en vervolgens natuurlijk elimineren – van de belangrijkste verspillingen. Zo vind je de verbeterpunten in jouw productieproces en zo zet je de eerste stappen op weg naar een efficiënt productieproces. Lees hiervoor ook onze blog “Welke verspillingen zijn er in jouw productieproces?

Top 3 verbeterpunten productie efficiency

Vanuit onze ervaring hebben we in kaart gebracht welke 3 verbeterpunten in productie efficiency wij het meest tegenkomen. Zodat ook jij je kunt afvragen: hebben wij hierin nog ruimte voor verbetering?
1. 5s
De meeste verbeteringen in productie liggen in de principes van 5s: Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Standhouden. Maak je werkplek of productie zo overzichtelijk en gestandaardiseerd mogelijk en je zult zien dat je een enorme verbeterslag maakt. Je kunt meteen aan de slag met onze gratis 5s checklist en direct starten met verbeteren!
2. Korte stops en storingen
Vaak lijken het snel opgeloste problemen: de lijn ligt er even uit maar het proces wordt snel weer opgestart. Dat kan toch nooit zo’n groot probleem zijn? Maar wanneer je de verspillingen binnen een lijn inventariseert, blijkt pas hoe groot het aandeel van korte stops en storingen werkelijk is. Het is daarmee essentieel om terugkerende problemen te herkennen, te analyseren en vervolgens het bronprobleem aan te pakken. Dit interview met productiemanager John van Heel laat zien welke rol dit probleem bij Vetipak speelde.
3. Snelheid
Een te lage snelheid blijkt een niet te onderschatten verbeterpunt. Bovendien een verbeterpunt dat lange tijd onontdekt blijft! Wees alert op deze verbetermogelijkheid en bekijk de mogelijkheid om de snelheid van de lijn te verbeteren.

Je productie efficiency verhogen met verbetersoftware

Cierpa Software is slimme, gebruikersvriendelijke software die jou helpt je productie efficiency te verhogen.

Cierpa OEE meet jouw productieproces. Dat geeft inzicht en overzicht. Zo ontdek je de achterliggende reden van je verspilling.

In Cierpa Kaizen worden de verbeterpunten zichtbaar en beheersbaar gerangschikt. Er is een centraal overzicht en middels de PDCA-indeling is snel zichtbaar wie wat wanneer doet. Verbeterpunten gaan niet meer verloren en worden werkelijk uitgevoerd.

Wat is de laatste standaard en waar vind ik die? Is iedereen opgeleid? Is de kwaliteitskennis van de werknemers op het juiste niveau? Cierpa Competence zorgt voor standaardisatie en voor de juiste kennis op de juiste plaats.

Cierpa Quality zorgt voor een efficiënte kwaliteitscontrole.

Cierpa Assessment laat zien wat de voortgang is van de organisatie. En omdat je zelf assessments kunt uitvoeren, passen 5S audits voortaan in een langetermijnstrategie.