Top 3 verbeterpunten productie efficiency

Verbeterpunten in productie efficiency zijn de sleutel tot lean werken. Efficiënt werken staat boven aan ieders prioriteitenlijstje en ieder bedrijf dat streeft naar een verhoogde productiviteit zoekt naar mogelijke verbeterpunten. Eigenlijk zijn er veel onderlinge overeenkomsten te vinden.

Wat is productie efficiency eigenlijk?

Productie efficiency draait om de productietijd van een machine (of machines). Hoeveel tijd produceert de machine niet of niet goed, wat is daar de oorzaak van en hoe verbeteren we de situatie? Een verbeterde productie efficiency staat voor hogere productie, betere kwaliteit en meer opbrengst.

Hoe bepaalt u of er efficiënt gewerkt wordt?

Wie lean werkt is dagelijks bezig met het ontdekken – en vervolgens natuurlijk elimineren – van de belangrijkste verspillingen. Zo vindt u de verbeterpunten in uw productieproces en zo zet u de eerste stappen op weg naar een efficiënt productieproces.
Lees ook onze blog “Welke verspillingen zijn er in uw productieproces?

Top 3 verbeterpunten

Vanuit onze ervaring hebben we in kaart gebracht welke 3 verbeterpunten in productie efficiency wij het meest tegenkomen. Zodat ook u zich kunt afvragen: hebben wij hierin nog ruimte voor verbetering?
1. 5s
De meeste verbeteringen in productie liggen in de principes van 5s: Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Standhouden. Maak uw werkplek of productie zo overzichtelijk en gestandaardiseerd mogelijk en u zult zien dat u een enorme verbeterslag maakt. U kunt meteen aan de slag met onze gratis 5s checklist, boek direct verbeteringen!
2. Korte stops en storingen
Vaak lijken het snel opgeloste problemen: de lijn ligt er even uit maar het proces wordt snel weer opgestart. Dat kan nooit zo’n groot probleem zijn. Maar wanneer de verspillingen geïnventariseerd worden binnen een lijn, blijkt pas hoe groot het aandeel van korte stops en storingen werkelijk is. Het blijkt dan ook essentieel om terugkerende problemen te herkennen, te analyseren en vervolgens het bronprobleem aan te pakken. Dit interview met productiemanager John van Heel laat zien welke rol dit probleem bij Vetipak speelde.
3. Snelheid
Een te lage snelheid blijkt een niet te onderschatten verbeterpunt. Bovendien een verbeterpunt dat lange tijd onontdekt blijft! Wees alert op deze verbetermogelijkheid en bekijk de mogelijkheid om de snelheid van de lijn te verbeteren.

Meer weten over het verbeteren van uw productie efficiency? Cierpa Software kan uw bedrijf ondersteunen. Neem contact op voor advies of een online demonstratie van een van onze softwaremodules.

deel via

Cierpa Software maakt continu verbeteren bereikbaar voor iedere organisatie. Lean manufacturing scherpt het arbeidsproces op de werkvloer dusdanig aan dat u tot betere en snellere eindresultaten komt en verspilling in het bedrijfsproces ultiem wordt teruggedrongen. Met onze lean software voor bedrijven stuurt u dit voortdurende proces eenvoudig en snel zelf aan. Waar gewenst met ondersteuning van een van onze verbeterconsultants.

Technieken en methodes zoals 5S audit, Kaizen, OEE en het overkoepelende lean gedachtengoed staan aan de basis van onze software suite. Met Cierpa OEE, Cierpa Kaizen, Cierpa Quality, Cierpa Competence en Cierpa Assessment maakt Cierpa Software sneller verbeteren haalbaar voor ieder bedrijfsproces.

Blijf op de hoogte van nieuwe features, succesverhalen, tips & tricks
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief (verschijnt ±6 keer per jaar)

Top 3 verbeterpunten productie efficiency