Consultant Willem Siebers verbeteren Software

Willem Siebers is consultant bij WISI Consultancy en mede-oprichter van OEE-specialist.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van OEE helpt hij bedrijven op weg in het verbeterproces.

Je werkt volgens de MTP-aanpak, wat houdt dat in?

“MTP draait om drie cirkels: Mens, Techniek en Proces. De belangrijkste onderdelen van ieder bedrijf. Met de juiste inzet van deze onderdelen kun je een bedrijf succesvol maken. Helaas is dat niet altijd eenvoudig: mensen hebben vaak kennis van 2 van die 3 cirkels, terwijl je ze alle drie nodig hebt om je productie echt succesvol te maken. Met WISI Consultancy richten we ons op het complete plaatje, zodat het verbeterproces van A tot Z aangepakt wordt.”

 MTP:

 Mens: het potentieel en de inzetbaarheid van de  medewerkers

 Techniek: de capaciteit en productie van de machines

 Proces: doorlooptijd, planning en prestaties

Ben je verbeterconsultant of OEE-specialist? Of allebei?

“Ik zat van oorsprong in de datahoek, als verbeterspecialist. Tegenwoordig spring ik in waar bedrijven een OEE-adviseur nodig hebben. Wanneer bedrijven of consultants bezig zijn met een verbeterproces maar de technische kennis niet hebben om de juiste OEE-software te kiezen of te implementeren: daar kan ik aan bijdragen.” 

Is het in jouw ervaring lastig om mensen op de werkvloer enthousiast te maken voor OEE?

“Soms wel soms niet, dat is heel wisselend. Bedrijven waar al verbeterd wordt zijn meestal makkelijk mee te krijgen. Maar er zijn ook bedrijven waar op de werkvloer nog nooit iets met computers gedaan is, laat staan met continu verbeteren. Mensen die al tientallen jaren op hun vaste manier werken zijn dan vaak wel sceptisch.

Ook heerst in sommige bedrijven een cultuur waarin mensen geen fouten durven maken. En bij het begin van een verbeterproject is er natuurlijk wel een risico op fouten, vooral als je ook nog met nieuwe software gaat werken. Mensen moeten het vertrouwen hebben dat ze daar geen problemen mee krijgen.

Het is wel echt belangrijk om mensen mee te krijgen, want anders gaat het gewoon niet lukken om blijvende veranderingen te realiseren.”

Ik vroeg een operator welke techniek van belang was voor de werkvloer. Zijn antwoord? ‘Je bent de eerste die me iets vraagt in 25 jaar.’ Zonder overlegstructuur kun je niet verbeteren.

Hoe krijg je dat voor elkaar?

“Een overlegstructuur is de basis van continu verbeteren. Laat merken dat er geluisterd wordt. Ik heb meegemaakt dat ik aan een operator vroeg welke schermen volgens hem van belang waren voor de werkvloer en dat hij verbaasd zei: ‘Je bent de eerste die me iets vraagt in 25 jaar.’ Maar dat zijn wel de mensen die de productie draaiende houden! Je kunt gebruikmaken van hun kennis én ze betrekken bij het verbeterproces.

Ik luister altijd naar wat er misgaat, als adviseur maar ook tijdens trainingen en gesprekken die je tijdens een project hebt. Deze kennis koppel ik terug aan de opdrachtgever zodat hij daarmee aan de slag kan. Alleen samen kun je verbeteren.”

Wat doet een OEE-meting voor een bedrijf?

“Mensen hebben vaak een onderbuikgevoel, waar het fout gaat in de productie. Maar met alleen een onderbuikgevoel kun je niet gaan verbeteren. Bij een OEE-meting kun je echt zien waar de verspilling en de verbetering ligt.

Dat hoeft niet meteen met een duur softwareprogramma, je kunt al een beginnetje maken in Excel. Wil je bijvoorbeeld weten of een machine goed presteert? Maak eens een overzichtje: hoeveel producten heb je gemaakt, wat is de norm en hoe lang draait de machine? Dat geeft al een eerste inzicht. Met OEE-software worden de uitkomsten steeds specifieker.” 

OEE is geen prestatieindicator maar een verbetertool.

Wat zijn de valkuilen bij metingen?

“Uitgaan van de plannorm, daar zitten vaak al verliezen in meegerekend dus dat geeft een vertekend beeld. Of rekenen met een hele lage norm, dan is de prestatie van je middelen te positief. En bovenal: OEE is geen prestatieindicator maar een verbetertool! Blijf lessen trekken uit de metingen zodat je continu kunt verbeteren.”

Wat is voor jou het grootste voordeel van werken met Cierpa Software?

“De software van Cierpa is goed toepasbaar op elk verbeterproces. Makkelijk in gebruik en geheel af te stemmen op de specifieke situatie bij een bedrijf. ”

Bereken direct jouw verbeterpotentieel

 

Onze klanten besparen makkelijk honderdduizenden euro's met Cierpa OEE.

Produceer meer output in dezelfde tijd! Of produceer dezelfde output in minder tijd.

Bereken direct wat Cierpa OEE jou oplevert!

Naar de OEE calculator
Bannercalculator

Cierpa OEE

Wil jij een vrijblijvende demo van onze software?

In een korte demo legt één van onze medewerkers jou graag uit hoe Cierpa OEE werkt en hoe jij Cierpa OEE optimaal kunt inzetten in jouw organisatie.

Bel met ons

Wil je graag een medewerker spreken?

010 261 4171
Mail ons

Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord. (uiterlijk 2 werkdagen)

info@cierpa.nl

Vul dit formulier in, dan nemen wij contact met jou op.