Het belang van Kaizen bij Dawn Foods

Dawn Foods is een internationaal bedrijf dat muffins en Amerikaanse koeken voor de levensmiddelenindustrie produceert. In Steenbergen worden met 130 medewerkers vooral afgebakken producten gemaakt. HSE-coördinator Sander de Geus richt zich onder andere op het verbeteren van de veiligheid tijdens het productieproces. Cierpa Kaizen ondersteunt hem daarbij. 

 

 

Hoe ziet het productieproces bij Dawn Foods eruit?

“Ons proces is voor een heel groot deel geautomatiseerd, gecombineerd met de benodigde menselijke handelingen. We verwerken de Dawn-mixen met boter, margarine, chocolade en smaakstoffen om halffabrikaten en afgebakken producten te maken. Na het afbakken worden de producten per stuk of in bulk verpakt en vervolgens ingevroren. We leveren aan bedrijven over de hele wereld, van de NS tot McDonald’s.”

 Een verbeteractie zonder duidelijke eigenaar of opvolging wordt nooit blijvend opgelost.

Op welke wijze wordt er verbeterd bij Dawn Foods?

“In het verleden hebben we wel verbeterd, maar er bleef veel liggen. Als je een verbeteractie hebt met een onduidelijke eigenaar of zonder opvolging, dan los je een probleem niet blijvend op. 

Sinds een halfjaar zijn we gestart met het implementeren van TPM, Total Productive Maintenance. Een Japanse methode die is gericht op het verbeteren van de beschikbaarheid van machines en installaties en daarmee het terugbrengen van stilstanden. Kaizens zijn essentieel om dat doel te bereiken.”

 

Welke verbeterdoelen hebben jullie als bedrijf?

“Wij richten ons op een veilige en gezonde werkplek waarin voedselveiligheid, kwaliteit en de wensen van de klant centraal staan. Een van de doelstellingen waar ik nauw bij betrokken ben, is om volgend jaar ongevalsvrij te werken en tenminste 625 gevaarlijke situaties te hebben gesignaleerd én opgelost.”

 

Technisch operator Ali Oumhamed (links) en Sander de Geus op de werkvloer.

 

Waarom hebben jullie voor Cierpa Kaizen gekozen?

“Onze plantmanager kende de software al. Het is heel gebruiksvriendelijk en na een summiere uitleg kan iedereen, op alle niveaus, ermee aan de slag. Met de Kaizen Cockpit lukt het om problemen op de werkvloer te registreren en als manager goed aan te pakken.”

Door Cierpa Kaizen zien mensen het nut en belang van verbeteracties. En dat motiveert.

Is het lastig om een nieuwe werkwijze te implementeren?

“De software zelf is heel eenvoudig te bedienen. Maar mensen moeten hun eigen werkwijze loslaten en dat is even een omschakeling. Niet meer onderling mailen, maar alles vastleggen in Kaizen. 

Toch gaat dat heel goed, omdat mensen het nut en belang ervan inzien. Ideeën van de werkvloer worden nu zichtbaar opgepakt en opgelost. Iedereen kan de status van een verbeteractie volgen en zien dat hun actie resultaat oplevert. En dat motiveert. Er komt een kettingreactie, er worden meer ideeën aangedragen en dat is precies wat we willen.”

 

Wat heeft de inzet van Kaizen jullie tot nu toe opgeleverd?

“Wij richten ons enorm op de kennis van de werkvloer. Het management kan vanalles denken te weten, maar de mensen die dagelijks werken in het proces, weten precies waar de problemen zitten. En dat komt nu naar boven.

We hebben onze medewerkers gevraagd na te denken over 5 gevaarlijke situaties/gedragingen per jaar, zodat we deze kunnen oplossen. Ze leveren veel meer ideeën aan dan verwacht. Sommige situaties waren wel bekend binnen het bedrijf, maar heel veel ook niet. Dat is enorm waardevol en geeft ons de kans om grote verbeterstappen te maken – en nu ook echt te borgen.”

  

Cierpa Kaizen in 3 minuten

Thumbnail

NAAR CIERPA KAIZEN

Meer over Cierpa Kaizen in uw bedrijf

Benieuwd wat Cierpa Kaizen voor u zou kunnen betekenen? Wij denken graag met u mee! Neem contact op voor vrijblijvend advies of een online demonstratie!

deel via

Cierpa Software maakt continu verbeteren bereikbaar voor iedere organisatie. Lean manufacturing scherpt het arbeidsproces op de werkvloer dusdanig aan dat u tot betere en snellere eindresultaten komt en verspilling in het bedrijfsproces ultiem wordt teruggedrongen. Met onze lean software voor bedrijven stuurt u dit voortdurende proces eenvoudig en snel zelf aan. Waar gewenst met ondersteuning van een van onze verbeterconsultants.

Technieken en methodes zoals 5S audit, Kaizen, OEE en het overkoepelende lean gedachtengoed staan aan de basis van onze software suite. Met Cierpa OEE, Cierpa Kaizen, Cierpa Quality, Cierpa Competence en Cierpa Assessment maakt Cierpa Software sneller verbeteren haalbaar voor ieder bedrijfsproces.

Blijf op de hoogte van nieuwe features, succesverhalen, tips & tricks
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief (verschijnt ±6 keer per jaar)

Het belang van Kaizen bij Dawn Foods