SMED methode fabriek software

De SMED-methode is een waardevolle werkwijze die je helpt de verliezen uit je proces te halen. Je kunt er grootse resultaten mee behalen, tot soms wel 80% meer efficiëntie! Cierpa Certified Consultant René Kindervater, tevens eigenaar van KSL-Solutions, legt uit hoe je ook in jouw bedrijf de verspilling kunt aanpakken en hoe Cierpa Kaizen je hierbij helpt. 

Wat is de SMED-methode?

“SMED is eigenlijk een manier om een verspilling of verlies aan te pakken met een verbeterteam. De vraag is: kunnen we hetzelfde bereiken, maar dan sneller? Als een operator of machine gepland stil staat, waarom staat die dan stil? Als er geen waarde wordt toegevoegd, wat is er dan aan de hand?

SMED is van oudsher gericht op de omstelling. Maar eigenlijk kun je de methode toepassen op iedere geplande verspilling. Waar het om gaat is dat je gaat kijken naar de tijd vanaf het laatste goede product (X) tot het eerste goede product (Y). Je zoekt naar verbeterpotentieel hierin. Dat kan inderdaad gaan om een verbeterpotentieel in een omstelling, maar ook om een medewerker die aan de lijn iets in elkaar moet zetten.

SMED draait niet alleen om omstellingen, maar om iedere geplande verspilling.

Je zoekt dus naar de oorzaak achter de stilstand van het product of je machine. En je vraagt je af: is die stilstand werkelijk nodig? Vaak kun je stilstand voorkomen doordat je dingen kunt voorbereiden. Stel je voor: je bent pannenkoeken aan het bakken. Je stopt omdat de bak beslag leeg is en gaat eerst nieuwe maken. Terwijl je het beslag mogelijk had kunnen maken terwijl je aan het bakken was. Of je bent barista en je krijgt nieuwe klanten. Er staat een kan koffie, maar die is koud. Dus die wil je zo snel mogelijk wisselen. Maar het pak koffie is nog dicht, er is geen schepje, je kunt de oude koffie alleen in de keuken achter weggooien, er is geen water. Als dat allemaal klaar zou staan, zou je koffie veel sneller klaar staan. Of je staat aan de productielijn. Je hebt steeds een andere sleutel nodig om verschillende moertjes aan het product aan te draaien. Die moet je halen en weer terugleggen. Als je nu allemaal dezelfde moertjes hebt, heb je nog maar 1 sleutel nodig.

Er zijn dus allerlei manieren om het proces te optimaliseren. Daar ga je naar op zoek met de SMED-methode.”

Waar komt de SMED-methode vandaan?

“De SMED-methode werd bedacht door Shigeo Shingo voor de Japanse auto-industrie. De specifieke vraag draaide daar om het efficiënter produceren van mallen (‘Die’). SMED staat voor Single-Minute Exchange of Die. Wat daarmee bedoeld werd is dat de tijdsduur in minuten teruggebracht moest worden van dubbele cijfers naar enkele cijfers. Het omstellen van een lopende productieorder naar een nieuwe productieorder moest dus altijd minder dan 10 minuten duren.”

Wat levert de SMED-methode je op?

“Allereerst een heleboel verbeterpunten! En verder kun je verschillende doelen najagen:

 • meer produceren
 • hetzelfde in minder tijd produceren (ofwel je bedrijfstijd verkorten)
 • vaker omstellen, waardoor output gelijk blijft maar batchgroottes kleiner kunnen worden gemaakt. Hierdoor heb je minder voorraad nodig is, waardoor de doorlooptijd korter wordt en leverbetrouwbaarheid toeneemt.

Met een verliezenanalyse bepaal je welk doel je koppelt aan jouw SMED-traject. 

Om te bepalen welk doel het beste past bij jou, begin je met een verliezenanalyse. Stel de volgende vragen:

 • In welk proces heb ik het meeste verlies?
 • Op welk verlies heb ik het meeste potentieel?
 • Wil ik besparen op manuren of wil ik meer capaciteit op mijn bottleneck?

Als je dat hebt bepaald, kun je echt van start gaan.”

Wat voor resultaat mag je verwachten van een SMED-traject?

“Bij onze klanten zien we vaak prachtige resultaten. Als je een SMED-traject voor het eerst en goed uitvoert, kun je wel 80% efficiënter worden! Ook kan het veel resultaat bieden als je de omsteltijd op een bottleneck aanpakt. Een klant van ons heeft daarmee een enorme besparing weten te realiseren:

 

Rekenvoorbeeld SMED-traject

Omzet: 10 miljoen

Toegevoegde waarde: 3 miljoen

De bottleneck creëert dus 3 miljoen toegevoegde waarde.

 

Bedrijfstijd: 8 uur per dag

Werkbare dagen: 220 dagen per jaar

Werkbare uren: 1760 uur per jaar

Toegevoegde waarde per uur is 3 miljoen / 1760 uur = 1705 euro

 

Stel: er is dagelijks 1 omstelling van 10 minuten.

Omsteltijd op jaarbasis: 220 dagen x 10 minuten = 2200 minuten = 36,67 uur.

Stel: je kunt 5 minuten winnen en in die tijd extra orders maken.

Waarde van de besparing op jaarbasis: (36,67/2) x 1705 = 31.258 euro

 

En zo kun je nog verder rekenen. Stel dat dit bedrijf niet 1 keer maar 3 keer per dag omstelt en hier 20 minuten over doet, dan loopt dit al snel op naar een extra toegevoegde waarde van 200.000 euro. We hebben bedrijven geholpen waar dit bedrag op een half miljoen lag. Dat zijn behoorlijke cijfers!”

We hebben bedrijven geholpen een extra toegevoegde waarde van een half miljoen te realiseren.  

Welke stappen zet je in een SMED-traject?

“Wanneer je de SMED-methode toepast zijn er 7 basisstappen:

 1. Observeer het huidige proces. Dat gaat het beste door een video te maken van het proces. Benoem vervolgens alle activiteiten die je ziet binnen de omstelling of het proces. Denk aan:
 • Voorbereiding
 • Schoonmaken
 • Verwisselen
 • Verplaatsen
 • Instellen
 • Afstellen
 • Nazorg
 1. De activiteiten deel je op in interne en externe omstelactiviteiten. Interne activiteiten kunnen alleen uitgevoerd worden wanneer het systeem (productiemachine, assemblage of een ander waardetoevoegend proces) stil staat. Externe activiteiten kunnen worden uitgevoerd terwijl het systeem door kan gaan.
 2. Maak dan van zoveel mogelijk interne activiteiten, externe activiteiten.
 3. Vereenvoudig de overblijvende interne activiteiten zo ver mogelijk.
 4. Optimaliseer de externe activiteiten.
 5. Beschrijf de nieuwe procedure en train dit binnen het bedrijf.
 6. Blijf de methode herhalen om het resultaat te optimaliseren."

De SMED-methode is geheel geïntegreerd in Cierpa Kaizen. Hoe ziet zo’n verbetertraject eruit?

“Een SMED-traject verloopt volgens een redelijk vast proces. Dat is helemaal doorgevoerd als template in Cierpa Kaizen. Als je met een verbeterteam een SMED-traject aangaat, selecteer je die template. Vervolgens kun je allerlei actiepunten selecteren en indien nodig je eigen aanpassingen doorvoeren. En dan staat meteen de basis van het project: wanneer ga je wat doen, wie heb je daarvoor nodig, wat moet je ervoor regelen.

Cierpa Kaizen heeft je SMED-traject in de basis al klaarstaan. Met PDCA weet iedereen meteen wie welke stappen wanneer moet zetten.

Met PDCA wordt het hele team zo door het project geleid. Je weet precies waar je staat en dat biedt houvast in iedere fase. Iedereen ziet welke stappen je moet zetten. Dat maakt het eenvoudiger om het traject volledig te doorlopen en succes te boeken.”

KSL-Solutions en werken met SMED

KSL-Solutions haalt met Cierpa Kaizen en SMED het optimale uit de verbetertrajecten van haar klanten. Met het online Teamleider Jaarprogramma dragen René en zijn collega’s van KSL-Solutions hun kennis bovendien over. Zo helpen zij bedrijven continu verbeteren met SMED. Neem contact op met KSL-Solutions om te bespreken wat René en zijn team voor jou kunnen betekenen!

Cierpa Kaizen

Wil jij een vrijblijvende demo van onze software?

In een korte demo legt één van onze medewerkers jou graag uit hoe Cierpa Kaizen werkt en hoe jij Cierpa Kaizen optimaal kunt inzetten in jouw organisatie.

Bel met ons

Wil je graag een medewerker spreken?

010 261 4171
Mail ons

Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord. (uiterlijk 2 werkdagen)

info@cierpa.nl

Vul dit formulier in, dan nemen wij contact met jou op.