5 jaar Cierpa! Een interview

Cierpa Software bestaat 5 jaar! Oprichters Mathieu van Loon en Dirk Jan van Lente blikken terug op de begintijd en delen hun toekomstdromen.

PAST

 

Dirk Jan: “Cierpa an sich bestaat 5 jaar, maar de oorsprong van de software ligt al 15 jaar terug. Toen zijn Mathieu en ik samen software gaan ontwikkelen voor een consultancybureau.” 

Mathieu: “In die tijd werkte iedereen met technische, praktische tools, bomvol cijfers. Maar wat heb je aan een cijferoverzicht met 15 kolommen? Daar doet niemand wat mee. Bij de ontwikkeling werden wij aangestuurd door consultants. Zij streefden niet naar een technisch overzicht maar naar een goed beheersbare tool die mensen echt kon ondersteunen in hun werk. Zo ontstond een eerste versie van de OEE-tool.” 

Dirk Jan: “We hebben in die tijd de basis van onze verbetertools gelegd. We maakten hele mooie stand alone applicaties. Ze werkten uitstekend en we hadden een vaste, vertrouwde klantenkring. Maar de integratie met de tools onderling miste.”

"We hadden de bouwstenen voor een integrale verbetersuite, ze moesten alleen nog goed op elkaar aangesloten worden." - Mathieu van Loon

Mathieu: “Onze echte droom was een integrale suite voor verbeteren, die het hele verbeterproces dekte, van meten – verbeteren – standaardiseren – verspreiden – versnellen: alles van LEAN en TMP moest worden ondersteund. De bouwstenen hiervoor waren er voor een groot deel al, nu moesten ze nog bij elkaar gebracht worden.” 

Dirk Jan: “Toen we zelfstandig verder gingen in 2014 zijn we ons gaan richten op die integratie. En op een goede toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. We hebben enorm veel nadruk gelegd op R&D: iedere euro aan omzet is weer geïnvesteerd, om te zorgen dat alle systemen met elkaar konden praten. Net zolang tot we een makkelijk te bedienen, volledig geïntegreerde verbetersuite konden bieden.” 

PRESENT

 

Mathieu: “We zijn er supertrots op dat we nog altijd onze klanten hebben van het eerste uur. Er is weinig verloop. Dat zien we als een teken dat onze producten goed aansluiten op de praktijk en we goed meebewegen met de vraag.” 

Dirk Jan: “Dat is echt uniek. We krijgen alleen maar klanten erbij, het gebeurt zelden of nooit dat we een klant verliezen. We hebben ook enorm veel waardering voor die vaste klantengroep.”

"Het gebeurt zelden of nooit dat we een klant verliezen. Dat is echt uniek. Daar hebben we ook enorm veel waardering voor." - Dirk Jan van Lente

Mathieu: “We herinvesteren nog steeds alle winst. En steken nog steeds heel veel energie in R&D. Feedback van klanten, uitbreidingen van de functionaliteiten, vernieuwende plannen: de ontwikkeling van de software staat nooit stil. Daarbij is het extra prettig dat we nauw gelieerd zijn aan een softwarebureau dat gespecialiseerd is in gebruiksvriendelijkheid. Dat geeft ons toegang tot een flexibel en groter team van ontwikkelaars en specialisten, waardoor we snel verbeteringen kunnen doorvoeren.”

Dirk Jan: “We zijn op het moment ook bezig met een nieuwe ERP-oplossing, om behalve de verbeterprocessen ook de bedrijfsprocessen makkelijk in kaart te brengen. Want er zijn wel allerlei ERP-systemen op de markt, maar ze begrijpen niet wat LEAN is. En die LEAN aansturing kunnen wij juist koppelen, daar zijn wij uniek in. Momenteel testen en ontwikkelen we de LEAN ERP samen met enkele pilotklanten.”

Mathieu: “En we hebben net de pilots met digitale kwaliteitscontrole afgerond. Dat zal ook een enorme kostenbesparing bieden, met name voor foodbedrijven. Want een goede digitale kwaliteitscontrole kan het hoofd bieden aan de grote wettelijke regeldruk rondom voedselveiligheid.”

FUTURE

 

Mathieu: “Ik merk dat we in Nederland, en zeker bij Cierpa, vooroplopen op het vlak van softwaredesign en de ondersteuning van bedrijfsprocessen. Dat biedt enorme kansen in het buitenland.“

Dirk Jan: “We draaien al op multisites in het buitenland, maar dat mogen er meer worden. En we willen intensiever gaan samenwerken met verschillende consultants.”

"Het is tijd om te gaan groeien in de markt." - Dirk Jan van Lente

Mathieu: “Daar liggen ook veel mogelijkheden inderdaad, bij de verbeterconsultants. Ons streven is om consultants perfect te ondersteunen in hun verbeterproces, onze software moet hun werk aanzienlijk makkelijker maken.”

Dirk Jan: “Het is tijd om te gaan groeien in de markt. We hebben veel tijd in de ontwikkeling van hele mooie producten gestoken; nu is het tijd om onze klantenkring te verbreden.” 

 

deel via

Cierpa Software maakt continu verbeteren bereikbaar voor iedere organisatie. Lean manufacturing scherpt het arbeidsproces op de werkvloer dusdanig aan dat u tot betere en snellere eindresultaten komt en verspilling in het bedrijfsproces ultiem wordt teruggedrongen. Met onze lean software voor bedrijven stuurt u dit voortdurende proces eenvoudig en snel zelf aan. Waar gewenst met ondersteuning van een van onze verbeterconsultants.

Technieken en methodes zoals 5S audit, Kaizen, OEE en het overkoepelende lean gedachtengoed staan aan de basis van onze software suite. Met Cierpa OEE, Cierpa Kaizen, Cierpa Quality, Cierpa Competence en Cierpa Assessment maakt Cierpa Software sneller verbeteren haalbaar voor ieder bedrijfsproces.

Blijf op de hoogte van nieuwe features, succesverhalen, tips & tricks
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief (verschijnt ±6 keer per jaar)

5 jaar Cierpa! Een interview