Interviewmartinschipper S

Familiebedrijf Morssinkhof Groep is onder andere fabrikant van betonnen bestratingproducten en leverancier van straatbakstenen en gevelstenen. Toen Martin Schipper als locatiemanager aantrad bij het bedrijf nam hij zijn ervaring in continu verbeteren mee. Bij zijn vorige werkgever heeft hij Cierpa OEE samen met consultant Willem Siebers succesvol geïmplementeerd. Die kennis zette hij in bij een nieuw verbetertraject.  

 

Martin, in jouw loopbaan heb je alle rollen binnen de productie wel gezien. Hoe ben je in aanraking gekomen met kwaliteitsmanagement en continu verbeteren?

"Ik ben 38 jaar geleden begonnen als operator. In de loop der jaren heb ik allerlei opleidingen gevolgd, van MTS tot post-hbo, en heb ik kansen op het vlak van kwaliteit gegrepen zodra ze voorbij kwamen. Ik werd inspecteur, later supervisor, quality engineer en uiteindelijk kwaliteitsmanager.

In 2005 kreeg ik de mogelijkheid om de overstap naar productiemanager te maken. Binnen dit bedrijf had men de wens te starten met continu verbeteren (LEAN, 5S, Kaizen). Een logische stap voor mij was om drie uitgebreide LEAN-opleidingen te volgen bij Staufen AG in Duitsland."

 

In welke situatie startte je bij Morssinkhof Groep?

"Er was al een externe consultant ingezet om het continu verbeteren te begeleiden, te beginnen met de implementatie van 5S. We kwamen er al vrij snel achter dat er geen positieve klik was met de werkvloer.

Ik heb mijn vinger opgestoken en aangegeven dat ik dit project wel wilde gaan leiden over de vier productielocaties. Gelukkig was het team het hier mee eens, en mocht ik deze uitdaging aangaan.

Bij de Morssinkhof Groep werkt een gezonde mix van collega’s op de werkvloer, waarvan sommigen al met een dienstverband van meer dan 45 jaar. Deze collega’s hebben jaren een goed resultaat neergezet, maar er was wel duidelijk verbeterpotentieel aanwezig. Om het team gemotiveerd te houden, hebben we gekozen voor de leus ‘Beter worden waar je goed in bent’. Die leus staat ook op informatieborden in alle vestigingen."

We hebben gekozen voor de leus ‘Beter worden waar je goed in bent’.

En hoe doe je dat?

"We zijn ons gaan richten op LEAN en 5S. Dat was voor mij bekend terrein, maar hier op de vloer was het nieuw. Uitgaan van waarde toevoegende handelingen. Niet lopen, zoeken, wachten. Als je de oude en nieuwe situatie ziet, herken je het gewoon niet meer terug. Ik ben supertrots op hoe het team de 5S standaarden intact houdt.

We zijn begonnen met Cierpa OEE om verbeterstappen te blijven zetten. Ik kende de software al en ik wist hoeveel het ons zou brengen. Daar kwam Cierpa Quality bij. Dan zijn we meteen af van het papier op de werkvloer.”

 

Hoe ziet het pilottraject eruit?

“We hebben eerst een bezoek gebracht aan Dumocom, mijn oude werkgever, om te laten zien hoe Cierpa OEE in de praktijk werkt. Je wilt gewoon dat mensen zien dat het werkt en er een drive komt, van ik wil dat ook. Iedereen moet erin geloven - en dat was zo.

Toen zijn we begonnen met Cierpa OEE op 1 machine in Hengelo. En daarna nog twee lijnen in Hardenberg. Cierpa Quality kwam er later erbij. Langzaam rollen we beide tools uit over alle vier productielocaties. Door op alle productielocaties gebruik te maken van dezelfde software en overall dezelfde rapporten te genereren, kunnen we uiteindelijk appels met appels vergelijken.

Omdat ik al weet hoe ik met Cierpa OEE het beste resultaat behaal, weet ik waar ik op moet letten. Met stip op 1: het behalen en behouden van draagvlak in de organisatie. Als de aandacht verslapt, of je de software niet correct of consistent invult, blijft het resultaat achter en zakt de motivatie weg. Daarom breiden wij stap voor stap uit. Eerst aantonen dat je het softwarepakket op de eerste machines helemaal in de vingers hebt, pas dan gaan we verder met de volgende.

Cierpa Certified Consultant Willem Siebers ondersteunt ons met de implementatie van de hardware en het inrichten van het systeem. Ik kende hem al en wij klikken gewoon heel goed. No nonsense, adequaat, helpt je uit de brand: gewoon een fijn iemand om mee samen te werken. En er net zo op gebrand dat dit een succes wordt als wijzelf."

 

Hoe neem je de mensen mee in jouw enthousiasme?

"Het geeft een voorsprong dat ik de software al ken. Daardoor weet ik precies waar de voordelen en triggers zitten, voor management en werkvloer. Dat maakt het makkelijker om draagvlak te creëren.

En wil je succesvol zijn, met elkaar, dan moet je erbovenop blijven zitten. Heb je de software juist gebruikt, wat heb je ingevuld, wat doet dat met je OEE? En doorvragen. Hoezo heb je geen verklaring voor de stilstand? Waarom, waarom, waarom. Zorg dat je altijd een verklaring hebt, dan kun je analyseren en acties ondernemen. De verbeteringen die er dan uit rollen, maken iedereen vanzelf gemotiveerd."

Wil je succesvol zijn, met elkaar, dan moet je erbovenop blijven zitten.

Wat is er veranderd op de werkvloer?

"Elke vrijdag bespreken we de OEE-getallen en de pareto grafiek voor de stilstanden met beide ploegen op de werkvloer. Je merkt dat de instelling van de mensen is veranderd. Er is nog meer gedrevenheid, commitment. Je kunt de focus houden en het potentieel heel snel behalen. Daar zijn mensen ook wel echt op gebrand.

Als nu de machine even stilgelegd moet worden voor bijvoorbeeld een inspectie door de TD, dan spreekt de operator de mensen aan of de machine alweer aan mag, want hij wil geen onnodige stilstanden in zijn rapportages. En de operators vragen zelf de pareto van de dag terug als ze in de weekrapportage een dipje zien in hun dienst. Ze willen precies weten wat er aan de hand was.

Het mooiste was een collega die hier al meer dan 40 jaar werkt. Hij vroeg of hij zijn vrouw een keer mocht meenemen naar het werk. Dat had hij al die tijd nooit gewild, maar hij was nu zo trots op zijn werkplek dat hij het haar wilde laten zien. Een mooier compliment kun je niet krijgen."  

Cierpa OEE

Wil jij een vrijblijvende demo van onze software?

In een korte demo legt één van onze medewerkers jou graag uit hoe Cierpa OEE werkt en hoe jij Cierpa OEE optimaal kunt inzetten in jouw organisatie

Bel met ons

Wil je graag een medewerker spreken?

010 261 4171
Mail ons

Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord. (uiterlijk 2 werkdagen)

info@cierpa.nl

Vul dit formulier in, dan nemen wij contact met jou op.