Hoe Bepaaljedenormsnelheid Site

Deze vraag komt geregeld voorbij wanneer onze klanten aan de slag gaan met Cierpa OEE. Begrijpelijk, want er is geen standaard rekenmethode voor, het vraagt expertise om het juiste cijfer vast te stellen. Onze consultants kijken naar het hele productieproces voor ze tot een advies komen.

Waarom de normsnelheid?

Eerst even de vraag waarom je de normsnelheid eigenlijk nodig hebt. De OEE wordt bepaald aan de hand van de factoren Beschikbaarheid, Prestatie en Kwaliteit. Prestatie komt terug in de maximale snelheid van een lijn. Maar wat is dan de optimale uitvoer en daarmee de normsnelheid?

 

De maximale productiesnelheid van een machine

We maken om te beginnen dit onderscheid:

  • De maximale snelheid is de snelheid die een machine technisch gezien maximaal kan draaien.
  • De effectieve normsnelheid is de maximaal haalbare snelheid waarop je op dit moment optimaal kunt produceren. Je hebt te maken met producten en processen die allerlei complexiteit met zich meebrengen, bijvoorbeeld in grondstoftoevoer, handelingen van productiemedewerkers, etc. Realistisch gezien is de effectieve normsnelheid daarmee niet hetzelfde als de maximale snelheid van de machine.

 

De normsnelheid bepalen

De normsnelheid moet dus realistisch zijn – maar je ook uitdagen. Want je wilt verbeteren, je verspillingen wegnemen en je OEE maximaliseren.

Voor het vaststellen van de normsnelheid verdiep je je in de prestaties en efficiency van de machines. Je wilt een bandbreedte vaststellen met een maximale en minimale productiesnelheid. Die snelheid kan variëren per product of productgroep.

Wij adviseren je de volgende vragen te stellen:

  1. Wat is de hoogste snelheid die de lijn in de afgelopen 2 jaar behaald heeft? Als je dit cijfer verhoogt met 20%, weet je dat je kiest voor een reëel startpunt met ruimte voor verbetering.
  2. Wat bepaalt de maximaal haalbare productiesnelheid van een lijn? Dat geeft je een indicatie van de beperkende factoren van de lijn en daarmee de achterliggende reden van de verspillingen, die je uiteraard wilt elimineren.

Cierpa OEE

Wil jij een vrijblijvende demo van onze software?

In een korte demo legt één van onze medewerkers jou graag uit hoe Cierpa OEE werkt en hoe jij Cierpa OEE optimaal kunt inzetten in jouw organisatie.

Bel met ons

Wil je graag een medewerker spreken?

010 261 4171
Mail ons

Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord. (uiterlijk 2 werkdagen)

info@cierpa.nl

Vul dit formulier in, dan nemen wij contact met jou op.