Hoe introduceert u een nieuwe werkwijze op de werkvloer?

Bij een verbetertraject hoort onafwendbaar een nieuwe werkwijze op de werkvloer. Medewerkers zijn echter gewend om op een bepaalde manier te werken, vaak jarenlang. Een verbetering is daarom niet altijd eenvoudig doorgevoerd. Hoe introduceert u een nieuwe werkwijze op de werkvloer?

Tips om de nieuwe werkwijze op de werkvloer te introduceren:

1. Vraag medewerkers om mee te denken.
Meedenken levert niet alleen goede praktische ideeën op, maar genereert ook betrokkenheid bij de medewerkers. Houd whiteboard meetings waarin u met het team gaat brainstormen over wat er verbeterd kan worden. Medewerkers weten doorgaans heel goed wat er beter kan, maar hebben niet altijd een goede plek om dat te uiten. Door deze verbeterideeën mee te nemen en de juiste mensen verantwoordelijk te maken voor de uitvoering, merken medewerkers dat ze invloed hebben op hun omgeving. Deze aanpak was een grote bijdrage in het verbeterproces van Mission Foods, vertelt Dennis Meder in dit interview.

2. Maak de verspilling zichtbaar.
Wat kost een klein foutje in een productieroute eigenlijk? Hoeveel kost een bak grondstof en wat kost het dus als daar niet efficiënt mee omgesprongen wordt? Een ludieke en tegelijkertijd zinvolle manier om de verspilling zichtbaar te maken is om letterlijk een bordje met de waarde op die bak grondstof te plaatsen.

3. Maak het proces tastbaar.
Wordt een nieuwe techniek in gebruik genomen, zoals OEE meten? Kijk of het mogelijk is op papier te beginnen, om de techniek letterlijk in de vingers te krijgen. Zorg dat men eerst gevoel krijgt voor het proces voor er gedigitaliseerd wordt.

4. Ga voor een quick win en vier het resultaat.
In het begin levert puur een andere werkwijze al snel resultaat op. Dat motiveert enorm! Vier publiekelijk met het hele team uw gezamenlijke succes.

Zo wordt de werkvloer op constructieve wijze betrokken bij de nieuwe werkwijze. Daarmee is het proces echter nog niet klaar. Als een verbetering in de manier van werken namelijk niet wordt geborgd door middel van een nieuwe standaard, dan zullen medewerkers snel weer vervallen in de oude manier van werken. Dus is het zaak om standaarden vast te leggen en de kwaliteit ervan te bewaken. Dit kan met de juiste software. Daarnaast zal goede software ook inzicht verschaffen in de competenties van de medewerkers: wie beschikt over welke kennis en vaardigheden en waar zitten nog hiaten?

Cierpa Software geeft dit inzicht. Met Cierpa Competence kunt u de laatste kennis en standaarden binnen uw organisatie bundelen en toegankelijk voor iedereen maken. Cierpa Assessment brengt de voortgang van uw organisatie in kaart. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem contact op, wij informeren u graag verder!

deel via

Cierpa Software maakt continu verbeteren bereikbaar voor iedere organisatie. Lean manufacturing scherpt het arbeidsproces op de werkvloer dusdanig aan dat u tot betere en snellere eindresultaten komt en verspilling in het bedrijfsproces ultiem wordt teruggedrongen. Met onze lean software voor bedrijven stuurt u dit voortdurende proces eenvoudig en snel zelf aan. Waar gewenst met ondersteuning van een van onze verbeterconsultants.

Technieken en methodes zoals 5S audit, Kaizen, OEE en het overkoepelende lean gedachtengoed staan aan de basis van onze software suite. Met Cierpa OEE, Cierpa Kaizen, Cierpa Quality, Cierpa Competence en Cierpa Assessment maakt Cierpa Software sneller verbeteren haalbaar voor ieder bedrijfsproces.

Blijf op de hoogte van nieuwe features, succesverhalen, tips & tricks
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief (verschijnt ±6 keer per jaar)

Hoe introduceert u een nieuwe werkwijze op de werkvloer?