5s lean checklist voor uw eigen audit

Lean management is een onmisbare tool in bedrijven die streven naar de toppen van hun kunnen. Maar hoe lean werkt uw productie eigenlijk? Download onze 5s lean checklist en doe direct uw eigen audit!

DOWNLOAD

Wat is 5s lean?

5s is een methode binnen lean management om efficiënter te werken. Door een werkplek of productie zo overzichtelijk en gestandaardiseerd mogelijk te maken, is het mogelijk verspillingen weg te nemen.

De 5s methode is afkomstig uit Japan. Het systeem streeft orde en netheid op de werkplek na. Dat streven wordt geordend in 5 principes, alle beginnend met de letter S:

Seiri – Scheiden
Weg met overbodigheid
Seton – Schikken
Alles op zijn plaats, een plaats voor alles
Seiso – Schoonmaken
Schoonmaken = inspecteren
Seiketsu – Standaardiseren
Vastlegging en herkenning
Shitsuke – Stimuleren/Stand houden
Voor altijd een verspillingvrije werkplek!

Wat vertelt de 5s lean audit mij?

Om te beginnen met 5s moet u eerst weten wat de huidige kwaliteit van uw werkplek is. Daar komt u achter met deze audit of nulmeting.
De 5s lean checklist vertelt u aan de hand van de 5s principes hoe goed, veilig en efficiënt uw werkplekken en medewerkers functioneren. De audit laat zien waar uw productie niet efficiënt is en helpt u zo om het werkproces efficiënter te laten verlopen. Standaardiseren van werkwijzen kunnen een onderdeel van dit proces zijn.

Waar bestaat de 5s checklist uit?

De 5s lean checklist van Cierpa is een beoordelingsformulier voor productiewerkplekken en productielijnen. Per 5s thema worden relevante vragen gesteld. De checklist wordt ingevuld voor een afdeling, werkplek of lijn door 1 of meer auditors.

Hoe vaak dient de audit uitgevoerd te worden?

Audits worden regelmatig gedaan, om te kunnen beoordelen of de productie op het juiste niveau wordt uitgevoerd en om te bepalen of de ingezette verbeterpunten vruchten afwerpen. Een 5s lean audit kan 1 keer per 3 maanden gehouden worden, maar ook 1 keer per week, als u snel feedback over een nieuwe werkwijze wilt hebben.

Wat doet een 5s lean audit voor mijn organisatie?

Het streven is dat 5s audits hulpmiddelen worden om het beste uit uw productie of organisatie halen. Het is geen noodzakelijk kwaad, het zijn tussentijdse mijlpalen die onderdeel zijn van een groter plan. Hans van Helvoort van Zeelandia vertelt in dit interview bijvoorbeeld hoe het bedrijf is doorgegroeid van oplossen van problemen naar blijvend verbeteren. Wanneer dit idee zich heeft geworteld in uw organisatie, kan iedereen de audits zien als een motiverend moment met volop ruimte om gezamenlijke successen te tonen en te vieren. 

Digitale 5s audit

Een 5s checklist in pdf is een prima manier om een eenvoudige audit te doen. Wilt u meer overzicht en meer mogelijkheden? Meerdere auditors, verschillende plekken binnen het bedrijf, wellicht zelfs op geheel verschillende locaties? Dan kunt u beter uit de voeten met een digitale 5s checklist. Kies in dit geval voor Cierpa Assessment.

Cierpa Assessment is een digitale auditing tool die met behulp van visuele rapportages zichtbaar maakt hoe uw organisatie continu verbetert. Het is een mooie volgende stap in het verbeterproces binnen uw organisatie. Neem contact op voor vrijblijvend advies!

deel via

Cierpa Software maakt continu verbeteren bereikbaar voor iedere organisatie. Lean manufacturing scherpt het arbeidsproces op de werkvloer dusdanig aan dat u tot betere en snellere eindresultaten komt en verspilling in het bedrijfsproces ultiem wordt teruggedrongen. Met onze lean software voor bedrijven stuurt u dit voortdurende proces eenvoudig en snel zelf aan. Waar gewenst met ondersteuning van een van onze verbeterconsultants.

Technieken en methodes zoals 5S audit, Kaizen, OEE en het overkoepelende lean gedachtengoed staan aan de basis van onze software suite. Met Cierpa OEE, Cierpa Kaizen, Cierpa Quality, Cierpa Competence en Cierpa Assessment maakt Cierpa Software sneller verbeteren haalbaar voor ieder bedrijfsproces.

Blijf op de hoogte van nieuwe features, succesverhalen, tips & tricks
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief (verschijnt ±6 keer per jaar)

5s lean checklist voor uw eigen audit